Ukusni recepti izvrsnog kuhara

 

Kuhar zvijezda Alexander Herrmann Vam predstavlja preukusna jela za djecu, koja izgledaju izazovno i strašno su ukusni.

Fileti od ribe sa povrćem

11 krastavac oguliti i otkinuti krajeve. Izrezati deblje slojeve po cijeloj površini krastavca dok ne ostane samo sredina sa špicama. Taj ostatak ne koristite. Slojeve staviti sa strane.

2 riblja fileta otprilike 120 grama teška, oko 2 cm debela, prvo podijeliti na dva dijela. Uzeti jednu veliku kašiku prezla i brašna i to staviti u dublju posudu. U drugoj posuditi izmutiti jaje. Posoliti filete, okrenuti u brašnu i prezlo, da se dobro pokriju.

U tavi 3 velike kašike putera ugrijati na srednjoj temperaturi i panirane filete peći u tavi oko 7 minuta. Zatim pustiti da se ocijedi masnoća.

Slojeve krastavca staviti u pavlaku sa malo soli i lagano ugrijati u šerpi. Zatim ih pospite sa 1-2 kašike limunova soka.

Na velikim tanjirima postaviti trakice od krastavca poput valova mora. Ostatak pavlake kratko izmiksati i posuti po krastavcima. Filete staviti između slojeva krastavca.

Zelena salata sa krompirom

Očistiti salatu i posušiti. 3 velike kašike jogurta, pola kašike ulja i malo soli kratko izmiksati.

4-5 malih rajčica oprati, prepoloviti i posoliti.2

3 krompire. Najmanju prepoloviti. Na obje polovine napraviti udubljenja nožem. Ostale dvije krompire izrezati na sitne kockice.

1 kašiku putera ugrijati na tavi. Male polovine krompire staviti u tavu i lagano ispržiti, dok ne potamni. Zatim okrenuti i pržiti još 3-4 minute. U to dodati komadiće krompira i pržiti na laganoj vatri dok ne potamne. Sve zajedno skinuti sa kola i staviti na cjedaljku da iskapa masnoća. Malo posoliti. Sve zajedno sa rajčicama staviti na tanjir i na kraju ukrasiti okolo sa zelenom salatom, koju ćete preliti jogurtom.

Palačinke od piletine sa rajčicam

Za palačinke pripremiti 80 grama brašna, jedno jaje, 200 ml mlijeka i malo soli, sve zajedno zamutiti. Ugrijati rernu na 100 stepeni.

Pomastiti tavu i staviti na srednju temperaturu. Za pečenje jedne palačinke potrebno je za svaku stranu oko 1-2 minute pečenja, sve dok ne budu zlatno-žute boje.

Na svaku palačinku staviti tanke slojeve piletine. (na svaku po jednu krišku) Palačinke saviti i ubaciti u ugrijanu rernu.

3200g rajčica oprati i prepoloviti. Rezati na male komade. Poriluk oprati, posušiti i zelenilo izrezati na komade veličine 5 cm.

Rajčicu, poriluk i vegetu, malo izmiksati.

Ovo kuhati 1 minutu i skinuti sa šporeta. Rajčice ne smiju biti premekane. Staviti u ovo malo soli.

Od ugrijanih palačinaka napraviti puževe, staviti komadiće rajčice  po tome i posuti sosom iz šerpe. Napraviti male rupice na palačinkama i staviti po jedan komadić od 5 cm zelenila od poriluka. Izgleda baš cool. J