Uvedite ove rutine i dijete će bolje spavati

Uvedite ove rutine i dijete će bolje spavati

djevojčica dijete spavanje krevet

Odgovarajuća rutina je važna za sprječavanje borbi oko spavanja, ali prvo treba odrediti kad je vrijeme za spavanje i voditi računa o tome da predškolskoj djeci treba 12 sati sna

Sad već svi dobro znamo da bebe i djeca jako vole rutinu. Ona im daje osjećaj kontrole nad okolinom i osjećaj sigurnosti jer im omogućava da znaju što ih čeka. Odgovarajuća rutina je i iznimno važna za sprječavanje borbi oko spavanja i poboljšanje njegove kvalitete, kako djece tako i roditelja. A da bi rutina djelovala, prvo treba odrediti kad je vrijeme za spavanje i kada bi ona trebala početi. Pri tome treba voditi računa da predškolskoj djeci treba oko 12 sati sna, a kasnije se to smanjuje na oko 10 sati. Upravo zbog toga stručnjaci preporučuju da je za djecu predškolske dobi vrijeme za spavanje između 19 i 19.30 sati, a između 20 i 21 sat za djecu u dobi između 10 do 12 godina.

A kada i kako krenuti s rutinom?

30 do 60 minuta prije odlaska u krevet, djetetu bi se trebala ponuditi zadnja tekućina prije spavanja. Naravno, bebe su izostavljene iz ovog pravila. Dobro je prigušiti svjetla, ugasiti televizor i kompjuter, te umiriti igru. Za to vrijeme se može puštati opuštajuća glazba ili zvukovi poput šuma valova, padanje kiše ili nešto tome slično. Naime, ti postupci dijete postupno pripremaju za kraj igre i kraj uzbudljivog dana. Nitko ne voli da ga se naglo i bez upozorenja prekida u zanimljivoj aktivnosti, pa ni djeca. Nakon što je igra završila i igračke su koliko toliko pospremljene može krenuti odlazak u krevet.

Pranje zuba i čitanje priča pola sata prije

Nekih 20 do 30 minuta prije spavanja je vrijeme za pranje zubiju i tuširanje. U slučaju da tuširanje razbuđuje dijete, onda ga treba pomaknuti prije cijele rutine. Nakon toga slijedi nezaobilazna igra u krevetu i čitanje priča. Ako se djetetu nešto važno dogodilo taj dan ili ga nešto važno očekuje, bilo bi dobro s njim o tome popričati. A da bi mališan lakše utonuo u san, može mu se dati i omiljena plišana igračka koja će mu pomoći da se opusti.

Dnevni odmor je važan

Međutim, treba reći da sve to neće olakšati odlazak na spavanje ako se djetetu kroz dan ne osigura par stvari. Prije svega dovoljno vremena na otvorenom kako bi moglo izbaciti višak energije. Dnevno spavanje u pravo vrijeme je također iznimno važno. Dijete koje popodne ide prekasno spavati ili predugo spava, navečer neće moći zaspati u pravo vrijeme. Isto tako ako dijete preskoči popodnevno spavanje, do kraja dana će biti premoreno, pa će se puno teže smiriti i utonuti u san. Naravno, popodnevno spavanje ovisi i od djeteta do djeteta. Tako recimo neka djeca u dobi od tri ili četiri godine još uvijek spavaju popodne dok druga nemaju potrebe za dnevnim snom. Sve što je potrebno je osluškivati dijete i u skladu s njegovim potrebama organizirati dnevne aktivnosti.

klokanica.24sata.hr