Uobičajeni poremećaji mentalnog zdravlja majke na koje trebate obratiti pažnju

Majčinstvo i trudnoća su dva najljepša perioda kod žena. Od uzbuđenja nakon poroda do njege i brige o ljudskom životu, majke to i mnogo više prožive.

Iako se sve to čini bajkovito, ponekad je trnovit put od začeća do postnatalne njege, i može negativno utjecati na mentalno zdravlje majke. Ti poremećaji su preovladavajući kod majki, pogotovo onih koje su tek postale majke, što dovodi do simptoma poput anksioznosti, depresije, pa čak i psihoze. Ako se ne liječe, mogu imati negativan utjecaj na majku, bebu i čitavu porodicu. Evo nekih od najčešćih poremećaja kod majki na koje trebate obratiti pažnju.

  1. Postporođajna depresija

Postporođajna depresija je poremećaj raspoloženja koji se kod žena javlja u toku ili odmah nakon trudnoće. Iako je preovladavajuća, majčinska depresija je izlječiva. Da biste je znali prepoznati, evo koji su simptomi:

  • Blagi osjećaj tuge
  • Problem s koncentracijom
  • Nemogućnost prepoznavanja sreće u jednostavnim zadovoljstvima
  • Teškoća kod povezivanja s bebom

Majke koje su prije patile od depresije imaju veće šanse da dobiju postporođajnu depresiju. Često se povezuje s opadanjem broja estrogena i progesterona nakon porođaja.

  1. Distimija ili perzistentni depresivni poremećaj

Distimija je poremećaj raspoloženja koji traje bar dvije godine. Zato se još naziva i perzistentni depresivni poremećaj. Simptomi uključuju gubitak interesa za svakodnevne aktivnosti, osjećaj beznađa i nekompetentnosti. Žene koje imaju historiju s distimijom imaju veći rizik od razvijanja iste.

  1. Trudnička i postporođajna anksioznost.

Trudnoća može biti stresna, može vas činiti anksioznom i zabrinutom oko svega što tek dolazi. To je sve normalno, dok ne postane trajno i uporno. Ako dugo osjetite anksioznost i stres, i ne možete ih se riješiti, vjerovatno imate Trudničku i postporođajnu anksioznost. Ako je imate, vjerovatno se osjećate nemirno, osjetite lupanje srca, patite od insomnije i velike brige. Ako imate ove simptome, odmah posjetite ljekara.

  1. Trudnički i postporođajni Opsesivno-kompulzivni poremećaj (OKP)

Trudnički i postporođajni OKP utječe na 3 do 5% žena. Polovina žena koja pati od ovog poremećaja ima neželjene pomisli da povrijedi svoju bebu. OKP se još definiše kao opsesija, ili potreba da nešto stalno ponavljate (kompulzije) i imate nametljive misli.

  1. Baby blues

Prema riječima stručnjaka, čak do 80% žena osjetit će ‘baby blues’ nakon porođaja.

Baby blues je stanje popraćeno osjećajem tuge, promjenama raspoloženja i iznenadnim epizodama plakanja. S obzirom da su simptomi blagi i često nestanu za dan ili dva, ‘baby blues’ se obično ne smatraju mentalnim poremećajem. Međutim, ako simptomi budu uporni ili traju duže od dvije sedmice, to može biti znak depresije. U tom slučaju, posjetite ljekara.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave