Uspomene za život

Oduvijek sam želio/željela…Nemojte dopustiti da za neke stvari vaše dijete kaže ovu rečenicu. Nemojte ništa propustiti, jer je život prekratak, a želje raznovrsne. Da li ste možda nekada s vašim djetetom otišli u prirodu i tražili skrivena blaga? Borili se protiv čudovišta koje samo vi vidite? Izmislili tajni jezik? Popeli se na vrh litice? To stvara uspomene koje će povezivati vas i dijete čitav život – a ništa nije individualnije i osobnije od uspomena

Nemojte trošiti vrijeme, postoji toliko toga što djeca mogu iskusiti u djetinjstvu

Stvorite uspomene

Da li imate dovoljno ideja za stvaranje uspomena? Da ili ipak ne? Budite kreativni, dajte mašti na volju. Vratite se u svoje djetinjstvo i osmislite nešto što se sviđa vašem djetetu, ali i vama. Neka dijete slobodno učestvuje u osmišljavanju ukoliko vam ništa ne pada na pamet. To mogu biti i male stvari, a za vašu vezu će učiniti mnogo: Gledati zvijezde padalice, prenoćiti napolju, srediti se za izlazak, izmisliti tajni jezik, sastaviti slagalicu od 2000 dijelova, graditi nebodere lego kockama, slušati i divljati uz muziku, osmišljavati koreografije, napraviti leteće avione od papira, puštati zmaja, otići na obližnji izlet, spasiti svijet od čudovišta. Ovo su samo neke od ideja, vi možete sebi stvoriti druge. Zajedno smijati se, plakati, žaliti, strahovati, svađati se – sve to spada u porodični život. Ali vrijeme provedeno jedno s drugim vas još više spaja i stvara bliskost. Na taj način će se djeca kad odrastu uvijek vraćati vama i uvijek će poželjeti podijeliti svoje nove uspomene s vama.

Odlazak u šetnje                

Koliko god banalno zvučalo, ali redovna, najbolje svakodnevna, šetnja sa djetetom je za dijete vrhunac i postaje dragi i smirujući ritual sa mamom i tatom, a uz to je i zdravo. Postoje roditelji koji nikada ne šetaju sa djecom – to je pogrešno. S ovim ritualom bi trebalo početi odmalena. Ništa ne košta, a učinak je mnogostruk. Uz šetnju se može razgovarati i vidjeti kako dijete razmišlja, a dijete će se osjećati važno i odraslo.

Plivanje                

Voda je odličan element i vrlo važan za život. Postoje fantastične, naučne pretrage na temu plivanje beba koje nisu nova pomodarska otkrića našeg vremena. Voda je toliko bitna za bebe, a ne tek za stariju djecu gdje oni mogu doživjeti najbolju zabavu s vama. Na bazenu, moru ili jezeru sa djetetom se toliko možete izigrati da će dijete tražiti svaki dan ponovni odlazak. Skakanje u vodu, penjanje na dušek i padanje s njega, igranje s loptom – sve su to stvari pomoću kojih ćete djetetu stvoriti osmijeh na lice. A pogotovo zajedničko jelo (bili to obični sendviči, sladoled ili sl.) će vas taj taj dan povezati još jače. Nigdje se djeca toliko zabave, fizički umore, ali psihički odmore, a vi uz njih.

Druženje s drugom djecom                          

Iako nas nekada predstava od tolike galame, nekih zamornih priča drugih roditelja od ovoga odvraća, vrlo je važno i dobro za dijete održavati kontakt s drugim roditeljima i djecom. I ovo biste trebali praktikovati odmalena. Jer se nekada od prijateljstva u pijesku razvije prijateljstvo za čitav život, kako kod roditelja tako i kod djece. Na taj način možete se riješiti i svojih briga, postavljati pitanja i dobiti savjete. A kod beba takav kontakt predstavlja prve vježbe za vanjski svijet.

Čitanje                                

Za bebe je majčin glas već izuzetno bitan po samom rođenju. I kako odrastaju, tako će mamim, ali i tatin glas igrati bitnu ulogu u njihovom životu. Iako nam to liči na scene iz filmova, čitanje pred spavanje ima zaista veliki utjecaj i na razvoj djeteta, ali i na vašu povezanost. Najbolje je da glas bude tiši, nježan, umirujući i kao da pjevate. Ovaj ritual je najbolje praktikovati odmah, a možete ga uvesti u doba dana ili sedmice kada vama najviše odgovara. Čitanje ne mora da traje dugo, jer je nekada pažnja djece, pogotovo manje, ograničena na kratki period – to nekada mogu biti minute. Ukoliko čitanje nije vaša jača strana, pokušajte s pjevanjem. I ono ima svojih prednosti, jer možete mimikom i rukama, glasnijim i tihim pjevanjem dočarati pravu priču.

Lagani nježni trenuci                       

Djeca, baš kao i svi ljudi, žele da se osjećaju voljenim i zaštićenim. Zato je najbolje imati trenutke u kojima ćete maziti dijete i pokazati im svu svoju ljubav. To je najbolje činiti svaki dan. Možete napraviti i dan koji ćete nazvati Večer filma, izabrat ćete neki animirani film (koji ćete zajednički izabrati), možete napraviti kokice, leći u krevet i snažno se zagrliti i gledati film. Dijete će uživati u tim trenucima jer zna da ste u potpunosti tu za njega i da ste tada samo njemu posvećeni.

Fotke, fotke, fotke                

Vrlo bitno: Ne zaboravite dijete redovno slikati i bilježiti bitne trenutke za vas. Jer sigurno je da tih trenutaka ima mnogo. Djeca, pogotovo bebe, se mijenjaju svakodnevno. Napravite svoje albume i pišite komentare uz slike. Kasnije u životu djeca će se uvijek vraćati tim slikama, sjećati toga i osjećat će se bliski i voljeni. Jednom organizujte i profesionalno porodično slikanje, možda za dječiji rođendan, i time dokumentirajte kakvi ste u tom trenutku, a nekada kasnije u životu napravite još jedno kako bi se vidjela razlika, ali i vaša prisnost kroz godine.

Pokazati svijet u malom                                  

Naravno da ne mislimo na to da se trebate spakovati i ići na svjetsko putovanje sa djetetom. Prije mislimo na to da zajednički sa djetetom istražite i otkrijete svijet: kakav je osjećaj milovati mačku, kako mirišu banane ili cvijeće, puhanje maslačka. Naravno, pri tome je bitno da ne opteretite dijete. Pokažite mu svijet u malom kako bi kasnije shvaćao i svijet u velikom.

Opušteno

A posljednji savjet je za mame i tate koji su uvijek kao navijeni, ponekada i od tolike koncentracije i brige ukočeni: slobodno se nekada opustite, dignite noge, njegujte dosadu i lijenost, gledajte dijete i uživajte. Nažalost, ovo prelijepo vrijeme vrlo brzo proleti te budite sigurni da ga bez stresa zapamtite i uživate.

 

Uspomene – blago za život

Uspomene su blago za život. Mnogi roditelji skupljaju uspomene i čuvaju ih s puno ljubavi, možda zauvijek, a možda do iseljenja djece. Neki ih čuvaju u običnim kutijama za cipele ili ukrašenim kutijama: prva odsječena kosa, mliječne zube i stare plišane životinje, najdražu dekicu. A uspomene nisu samo lijepe, one su i važne za psihu.

. „Mama“, prva riječ, tako sladak zvuk, osmijeh – to nikada nećemo zaboraviti, misle mnogi roditelji. I na bezbrojnim slikama i videima vide se razvojni koraci. Ali neke stvari vežu mnogo više emocija uz sebe. Prvi samostalno nacrtani crtež, narukvica sa natpisom imena iz bolnice, sićušne cipelice, prva ultrazvučna slika, čestitke za rođenje, odjeća u kojoj je izašao iz bolnice, prve naušnice, narukvica ili lančić…Svaki komad nosi uspomene sa sobom i mnogo, mnogo osjećaja. Mnogim roditeljima sve ove stvari znače mnogo, jer ih podsjeća na sretne dane, iako nekad neprospavane noći. Tu kutiju možete zadržati za sebe ili je dati djetetu kad odraste, neka on nastavi sa skupljanjem uspomena. Ova kutija može pomoći i u teškim trenucima, jer će podsjećati na sretne, bezbrižne i voljene trenutke. Mnoga djeca će željeti da čuju iznova priču kakvi su bili kad su bili mali. Tada će se opet osjećati kao djeca – mali i željni vašeg zagrljaja. Osjećat će se bliži vama, jer će vidjeti koliko ste ih uvijek štitili, pomagali im i podržavali. To putovanje kroz uspomene će se nekada dogoditi često; pri proljetnom čišćenju, kada je neko bolestan, ili jednostavno kada počne priča: „Sjećaš li se kad smo…“

 Savjet

Slobodno možete kutiju njegovati sa djetetom zajedno, tako može odmalena naučiti kako pridavati važnost stvarima koji doživi. Napravite zajednički kutiju – uzmite kutiju od cipela, ukrasni papir (može biti šaren ili jednobojan) – s njim oblijepite karton, i na kraju ukrasite sa nekim materijalima, cvijetom koji možete pričvrstiti ljepilom, perlama, mašnicama i sl. Neka vas vodi vaša kreativnost i mašta…Kasnije će vam trebati veća kutija!

 

slika