upotreba kozmetike u trudnoći

Trudnice izložene ftalatima koji se nalaze u kozmetičkim sredstvima i plastičnoj ambalaži mogle bi imati veći rizik od preuranjenog porođaja otkriva novija studija

strije-i-trudnoca

Ftalati se mogu naći u čitavom nizu uobičajenih proizvoda koji su svakodnevno u upotrebi kao što su losioni, parfemi i dezodorani, ali i u plastičnoj ambalaži i folijama posebice, ako se u njih spremaju topli obroci ili hrana dugo stoji u takvoj ambalaži jer je tako pakirana.

Stručnjaci sada smatraju da je potrebno trudnice zaštititi od ove kemikalije jer se osim kancerogenog djelovanja, remećenja hormonalne slike te lošeg utjecaja na mušku plodnost, povezuje i s izazivanjem preuranjenog porođaja. Studija Univerziteta u Michiganu u kojoj je sudjelovalo 130 žena koje su rodile prije termina (prije 37. tjedna) kao i 352 žene koje nisu rodile ranije, ukazuje na problem s ftalatima. Znanstvenici su koristili uzorke urina uzimane tijekom trudnoće te mjerili razinu ftalata i spojeve koji ga sadrže. Rezultati su pokazali da žene koje su imale preuranjen porođaj imaju više razine ovog spoja u urinu.

To je razlog zašto stručnjaci savjetuju pozorno čitati deklaracije na proizvodima, kupovati kozmetiku koja je namijenjena trudnicama (kozmetiku koja ne sadrži ftalate) te u pripremi i skladištenju hrane koristiti staklo i posuđe od nehrđajućeg čelika.

(roditelji.hr)