Vaša beba ima svoje zubiće i prije rođenja, ali su oni skriveni u vilici i iznići će kasnije

Kao i svaki korak u razvoju djeteta, i nicanje zuba je totalno individualno. Beba ne dobija svoje prve zubiće kad oni već izbiju, nego tokom trudnoće, odnosno prije nego beba ugleda svjetlo dana. Zameci mliječnih  zuba se formiraju u 10. sedmici trudnoće a kalcificiraju se u kostima vilice prije rođenja. To znači da Vaša beba ima svoje zubiće i prije rođenja, ali su oni sakriveni u vilici i iznići će kasnije. Stoga buduće majke moraju imati uravnoteženu ishranu bogatu kalcijem i vitaminima kako bi se mogli razviti snažni i jaki zubići.

Kada se pojavljuju prvi zubi?

Prvi zubi se pojavljuju u dobi od 4 do 6 mjeseci. Počinje da raste mali zametak zuba u bebinoj vilici i da se razvija kao mliječni zub ispod zubnog mesa koje ga još uvijek štiti. U dobi između 4 i 12 mjeseci, kucnuo je čas – prvi zub probija desni i konačno izbija na zadovoljstvo roditelja. Nema pravila kad se ovo tačno dešava, jer kao i kod svih drugih razvojnih situacija, nicanje zuba je također pitanje predispozicije, pa tako i nicanje zuba i redoslijed izbijanja zuba može varirati u razmaku od nekoliko mjeseci. Prvi zubići mogu izbiti rano ili kasnije, brzo ili polako. Kod nekih beba se zubići samo pojave bez nekog upozorenja, a kod nekih je to dugotrajan proces gdje svaki zub izbija sa mukom. Čak i ako vaša beba ne dobije prvi zubić do prvog rođendana, to nije razlog za brigu, jer se kompletan niz od 20 mliječnih zuba formira tek između 2. i 3. godine.

Kako ćete prepoznati da će vašoj bebi uskoro nići prvi zub?

Iako se prvi mliječni zubi kod neke djece mogu pojaviti bez prethodnog upozorenja, postoje neke indikacije, iako individualne, da će dugo očekivani zubić uskoro izbiti. Beba reaguje osjetljivije i više je nervozna nego inače. Ne spava dobro navečer, plače više nego obično i jede manje nego inače tokom dana. Desni su crvene, moguće i natečene i vrlo osjetljive. Beba stalno gura prstiće u usta, šaku ili igračke koje žvače. Proizvodnja pljuvačke se povećava i beba sve više bali. Moguća je i blago temperatura, crveni obrazi ili bolna guza. Povećana želja za pažnjom, držanjem i nosašnjem može biti znak da će prvi zub uskoro izbiti. Ako primijetite jedan ili više znakova kod svoje bebe, znajte da uskoro dolazi taj prvi zubić.

Šta uzrokuje bol tokom nicanja zuba?

Čak i prije nicanja prvog zuba, bebe mogu osjetiti njegov rast, te svaka beba na svoj način osjeća i prolazi kroz ovu fazu do konačnog izbijanja. Neke bebe naizgled ne osjećaju nikakvu bol, dok druge osjećaju i bol i nelagodu. Razlog je taj što je rast zuba često povezan sa neugodnim osjećajem pritiska i napetosti u kostima vilice kod beba jer se zubi sad bore za svoje mjesto. Zbog toga i desni mogu biti nateknute i crvene i tako uzrokovati bol ili nelagodu. Samo probijanje zuba kroz desni može biti bolno. Posebno izbijanje kutnjaka može biti nelagodnije od drugih zuba. Nije onda čudo da takve bebe zadaju brige svojim roditeljima i trebaju više pažnje i ljubavi nego inače.

Olakšanje i pomoć kod bolova pri nicanju zuba

Po pravilu, izbijanje mliječnih zubića ne treba pratiti jaka bol. Međutim, bebe i mala djeca su često osjetljiviji ili plačljiviji nego inače u vrijeme kad novi zubić treba da izbije. Možete pomoći svojoj bebi tako što ćete joj pokazivati puno ljubavi i preduzimati mjere koje će olakšati proces rasta zuba i smanjiti nelagodu. Mnogoj djeci pomaže ako grizu (plastičnu) kašiku ili gumeni prsten. Ove predmete ne smijete hladiti u zamrzivaču jer se mogu zalijepiti na bebine osjetljive usne ili vilicu i uzrokovati oštećenje kože. Također se postarajte da ovi predmeti ne sadrže plastifikatore ili PVC , a u slučaju gumenog prstena, da unutra nema ništa toksično. Za razliku od njih, materijali napravlljeni od plastičnog polietilena (PE) ili polipropilena (PP) su neškodljivi.

Pomoć može doći i u obliku rashlađenih komadića voća ili povrća (naprimjer, komadići mrkve, jabuke i slično) koje beba može gristi i žvakati, ili tvrda kora hljeba. Nježna masaža desni i vilice jagodicama prstiju, na koje ste navukli posebne silikonske navlake iz apoteke, ili pomoću štapića za uho koji ste namočili u čaj od kamilice također mogu biti od pomoći. Specijalni gelovi kod nicanja zuba iz apoteke koji ne sadrži alkohol niti šećer, su dokazali svoju vrijednost i stoga se posebno preporučuju za Vaše dijete. Gel se nježno nanosi na bolne desni i lagano utrlja mekanim aplikatorom. Posebni sastojci ovog gela brzo stvore efikasni zaštitni sloj preko upaljenih desni, umiruju i pružaju olakšanje. Još jedan koristan savjet: zbog pretjeranog stvaranja pljuvačke kod nicanja zuba, dijelovi bebinih usta, vrata i grudi su često mokri, što može dovesti do iritacije i crvenila kože. Siperci u tom slučaju pomažu da upiju pljuvačku i održe kožu zdravom i suhom u ovim osjetljivim područjima.

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave