UREDITE VRT – POBOLJŠAJTE KVALITET ŽIVOTA SVOG DJETETA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

O vrijednosti iskustva koje djeca stiču boraveći na otvorenom, može se pisati iz različitih uglova. Upravo iz tog razloga bitno je podsticati dijete da boravi na otvorenom što više. Najlakši način za to je obezbijediti siguran boravak na otvorenom u sklopu vašeg doma.

Boravak na otvorenom obogaćuje i stimuliše razvoj funkcija mozga. Moć saznanja ima korijene u percepciji, a spoljašnja sredina je glavni izvor percepcije. Boravak djece na otvorenom bitan je za djecu svih uzrasta. Od starosne dobi djeteta zavisi i način uređenja vašeg vrta. Pa počnimo redom!

Bebe zahtijevaju promjenjive čulne stimulacije i povećanje fizičkih mogućnosti.

To obuhvata interesantne stvari koje mogu da sagledaju iz horizontalne, kao i iz vertikalne pozicije, zaštitu od jakog vjetra i sunca, prijatne boje i zvuke, mjesta za puzanje, vuču i prve vježbe hoda, kao i  mogućnost da posmatraju, a da ne budu ugažene od starije djece.

Prostor koji je natkriven i ograđen, gdje mogu da puze i vuku, obezbijeđuje doživljaj otvorenog prostora u danima bez kiše, ili jakog sunca.

Rampe umjesto stepenica omogućavaju bezbijedno puzanje, kao i eksperimente kao što je sila teže.

Predškolska djeca nastavljaju brzi fizički razvoj, sa većim socijalnim i govornim vještinama, pa samim tim zahtijevaju vrt sa mnogim mogućnostima. Trčati, penjati se, preskakati, skakati, klizati se i plesati, zahtjeva brdašca, šire platoe i staze. Zajednička i individualna maštovita igra je fundamentalna za razvoj predškolske djece, i ona je podržana spravama koje postaju kuća, odgovarajuće ostave, tvrđave.

Ukoliko želite vrt prilagoditi djeci, onda ga svakako obogatite sadržajima kao što su brdašce za penjanje i silaženje, toboganima, velikim pješčanicima, itd. Na taj način ćete privući pažnju djeteta i navesti ga da samo spoznaje vanjsku sredinu.

Za nešto stariju djecu organizujte kutak u vrtu koji će biti rezultat njihovog rada. To može biti jedna manja cvjetna gradica, ili manji povrtnjak. Važno je da djeca borave u njemu svaki dan, radeći jednostavne vrtne poslove. Na taj način će steći radne navike, kao i doći do saznanja da rad u kontinuitetu vodi ka rezultatu, što je svakako neprocjenjivo!

Treba napomenuti da osim sadržaja i biljke u vrtu trebaju biti prilagođene djeci. Ne treba naglašavati da su otrovne biljne vrste nepoželjne, kao i one koje će na bilo koji način ugroziti boravak djece u vrtu, ili ih dovesti u opasnost. Ne biste ni sanjali koje su sve biljne vrste koje svakodnevno srećete otrovne i opasne. Zato je neophodno posavjetovati se sa stručnjakom iz ove oblasti.

Ukoliko posvetite pažnju i uložite malo truda, vaše dijete će neizostavno uživati u vrtu tokom cijele godine. Na taj način će jačati imunitet i rasti zdravo u sigurnom okruženju. Zar to nije nešto što bi svaki roditelj poželio?!? Sretno!