Upale uha kod djece; uzroci, simptomi, terapija

Autor: dr. Nihad Mujić, specijalista otorinolaringologije

Kao i kod odraslih, i kod djece upale uha se mogu podijeliti na :

 1. Upala vanjskog slušnog kanala (lat. otitis externa)
 2. Upala srednjeg uha (lat. otitis media)

Upala vanjskog slušnog kanala predstavlja upalu kože kanala, koja može biti lokalizirana ili generalizirana. U oba slučaja pacijent se žali na manju ili veću bol praćenu obilnom gnojnom sekrecijom iz uha. Obično se ove upale javljaju nakon kontakta sa vodom. Akutna upala srednjeg uha (otitis media) je najčešća zarazna bolest kod djece mlađe od dvije godine. Također, jedan je od najčešćih razloga zašto se propisuju antibiotici, mada u velikom broju slučajeva to nije njihova prava namjena. Upala uha je obično uzrokovana bakterijama i često počinje nakon što dijete ima upalu grla, prehladu ili neku drugu vrstu infekcije gornjih disajnih puteva. Ako je riječ o bakterijskoj infekciji gornjih disajnih puteva, zajedničke bakterije se mogu proširiti u srednje uho. Ona može dovesti do oticanja i upale sluznice Eustahijeve cijevi (spoj srednjeg uha i ždrijela). Upala uha je najčešći razlog zbog kojeg roditelji dovode svoje dijete kod ljekara.

Koji su to simptomi upale uha?

Postoje tri glavne vrste upala uha. Svaka od njih ima različitu kombinaciju simptoma. Akutna upala srednjeg uha  je najčešća infekcija uha. Dijelovi srednjeg uha su inficirani i otečeni, a tečnost je zarobljena iza bubne opne. Dijete sa ovom vrstom upale možda nema simptome, ali ljekar posebnim instrumentom može da vidi tečnost iza bubne opne. Ovo uzrokuje bol u uhu – obično se naziva uhobolja. Vaše dijete također može imati groznicu. Upala srednjeg uha sa efuzijom se ponekad javlja nakon infekcije uha koja teče svojim tokom, a tečnost ostaje zarobljena iza bubne opne. Hronična upala srednje uha sa efuzijom nastaje kada tečnost dugo ostane u srednjem uhu ili se stalno vraća, iako nema infekcije. Ova vrsta upale otežava djeci da se bore protiv novih infekcija i također može uticati na njihov sluh. Pojava znakova i simptoma infekcije uha obično je brza.

Znakovi i simptomi kod djece 

Većina infekcija uha se javlja kod djece prije nego što nauče da govore. Ako vaše dijete nije dovoljno staro da kaže “Boli me uho,” evo nekoliko stvari na koje treba da obratite pažnju: povlači uho, plače, ima probleme sa spavanjem, groznicu (posebno kod dojenčadi i mlađe djece), prisutnost tečnosti koja curi iz uha, nespretnost ili probleme sa ravnotežom, probleme sa sluhom ili reagovanjem na tihe zvukove, gubitak apetita.

Faktori rizika za infekcije uha uključuju:

Starost – djeca uzrasta od 6 mjeseci do 2 godine podložnija su infekcijama uha zbog veličine i oblika njihovih Eustahijevih cjevčica (par uskih cijevi koje idu od srednjeg uha do visoko u stražnji dio grla, iza nosnih prolaza) i zato što se njihov imuni sistem još uvijek razvija. Boravak u jaslicama/vrtiću – djeca u jaslicama/vrtiću imaju veću vjerovatnoću da dobiju prehladu i infekcije uha nego djeca koja ostaju kod kuće.  Hrana za bebe – bebe koje piju iz flašice, posebno dok leže, imaju tendenciju da imaju više infekcija uha nego bebe koje su dojene. Sezonski faktori – infekcije uha su najčešće tokom jeseni i zime. Ljudi sa sezonskim alergijama mogu imati veći rizik od infekcija uha kada je količina polena u zraku visoka. Loš kvalitet zraka, izloženost duhanskom dimu ili visok nivo zagađenja zraka može povećati rizik od infekcija uha. Rascjep nepca – razlike u strukturi kostiju i mišićima kod djece koja imaju rascjep nepca mogu otežati odvod iz Eustahijeve cijevi.

Kada posjetiti ljekara? 

Ako simptomi traju duže od jednog dana, ako su simptomi prisutni kod djece mlađe od 6 mjeseci, ako je bol u uhu veoma jak, ako je vaše dijete neispavano ili razdražljivo nakon prehlade ili druge infekcije gornjih disajnih puteva, ako primijetite ispuštanje tečnosti, gnoja ili krvave tečnosti iz uha.

Komplikacije

Većina infekcija uha ne izaziva dugoročne komplikacije. Infekcije uha koje se ponavljaju iznova i iznova mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija:

 • Oštećenje sluha – blagi gubitak sluha koji dolazi i odlazi prilično je čest kod infekcije uha, ali je privremen nakon što se infekcija očisti. Infekcije uha koje se javljaju iznova i iznova, ili tečnost u srednjem uhu, mogu dovesti do značajnijeg gubitka sluha. Ako postoji neko trajno oštećenje bubne opne ili drugih struktura srednjeg uha, može doći do trajnog gubitka sluha.
 • Govorna ili razvojna kašnjenja- ako je sluh privremeno ili trajno oštećen kod dojenčadi i male djece, oni mogu doživeti kašnjenje u govoru, socijalnim i razvojnim vještinama.
 • Širenje infekcije – neliječene infekcije ili infekcije koje ne reaguju dobro na liječenje se mogu proširiti na obližnja tkiva. Rijetko, ozbiljne infekcije srednjeg uha se šire na druga tkiva u lobanji, uključujući mozak ili membrane koje okružuju mozak (meningitis).
 • Puknuće bubne opne – većina puknuća bubnjića zacjeljuje u roku od 72 sata. U nekim slučajevima potrebna je hirurška rekonstrukcija.

Kako se infekcije uha mogu sprječiti?

Redovnim pranjem ruku, izbjegavanjem prenaseljenih područja, odvikavanjem od cucle, dojenjem, izbjegavanje pasivnog pušenja, vakcinacijom.

Prevencija

Slijedeći savjeti mogu da smanje rizik od razvoja infekcije uha:

 • Redovno pranje ruku – sprječava prehladu i druge bolesti. Naučite djecu da redovno i temeljno peru ruke i da ne dijele pribor za jelo i piće. Naučite djecu da kašlju ili kišu u lakat. Ako je moguće, ograničite vrijeme u kojem vaše dijete provodi u grupnoj njezi o djeci. Čuvanje djece u manjim grupama može pomoći. 
 • Izbjegavajte pasivno pušenje – Pobrinite se da niko ne puši u vašem domu. Daleko od kuće, ostanite u okruženju bez duhanskog dima.
 • Dojite svoju bebu – Ukoliko je moguće, dojite bebu najmanje 6 mjeseci. Majčino mlijeko sadrži antitijela koja mogu da pruže zaštitu od infekcija uha.
 • Ako hranite na flašicu, držite bebu u uspravnom položaju. Izbjegavajte da stavljate flašicu u usta bebe dok ona leži. Ne stavljajte flašice u krevetić sa bebom.
 • Konsultujte se sa svojim ljekarom o vakcinaciji. Pitajte svog ljekara koje vakcine su pogodne za Vaše dijete. 

Kako se tretiraju infekcije uha?

Iako se većina blagih infekcija uha čisti bez intervencije, slijedeći tretmani također mogu pomoći:

 • Kućni tretman, kojim možete ublažiti simptome blage infekcije:
 • Nanesite toplu krpu na zahvaćeno uho. Uzimajte lijekove protiv bolova koji se mogu nabaviti bez recepta (OTC). Koristite OTC kapi da ublažite bol.

Medicinski tretman

Ljekari često koriste pristup čekanja i viđanja prilikom liječenja infekcija uha kod djece kako bi izbjegli prekomjerno propisivanje antibiotika, što može dovesti do rezistencije na antibiotike. Ljekar može ponekad da vam napiše recept za antibiotike ako su simptomi ozbiljni ili se ne rješe u roku od 2 do 3 dana. Alternativno, oni mogu da vam napišu recept, ali preporučuju da sačekate prvo da vidite da li će se simptomi vašeg djeteta popraviti nakon 2 do 3 dana. Ukoliko se simptomi pogoršaju ili se ne poboljšaju, posjetite ljekara. On/a će propisati antibiotike ako je infekcija uha bakterijska, hronična ili se čini da se ne poboljšava. Akutne upale vanjskog uha se tretiraju antibiotskim kapima (najčešće ciprofloksacinskim uz mogući dodatak kortikosteroidnih kapi), uz otomikroskopiju sa toaletom uha. Ciprofloksacinske kapi se daju iz razloga jer je najčešći uzročnik bakterija Pseudomonas aeruginosa, a pored njega i Stafilococcus aureus. U težim slučajevima, tretira se i sistemskim antibioticima. U svim onim situacijama gdje se i pored terapije upala ne smiruje, potrebno je uraditi bris uha na bakterije i gljivice te prema antibiogramu upotrijebiti odgovarajući antibiotik.

Jamal A, Alsabea A, Tarakmeh M, Safar A. Etiology, Diagnosis, Complications, and Management of Acute Otitis Media in Children. Cureus. 2022 Aug 15;14(8):e28019. doi: 10.7759/cureus.28019. PMID: 36134092; PMCID: PMC9471510.

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ear-infections/symptoms-causes/syc-20351616, pristup februar 2024.

https://www.healthline.com/health/ear-infections#diagnosis, pristup februar 2024.

https://www.nidcd.nih.gov/health/ear-infections-children, pristup februar 2024.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave