Upoznajte Vaše novorođenče i njegove potrebe

Djeca trebaju odgovarajuću rutinu a roditelji se moraju prilagoditi

Od trenutka kada otvore oči, bebe uspostavljaju komunikaciju s okolinom, a prije svega s majkom. Vizualna komunikacija, odavno je poznato, predstavlja najvažniji oblik neverbalne komunikacije. Mnogo više govorimo pokretima i izrazima lica nego riječima, a ovu vještinu znaju i bebe.

Važno je da znate da sva djeca vole istraživati svijet oko njih, pa se pobrinite da je vaš dom siguran. Bebe imaju svoje osobnosti, koje mogu biti drugačije od roditeljskih te mogu uzrokovati stresne zahtjeve od roditelja, pa će roditeljima zatrebati pomoć. Djeca trebaju odgovarajuću rutinu, a roditelji se moraju prilagoditi.

Vaša beba se sad smije i sretna je, a uskoro će se početi kretati sve više. Ovo su znakovi osobnosti vaše bebe i početka dugog životnog procesa učenja.

 

Dojenčad pričaju

Kada novorođenče počne mumljati, vole kada im se odgovori. Zabavite se odgovarajući im.

  • Pravite smiješne zvukove.
  • Igrajte se sakrivanja.
  • Pjevajte pjesme.
  • Pokažite i pričajte o slikama iz knjiga.

Kroz sve ove interesantne i zaigrane pokrete vaša  će beba naučiti pričati.

Novorođenčad vole istraživati

Vjerovatno ste vidjeli da je vaša beba zainteresirana u sve što može dohvatiti, pogotovo jednostavne igračke sa svijetlim bojama i onim igračkama koje prave zvukove. Izgleda kao da sve što je u njihovom dohvatu ruke, nekako nađe put do njihovih malih usta.  Do 3. ili 4. mjeseca, bebe balave i žvaću sve što stave u usta. One na ovaj način spoznaju svijet oko sebe.

Potrudite se da nikada bebama ne dajete igračke koje su male i koje čitave stanu u njihova usta, ili igračke čiji se dijelovi lako odlome.

Bebe imaju osobnost

Svaka mala beba ponaša se na svoj način. Neke su bučne i aktivne, druge su tihe i pasivne. Neke su druželjubive i vole da se miluju, a druge su poprilično ozbiljne. Neke su opuštene, druge su više napete. Kao roditelj, već znate unikatnu osobnost svoje bebe.

Razmislite o ovim osobnostima dok se brinete za bebu :

  • Ako vam je beba prirodno nestašna i teško se smiri, izbjegavajte previše stimulacije
  • Ako je vaša beba osjetljiva na promjene rutine, potrudite se da im dan oslobodite od prevelikih promjena. Ako je osobnost vaše bebe drugačija od vaše, sjetite se da neke stvari koje njima odgovaraju i čine ih sretnim, vama se ne moraju činiti korektnim.

 

Početak je nezavisnost

Kako bebe odrastaju one počinju da se kotrljaju, dohvataju igračke, kašike i druge predmete te žele sjediti. Ovo je početak nezavisnost, ali bebe ne znaju da ih nešto može staviti u opasnost. Čuvajte bebu na sigurnom mjestu, kao u krevecu ili mjestu za igranje, da bi izbjegli slučajni pad, opekotine, trovanje, dušenje i druge mogućnosti ozljeda. Učinite vaš dom sigurnim za bebu.

 

Neki česti problemi

Većina novorođenčadi prolazi kroz određene poteškoće, koje mogu biti frustrijaruće za roditelje, ali to će brzo proći.

  • Grčevi – Ovo nije ničim izazvano s vaše strane. Ovo inače nestane do 4. ili 5. mjeseca
  • Problemi sa spavanjem – neke bebe imat će problem sa spavanjem ili buđenjem u sred noći.
  • Stalna potreba za dodirom roditelja – kada bebe ne vide određene ljude (čak bliske prijatelje i dede i nene) dovoljno često, mogu ih se prepasti.

Iako će ovi problemi nestati, mogu biti veoma teški za podnijeti. Razgovarajte s pedijatrom o idejama koje će vam pomoći da se riješite ovih problema.

Novorođenčad napreduju u sretnim porodicama

Baš kao i odrasli, novorođenčad najbolje napreduju u okolini sretnih i zdravih ljudi. Potražite grupe podrške za roditelje ili organizacije u društvu gdje roditelji dijele zajedničke interese i gdje se upoznavaju. Ako stvari ne idu dobro u vašoj porodici, ako trebate pomoć u pronalasku grupe u vašoj blizini ili ako ste zabrinuti za vašu bebu, razgovarajte s pedijatrom. Niste sami! Mnogi drugi roditelji imaju iste brige.

 

Bitno je brinuti se o sebi

Iako su sva novorođenčad preslatka i volite ih, većina roditelja ima momente frustracije, čak i ljutnje, prema bebi. Normalno je osjećati se ovako. Bitno je kako se nosite s ovim osjećajima. Kad vam se ovo dogoditi, stavite bebu na sigurno mjesto, kao krevetac ili mjesto za igranje i radite nešto da vas opusti i smiri – popijte šolju čaja ili kafe, slušajte muziku, pozovite prijatelja ili supružnika, čitajte ili meditirajte. Ovi osjećaji stresa su prirodni i oni će proći.

 

Podijelite sve s prijateljima i porodicom ili postanite prijatelji s drugim roditeljem

Možete osjetiti veliku razliku, ako imate nekoga odraslog s istim iskustvom odgajanja djece. Čak ako ste kod kuće s bebom svaki dan, dobra je ideja da je ponekad ostavite nekome kome vjerujete. Iskoristite ovo vrijeme da se pobrinete o sebi ili budete s vašim partnerom. Bebe su predivne, ali roditeljima treba predah!

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave