Vaginalne infekcije u trudnoći 

 Dr. Alma Hadžić- specijalista ginekologije i akušerstva

Vaginalne infekcije u trudnoći nisu rijetka pojava, ali je bitno njihovo rano prepoznavanje i  pravovremeno liječenje, jer u suprotnom mogu ozbiljno da ugroze trudnoću dovodeći do prijevremenog poroda, spontanog pobačaja, te rađanja djeteta niske porođajne težine. Uzročnici infekcija u trudnoći su: bakterije, gljivice, virusi i paraziti. Do vaginalnih infekcija u trudnoći dolazi zbog fluktuacije hormona u trudnoći (porasta nivoa estrogena i progesterona) što za posljedicu dovodi do slabljenja prirodne barijere, vaginalne flore u rodnici. Vaginalnu floru održavaju Döderleini-prijateljske bakterije koje iz glikogena proizvode mliječnu kiselinu i na taj način održavaju blago kiseli pH, a istovremeno sudjeluju u formiranju biofilma na zidu rodnice onemogućavajući patogeno prijanjanje štetnih bakterija.

Ova dva mehanizma reguliraju razmnožavanju “loših “ bakterija. PH u rodnici je blago kiseo između 4,0-4,4.Vrijednost pH iznad 4,5 je znak poremećaja, odnosno razmnožavanja štetnih bakterija. Najčešće vaginalne infekcije u trudnoći su sljedeće: Bakterijska vaginoza i njen vodeći uzročnik bakterija Gardnerella vaginalis, koji se prepoznaje zbog neugodnog mirisa iscjetka “po ribi”, najčešće je sivkasto bijele boje. U terapiji se koriste odgovarajuće antimikrobne vaginalete, a liječenje partnera u ovom slučaju nije obavezno. Vaginalna, tačnije vulvovaginalna kandidijaza (kandidijaza rodnice i stidnice) vrlo je česta gljivična infekcija koja se javlja kada iz nekih razloga dolazi do prekomjernog rasta gljivice Candide albicans. Karakterišu je svrbež, bjelkasto-žućkasti sirasti iscjedak, bol pri spolnom odnosu. Liječi se odgovarajućim antigljivičnim vaginaletama. Infekcija Beta-hemolitičkim streptokokom grupe B (poznatim i pod kraticom BHS-B) predstavlja infekciju čija prisutnost u rodnici tim poroda nije dobra. Iako je ova bakterija kod odraslih obično bezazlena, u toku trudnoće može izazvati urinarnu infekciju, upalu vrata maternice (cervicitis), infekciju posteljice i plodne vode (horioamnionitis), bakterijemiju (bakterije u krvi) i sepsu.

Nadalje, novorođenče se može inficirati prolaskom kroz porođajni kanal za vrijeme ili nakon poroda, što pak može dovesti do upale pluća, meningitisa ili novorođenačke sepse. Svjetske su preporuke da se urade brisevi na ovu bakteriju između 35 i 37. sedmice trudnoće. U slučaju pozitivnog nalaza daje se odgovarajuća terapija i profilaksa na porodu kako bi se na vrijeme izbjegle komplikacije. Infekcija Chlamydiom trachomatis spolno prenosiva bolest. U samoj trudnoći, hlamidija može dovesti do spontanog pobačaja i prijevremenog poroda. Tokom samog poroda može doći do infekcije konjuktive oka novorođenčeta, a isto tako novorođenče može razviti i upalu pluća. Kako je hlamidijska infekcija najčešće bez ikakvih simptoma (a opasnost za trudnoću je velika), potrebno je uraditi cervikalne briseve, te provesti liječenje oba partnera. Infekcija bakterijom Ureaplasma urealyticum je vrlo opasna u trudnoći jer može dovesti do infekcije plodovih ovoja -horioamnionitisa, te prijevremenog prsnuća vodenjaka i prijevremenog poroda. Ukoliko infekcija prodre kroz posteljicu, tada može dovesti do zastoja rasta djeteta, bakterijemije, upale pluća ili meningitisa.

Budući da se također radi o spolno prenosivoj bolesti, sprovodi se liječenje oba partnera. Herpes simplex je spolno-prenosiv virusni uzročnik genitalnog herpesa. Genitalni herpes je najčešće uzrokovan Herpex simplex virusom tipa 2, a u manjem postotku Herpes simplex virusom tip 1, koji uobičajeno izaziva pojavu herpesa na usnama. Jednom ostvaren kontakt sa virusom znači da virus trajno ostaje u organizmu. Ovu infekciju karaterizira pojava mnogobrojnih mjehurića i ranica na genitalnom području. Budući da je riječ o virusnoj bolesti, pojava recidiva je ovisna o samom imunološkom sustavu. U samoj trudnoći najčešće nije riječ o primarnoj infekciji virusom herpesa, već o recidivu. Problem može nastati pri vaginalnom porodu, tj. prilikom prolaska djeteta kroz porođajni kanal. Naime, u slučaju prisutnosti mjehurića genitalnog herpesa, infekcija bi se mogla prenijeti na dijete. U tom slučaju trudnoća se savjetuje dovršiti carskim rezom. Trichomonas vaginalis je parazit koji uzrokuje upalu rodnice, mokraćne cijevi i mjehura. Iako se radi o spolno-prenosivom uzročniku, može se naći i preživjeti na vlažnom ručniku. Od komplikacija može dovesti do prijevremenog prsnuća vodenjaka.

Ova parazitoza se dijagnosticira na temelju kliničke slike te pregleda vaginalnog iscjetka pod mikroskopom. Liječenje se provodi na oba partnera preparatima metronidazola, također oba partnera. Uz sve gore navedeno trudnicama je potrebno da vode jedan zdrav životni stil uz korištenje probiotika koji osiguravaju dobar imunitet i kvalitetnu vaginalnu floru. Ono što se trudnicama svakako savjetuje jeste uravnotežen dnevni ritam aktivnosti i odmora, izbjegavanje prekomjernog umora, zdrava prehrana (brusnica, bobičasto voće, agrumi bogati vitaminom C, lisnato povrće, orašasti plodovi i sjemenke bogati vitaminom E), pravilna intimna higijena bez upotrebe prejakih aniseptičkih sredstava. Najbolje bi bilo prije same trudnoće sprovesti jednu ciljanu mikrobiološku obradu, te u slučaju pozitivnih nalaza reagovalo pravovremeno i ordinirala odgovarajuća terapija. Na taj način bi se izbjegle moguće komplikacije i ostvarila zdrava trudnoća

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave