Vaša beba – prvih 12 mjeseci!

BF0F2EF0-0A99-4494-A954-800DDDA4E2B1-682-0000010049F486BB

1.   Mjesec

Sada kada ste kod kuće sa svojom mrvicom možda ste se počeli gubiti među svim savjetima kojma vas obasipaju vezano uz dijete. Zapamtite, napravite onako kako vi osjećate da je najbolje. Ne postoji prosječna beba. Hranjenje, spavanje i faze plakanja će biti svojstvene samo vašem djetetu. Sitne naznake osobnosti vaše bebe počinju se nazirati; možda je glasna ili tiha, nemirna ili mirnija. Prolazit će kroz mnoge periode bunjenja koje nećete uvijek moći objasniti. Možda vam beba ima male roze ili crvene točkice na čelu, kapcima ili stražnjoj strani vrata. To su kapilarice bliže površini kože a zovu se „rodin ugriz“. U potpunosti bi trebale nestati do treće ili četvrte godine. Ostatak pupkovine otpada tijekom drugog tjedna te se ne preporučuje kupanje u kadici to vrijeme. Beba će puno spavati tijekom prvog tjedna dok se ne oporavi od poroda. Ovako male bebe ogladne svaka dva do tri sata pa ih se tako i hrani. U početku će izgubiti na težini no to je normalno. Ubrzo će početi dobivati i još dobiti do prvoga pregleda. Mnoge bljuckaju nakon hranjenja no sve dok normalno dobivaju na težini ne morate se brinuti. Pokušajte hraniti sporije, podrignuti je tijekom hranjenja te ostaviti nakon hranjenja u malo ukošenom položaju. Glavni način komunikacije je plač kojeg ćete vremenom naučiti razlikovati; plač gladi od plača nelagode ili plač zbog kolika tj. grčeva koji se mogu pojaviti oko trećeg tjedna i potrajati do trećeg mjeseca.

Kako znati jesu li kolike? U većini slučajeva vodite se pravilom trojke tj. ako se  dijete plače oko tri sata, tri dana u tjednu, tri tjedna za redom najvjerojatnije ima kolike.

Kako pomoći? Svakom djetetu drugačije. Nekima pomogne grijanje trbuščića, nekima masiranje kružnim pokretima, nekima nunanje i zibanje ili nošenje. Postoje razni pripravci kao čajevi ili kapi koji bi trebali pomoći no opet ovisi od slučaja do slučaja.

Zašto se javljaju? Zapravo se točno ne zna već se samo nagađa. Mogući uzroci mogu biti prejedanje, alergije, zatvor, proljev, plinovi u crijevima, napetost.

Oči vaše bebe još su tamne a vid dosta slab. Kada „gleda“ izgleda da gleda u križ a razlog su slabiji očni mišići koji moraju ojačati.

Pokreti ruku i nogu su refleksni kao npr. grasp (dijete stisne prst ako osjeti na dlanu ) ili Moro refleks (dijete se prestraši ako ga naglo pomaknete ).

Šakice su još stisnute.

Oči fiksira na licu roditelja kada mu je blizu. Do kraja mjeseca gledat će u oči, proučavati ljudska lica i tada biti tiho i mirno. Prepoznavat će glas i miris majke. Okrenuta na trbuh moći će slabo odignuti glavicu  od podloge. Počinje otkrivati svoje ruke.

Kao opće pravilo motorički razvoj slijedi od glave prema nogama pa je prvi miljokaz – kontrola glavice koju slijede kontrola tijela, ruku, trupa i nogu.

2.   Mjesec

Vaša jednomjesečna beba se sve bolje prilagođava okolini, kao i vi vašem novom malom članu. Ne daje još mnogo povratnih informacija no svo vrijeme, dok je budna, provodi gledajući, slušajući i učeći. Sada iskazuje zadovoljstvo i nezadovoljstvo, a do kraja mjeseca bi vas trebala nagraditi prvim osmijehom. Slušni i vizualni osjeti se počinju se koordinirati. Pogled usmjeruje prema izvoru zvuka, bez micanja glave i tijekom mjeseca će moći pratiti predmet pogledom u stranu i predmet koji dižemo i spuštamo prema njoj. Hranjenje i raspored spavanja bi se trebali ustaliti. Preporučuje se bebu staviti spavati na leđa da bi se umanjila opasnost od SIDSa ( sindroma iznenadne dojenačke smrti ), a na trbuh u vrijeme kada je budna. Krajem mjeseca beba bi trebala sama moći odići glavicu i držati je kraće vrijeme dok je na trbuhu. Poboljšava se mišićni tonus, zuri u okolinu. Pogled usmjeruje na predmet uhvaćen krajičkom oka. Ruke i noge pokreće mirnije, mekanije.
Samu sebe smiruje sisanjem, a glasa se ne samo plačem već i gugutanjem. Utihne dok ju se drži ili kad začuje ljudski glas. Dulje je budna ako se osoba druži s njom.
Razlikuje glasove, okuse i predmete. Ponekad izgovara „a-ga“ ili druge dvoslovne kombinacije.

3.   Mjesec

Počelo je doba formiranja osobnosti vaše bebe. Do sada ste naučili prepoznati kada je gladna, želi pažnju, umorna je, dosađuje li se ili je nešto boli. Stimuliranje osjeta je sve važnije. Vaša beba želi da joj se priča, igra s njom, pokazuju nove stvari. Voli kada se šalite s njom mašući glavom, pljeskanjem dlanova ili plazite jezik i naravno, protestirat će ako je ostavite samu dulje vrijeme. Zvukovi glasove ili glazbe će je umiriti i odgovorit će grgljanjem i gugutanjem koje može potrajati i do dvadesetak minuta. Do sada je držala šakice stisnute no sada se one opuštaju. Gledat će svoje ruke i vježbati pokrete prstima. Kada leži na trbuhu može odignuti glavicu i malo gornji dio prsa a na leđima podiže svoje ruke i dovodi ih prema središtu tijela. Krajem ovog mjeseca vaša beba želi spavati po deset sati noću iako se ponekad može probuditi, no svako dijete ima svoj ritam i dok neka djeca prospavaju mirno noć, neka još uvijek traže mlijeko, posebice ako su dojena. Do kraja ovog mjeseca beba će moći, dok je na trbuhu, osloniti se na laktove i podići gornji dio trupa i glavu na desetak sekundi. Učestalija je mimika lica, glasanje i kretanje tijelom. Refleksi polako nestaju a radnje postaju sve voljnije. Kada je podižemo sama krene u smjeru podizanja. Refleks hvatanja nestaje a dlanovi su otvoreni. Istražuje vlastito lice, oči i usta rukama te proučava njihovo kretanje. Također počinje pokazivati dulje pamćenje. Pamti pozitivne reakcije na njeno ponašanje pa ga ponavlja u želji za ponovnim odobravanjem. Pri slušanju zvuka traži izvor okrećući glavu i vrat. Prestaje sisati ako začuje zanimljiv zvuk, melodiju, glas   te razlikuje govor od drugih zvukova i glasanja.

4.   Mjesec

Vaš tromjesečnjak počinje shvaćati da ste vi zasebna osoba. Iskazuje zadovoljstvo kada ugleda člana obitelji i druge osobe koje su mu poznate i koje mu se sviđaju. Voli „pričati“ s vama. Bebina kosica  počinje mijenjati boju i teksturu te gubi kosicu koju je imalo rođenjem a počinje dobivati novu, trajniju. Boja očiju se također mijenja. Moguće je i da počne sliniti jer se desni pripremaju za nicanje zubiju, ako već nisu i počeli izbijati. Tijelo se također mijenja, oblikovanjem mišića. Dok leži  na trbuhu može podržati svoju težinu glave i trupa jednom rukom, a glavu može držati pod kutem od 90 stupnjeva i do kraja mjeseca glavu će držati stabilno. Osjeti se dalje razvijaju. Može čuti gotovo jednako dobro kao i odrasla osoba, reagirajući na glazbu i određujući izvor zvuka. Voli ponavljati glasove. Raspoznaje boje a vid se poboljšava i vidi i udaljenije predmete. Očima s lakoćom prati predmete ili osobu koja se kreće. Čak će i krenuti rukom prema predmetu. Neke bebe se s četiri mjeseca mogu okrenuti s leđa na trbuh ili s trbuha na leđa. U početku će to napraviti više slučajno dok ne shvati kako se to radi a onda zaboravite na ostavljanje djeteta samog na povišenoj podlozi. Glavu drži stabilno i odiže ju na kratko vrijeme, može ju okretati na sve strane. Na trbuhu može raditi pokrete „plivanjem“ i tako se kretati po krevetiću. Hvata predmet ispred sebe i prinosi ga ustima te gleda u smjeru pada predmeta a može i mahati predmetom. Kod kupanja se rita i lupa ručicama po vodi. Voli se družiti, smije se, a plače ako se omete u igri. Smije se ako ju se škaklja. Glazba umiruje. Vlastiti odraz u ogledalu postaje zanimljiv, smije mu se. Počinje različito reagirati na različite ljude. Razlikuje pravo lice od slike lica. Razdoblja aktivnosti tj budnosti su dulja, traju oko sat vremena. Počinje prepoznavati svoje ime.

5.   Mjesec

Vaše dijete se sada već s lakoćom okreće s leđa na trbuh i obratno. Postoji koordinacija oko-ruka i s namjerom poseže za predmetom. Možda može čak i premjestiti predmet iz ruke u ruku ili ga uhvatiti objema rukama istovremeno.
I dalje sve stavlja u usta i žvače. Sve češće izgovara slogove. „Da“ je najdraža kombinacija. Mogu se početi javljati rani znakovi straha od nepoznatih osoba. Pažljivo će promatrati novo lice i ako mu se svidi nagradit će ju smiješkom.
Ako se posjedne ili se povuče u sjedeći položaj stabilno i uspravno drži glavu. Ležeći na trbuhu možda može ispružiti ruke i noge, blago se izvijajući u leđima. Na leđima bez problema hvata noge i prinosi ih ustima ( svjesno je da i noge postoje).
Hvat rukom je jači. Igra se zvečkom i može držati bočicu rukama. Igra se tijekom hranjenja. Voli se smijati i vokalizirati da bi pridobilo pažnju. Izražava i protest, buni se ako mu se oduzme igračka.
Poznaje roditelje, braću i sestre. Sve što mu je zanimljivo nadohvat ruke želi dodirnuti, držati, okretati, mahati predmetima i prinositi ih ustima. Sagiba se za predmetom koji pada.
Voljno imitira zvukove i pokrete.

6.   Mjesec

Prirodna radoznalost i razvoj samostalnosti potiču vaše dijete da istražuje okolinu. Druženje s drugima postaje sve važnije.
Dijete sada pljucka, guguće, pucketa jezikom, radi balončiće od sline i zna raditi razne grimase.
Tijekom mjeseca primijetit ćete svoje dijete da radi sklekove i razne pokrete kojima će jačati mišiće ruku i nogu.
Može početi i gmizati tj vojnički puzati ( trbuhom uz podlogu ). Okreće se u svim smjerovima te može kratko sjediti uz oslonac. Javlja se interes za hranjenjem prstima i igra se hranom. Počinju nicati prvi zubi ako već nisu počeli ranije. Do osmog mjeseca starosti većina djece dobije prve zube iako nije pravilo. Dobro manipulira većim predmetima; namjerno ih ispušta iz ruku i prati njihov pad.  Može držati čašu za dršku. Predmete voli promatrati i naopačke, mijenjati kut gledanja i uspoređivati ih.
Počinje pamtiti i nazive za predmete i do kraja mjeseca će zapamtiti barem dvije riječi. Uči izražavati različite emocije, od ljutnje do zadovoljstva. Brzo mijenja raspoloženja i primarne emocije.  Lica mu postaju jako zanimljiva, proučava ih i želi ih dirati.
Igranje skrivača pomoći će djetetu razviti osjećaj sigurnosti da će se draga osoba vratiti iako nestane iz vidika.
Strane osobe mogu ga uznemiriti. Okreće glavu kad čuje svoje ime.

7.   Mjesec

Sada započinje uzbudljivo razdoblje kada je vaše dijete sve pokretnije i brzo uči i razvija se. Do kraja mjeseca će najvjerojatnije sjediti bez oslonca. Neka djeca se već tada mogu sama posjesti i ne brinite se ako to vaše dijete ne može. Glavicu drži sigurno. Ravnoteža se poboljšava i počet će se igrati u sjedećem položaju. Neka djeca i propužu ili još uvijek gmižu. Puzanje zapravo prati djetetovo podizanje u četveronožni položaj. U početku se tako ziba naprijed- natrag. Pri počecima puzanja djeca najčešće krenu prvo unazad dok ne shvate kako se preusmjeriti u naprijed. Neka djeca se kreću i na leđima odižući i spuštajući guzu pri čemu se odguruju nogama. Radoznalost je velika i istražuje okolinu no još uvijek uz vašu blizinu. Manipuliranje predmetima je sve sigurnije i preciznije i shvaća da oni postoje iako ih ne vidi. Tražit će ispušteni predmet i prepoznat će svoju igračku među nepoznatim iako je malo skrivena. Može držati u svakoj ruci istovremeno dva manja predmeta. Hvata prstima ( prima predmet između prstiju i palca )te se počinje razvijati pincetni hvat ( kažiprst-palac ). Počinje shvaćati značenje riječi „ne“ prema tonu vašega glasa. Vi ste središte njegova života i ono sada razumije da je mama samo jedna te veže taj pojam samo uz vas. Odraz u ogledalu je i dalje zanimljiv i tapka po njemu.Koncentracija se produljuje pri proučavanju ili bavljenju nekom aktivnošću. Povećava se interes za detalje. Izgovara različite slogove; ma, mu, da, di …   Shvaća posljedice svojih radnji. Želi se družiti, šali se a pokazuje i otpor ako ga se tjera na nešto što ne želi.

8.   Mjesec

Vaše dijete je jako radoznalo. Želi naučiti o svijetu iz prve ruke no ne razumije da njegove radnje mogu biti i štetne i opasne. Do sada je najvjerojatnije usavršilo tehniku puzanja i sasvim se dobro kreće uokolo. Što će više jačati svoje mišiće to će ih sve više koristiti u pokušajima da se ustane. Kuhinja postaje omiljeno mjesto za igru svakog djeteta pa provjerite i osigurajte mjesta gdje će se zadržavati i moći igrati. Pincetni hvat se razvija i sve bolje podiže sitnije predmete pomoću palca i kažiprsta.  Sada može gledati drugi predmet kada ima nešto u rukama bez da to  ispusti.  Maše i plješće rukama. Odguruje ono što ne želi. Pogled mu prati vašu ruku kada pokazujete neki predmet a uočit će i novi predmet dodan među poznate. Krajem mjeseca će se početi, ako ne i ranije, podizati uz namještaj te polako stavljati nogu ispred noge stojeći. Dijete je vrlo aktivno pa možete očekivati promjene u spavanju jer će se znati probuditi u toku noći  samo da bi isprobalo npr stajanje u krevetiću. Sjeća se prošlih događaja a možda će i progovoriti „mama“ i „tata“.

9.   Mjesec

Sada, ovisno o tome što je do sada postiglo, vaše dijete malo usporava u novim dostignućima da bi usavršilo ono naučeno.
Sada se vjerojatno samo zna posjesti, do kraja mjeseca će najvjerojatnije stajati a poneka djeca i hodati uz namještaj. Pripazite na sigurnost u vašem domu, osiguravajući stepenice te maknite otrovnije biljke iz djetetove blizine jer se voli i penjati. Pri manipuliranju predmetima shvaća da postoje veze i odnosi među njima te počinje umetati predmet u drugi.  Osim toga udara predmetima jedan o drugi i igra se dvama predmetima istovremeno.
Još uvijek se želi igrati pokraj roditelja. Bira igračku kojom će se igrati i samo započinje igru. Otkriva skrivenu igračku. Dosadi mu ponavljanje uvijek iste igre a može zapamtiti igru od prethodnog dana. Razvija empatiju prema drugoj djeci pa plače kada ona i plaču. Ponavlja radnju pred publikom ako mu se odobrava pljeskom i slično.
Postaje svjesno vertikalnog prostora i javlja se strah od visine.

10.   Mjesec

Svako dijete se razvija svojim tempom, no neke miljokaze dostigne većina 9 mjesečne djece. Skoro sva djeca propužu do sada, mnoga stoje iako trebaju oslonac da bi održala ravnotežu. Neka djeca hodaju uz namještaj a neka čak i naprave prve korake.
Mogu se popeti i spustiti sa stolca. Do sada su usavršili sjedenje, okretanje, mijenjanje položaja. Zbog mnogih aktivnosti djeca nemirnije spavaju. Igra skrivača je jako zanimljiva i dijete se voli samo sakriti u očekivanju da ga se pronađe.
Sudjelovat će u aktivnosti koja ga zanima a odmahnut će glavom kada nešto ne želi ili mu se ne sviđa. Na glazbu odgovara njihanjem, skakutanjem, mumljanjem. Počinje preferirati jednu ruku više od druge. Uživa se igrati vodom. Postaje svjesno sebe, traži odobravanje, pažnju i društvo. Iskazuje različita raspoloženja, imitira geste, izraze lica i zvukove. Boji se nepoznatih mjesta.
Razumije i sluša neke riječi i naredbe.

11.   Mjesec

Vaše dijete još uvijek treba mnogo ljubavi i potpore. Hvat rukama je čvršći i preciznije koristi prste. Do sada se najvjerojatnije može spustiti u čučanj bez da padne. Može stajati na prstima i stupati. Može okretati stranice knjige, sakuplja manje predmete i može skinuti cipele i čarape. Kada stekne sigurnost u hodanju uz namještaj postepeno će se pustiti i kretati bez pomoći. Dijete je spremno za prve cipele. Unutar kuće bi se ipak trebalo kretati boso da ojača mišiće stopala. Djeca ovog uzrasta se vole penjati pa počinje razdoblje padanja, spoticanja i manjih nezgoda dok se uči hodati. Malo djece progovori tijekom prve godine života. Većina ima pasivan vokabular tj znaju nazive za predmete iako ih ne izgovaraju i mogu izvršavati jednostavnije naredbe. Na primjer kada kažemo „Pokaži loptu“  dijete će pokazati prema tom predmetu.

12.   Mjesec

Dijete je svjesno sebe. Shvaća da je zasebna osoba i da ima svoje želje i potrebe. Može početi s ispadima ljutnje i plača ako želi nešto odmah a to mu se ne omogući. Vrlo je važno biti dosljedan od sada u provođenju discipline da bi te ispade koliko toliko prorijedili.
Do svoga prvog rođendana vjerojatno će izgovoriti jednu do dvije riječi. Neka djeca samostalno hodaju a neka su svladala samo stajanje. Normalno je da dijete prohoda do 18 mjeseci starosti. Iako su neka i naučila hodati još uvijek mogu i puzati i kretati se i na druge načine. Zbog velike aktivnosti sporije dobiva na težini.

I evo nas na kraju, prva godina života je prošla. No nas kao roditelje čeka još puno posla.
Sve što je dijete naučilo sada će poboljšavati, i dalje će formirati svoj karakter a mi smo i dalje uz njega kao oslonac , vodič i utjeha.