Vantjelesna oplodnja kao ostvarenje sna da imate dijete

Vantjelesna oplodnja kao ostvarenje sna da imate dijete

Šta sve trebate znati prije nego što krenete na konsultacije za bračnu neplodnost?

Piše: Mr.sci.dr. Dženita Kurtćehajić, specijalista ginekologije i akušerstva, subspecijalizant humane reprodukcije

Mr.sci.dr. Dženita Kurtćehajić je FMF licencirani ginekolog za I i II trimestar trudnoće. Diplomirala je na Medicinskom fakultetu u Tuzli. Specijalizaciju ginekologije i akušerstva kao i magistarski studij završila je 2014. godine također u Tuzli. Edukacije iz oblasti ultrazvučne dijagnostike obavila je u Njemačkoj i Velikoj Britaniji. Zaposlena je ZU Plavoj Poliklinici, a trenutno je na subspecijalizaciji iz humane reprodukcije i liječenja neplodnosti u Mariboru.

Neplodnost može imati više uzročnika. U većini slučajeva, na neplodnost može uticati samo jedan od njih, ali često se događa da ih bude i više, pa je Vaš san – imati sopstveno dijete – ostvariv jedino metodom asistirane reprodukcije (IVF), tzv. vantjelesnom oplodnjom (VTO). Prije početka liječenja potrebno je obaviti neophodne analize koje će  pomoći da se otkrije  prepreka u začeću vašeg djeteta.

Neplodnim se smatra:

  • Par koji ne uspije ostvariti trudnoću nakon godinu dana nezaštićenih odnosa, ako je žena mlađa od 35 godina
  • Par koji ne uspije ostvariti trudnoću nakon 6 mjeseci nezaštićenih odnosa, ako je žena starija od 35 godina
  • Žena koja uspije zanijeti, ali ne uspijeva iznijeti trudnoću do termina

Liječenje neplodnih parova se započinje uvijek razgovorom sa oba partnera. Na konsultacije za bračnu neplodnost potrebno je ponijeti medicinsku dokumentaciju koja je do sada sprovedena u vezi sa ispitivanjem i liječenjem steriliteta (otpusna pisma dosadašnjih operacija, zadnji pregled Vašeg ginekologa,itd…) Nalazi ne trebaju biti stariji od tri mjeseca (PAPA test, cervikalni brisevi i sl.). Markeri na zarazne bolesti kod parova koji se prvi put upuštaju u postupak MPO, također ne smiju biti stariji od 3 mjeseca. Poželjno je da na prve konsultacije dođete u prisustvu partnera radi izgradnje povjerenja i i pravilnog razumijevanja uputa koje ćete dobiti nakon formiranja konkretnog plana liječenja neplodnosti od strane Vaših ginekologa.

Možete očekivati da ćete na prvim konsultacijama provesti od 40 do 60 minuta, ovisno o težini Vašeg slučaja.  Spermiogram predstavlja krucijalnu pretragu u dijagnostici uzroka neplodnosti kod muškarca koja daje uvid u broj, pokretljivost i građu spermatozoida, te pokazuje prisustvo elemenata upale ili  auto-antitjela prema spermatozoidima.

Kod žene obrada neplodnosti započinje anamnezom kojom se prikupljaju podaci o njenoj dobi, trajanju neplodnosti, dosadašnjim pretragama i liječenjima, obilježjima menstruacijskog ciklusa kao i eventualnim prethodnim trudnoćama. Slijede fizikalni i ginekološki pregled te dijagnostički postupci nužni za postavljanje dijagnoze neplodnosti.

Serološke pretrage na spolno prenosive bolesti koje uključuju pretrage za hepatitis A, B i C, humani imunodeficijentni virus (HIV) i sifilis, kao i mikrobiološke pretrage za aerobe, anaerobe, klamidiju, ureaplasmu i mikoplazme provode se kod oba partnera. Nakon obrade bračne neplodnosti pacijenti znaju način, metod, medicinski postupak kojim se može, već u narednom ciklusu, doći do trudnoće!

Mjerilo uspješnosti svih tehnika vantjelesne oplodnje je procenat oplođenih jajnih ćelija, ostvarenih trudnoća i konačno živorođene i donešene djece. Sve metode vantjelesne oplodnje mogu se raditi u prirodnom menstrualnom ciklusu, ukoliko žena ima uredan ciklus, ovulaciju i zadovoljavajući rast folikula, ili u ciklusu sa stimulisanom ovulacijom uz hormonsku terapiju.

Na kraju je bitno naglasiti da je svaki IVF ishod različit, te da zbog toga uspoređivanje Vašeg iskustva sa iskustvima drugih ne može biti istinski korisno kao što Vam se možda čini. Preporučljivo je u stresnim situacijama pričati sa stručnjacima za neplodnost u koje imate povjerenja jer je komunikacija ključna tokom tog perioda.

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave