Uloga oca u odgoju djeteta

Uloga oca u odgoju djeteta

Mnogi ljudi drže da sigurno znaju što je dobra majka, ali oni ni izdaleka nisu sigurni što je dobar otac.

Kad se priča o roditeljstvu većinom se misli o majčinstvu ostavljajući oca u drugom planu. Iz biološke osnove majčinstva proizlaze mnogi mitovi o odgoju djece prema kojima žene pružaju više nježnosti i brige te se instinktivno bolje snalaze u roditeljskoj ulozi pa stoga imaju i važniju ulogu u odgoju djeteta.

Ovakvo mišljenje je neopravdano. U svakom slučaju, danas očevi imaju puno veće zahtjeve pred sobom kojima moraju udovoljiti da bi se osjećali dobro u očinskoj ulozi.

Nekada su to isključivo bile zadaće majki no želja za jednakošću, zapošljavanje i karijere žene učinili su da se uloge redefiniraju u obiteljima. Otac više nije samo zaštitnik, onaj koji zarađuje i brine o obitelji nego je morao preuzeti dio obaveza za koje je bila zadužena majka.

Još jedna bitna dimenzija koju dijete treba od oca u ovom periodu od druge godine nadalje je iskustvo viđenja i priznanja sebe onakvog kako se osjeća u sebi. Preduvjet tome je da se dijete osjeća dovoljno sigurno uz oca da može izraziti pred njim svoju autentičnu ekspresiju. Tek kada otac zrcali djetetu da ga vidi i priznaje, dijete može upotpuniti i izgraditi pozitivnu unutarnju sliku o sebi. Suvremeni stil života u današnjoj obitelji se uvelike promijenio no još uvijek podliježemo predrasudama o očevima.

Postavlja se pitanje: Kakvo je očinstvo danas?

Možemo reći da su promjene vrlo vidljive. Današnji očevi su u velikoj mjeri uključeni u odgoj svoje djece iako postoje i obitelji s tradicionalnom podijelom uloga unutar obitelji.

Razmišljanja o ulozi oca su ipak još površna te se postavlja pitanje jeli uloga oca danas slabija ili jača nego nekada?

Svjedoci smo da su današnji očevi prisutniji puno više, a tome svjedoče i brojni dokazi:
– prisutnost u rađaonici
– kupanje djeteta, uspavljivanje
– čuvanje, rješavanje zadaća, kuhanje
– uzimanje porodiljnog dopusta i još brojne druge aktivnosti

Biti roditelj najteži je posao na svijetu. Ne postoje priručnici koji bi roditeljima pomogao u odgovorima na pitanja, kako odgojiti i usmjeriti svoje dijete, kako poboljšati svoje roditeljske kompetencije? No samo preispitivanje znak je da idete u dobrom smjeru.

Vaše dijete nema vašu mudrost, životno iskustvo mu je ograničeno i zato prihvaćanjem djetetovih ograničenja roditelj ste kakav je djetetu potreban. Jer, samo tada možemo pomoći djetetu da uči, raste i razvija se u zdravu i sretnu osobu.

Ono što se pojavljuje kao pozitivna posljedica ranog uključivanja očeva je veće bračno zadovoljstvo, veće zadovoljstvo majke, i najvažnije kvalitetniji i raznovrsniji razvojni utjecaji na dijete.

djeca otac roditelji sreća

Poštovani roditelji

Roditelji su odgovorni za odnos koji imaju s djetetom. Biti roditelj nije lako. Zahtjevno je i izazovno. Otvorite prostor da jedno drugom pokažete da vam je teško. Ne osuđujte se. Tolerirajte jedno drugo u podijeli odgovornosti. Unesite svoje specifičnosti ali istovremeno pomognite jedni drugome u povezivanju umjesto optuživanja.

Kada se očevi ostvare u toj ulozi obično svjedoče da su iznenađeni kako se dobro osjećaju tada, što potvrđuje da je to njihova prirodna uloga. Mame i bebe ne moramo ni pitati kako se osjećaju uz takvog tatu.

Paralelno od početka beba i tata razvijaju svoj poseban odnos koji može započeti još dok je beba u mami i biti kod nekih očeva iznimno prisan i blizak.

Dragi očevi, iskrojite si i sašijte kostim tate po mjeri i iskoristite priliku. Uživajte u vremenu provedenu s djecom dok vas još uvijek žele u svom društvu, jer to neće trajati zauvijek. Tek dajući sebe svom djetetu postati ćete cijeli.