Udaranje po guzi djetetu šteti više nego što mislite

Udaranje po guzi djetetu šteti više nego što mislite

Nova istraživanja potvrdila su kako fizičko kažnjavanje, čak i kad se radi o povremenom udaranju po guzi – može imati štetne i dugotrajne posljedice na dijete kasnije u djetinjstvu, ali i u odrasloj dobi

Kada se govori o udaranju po guzi, postoje različita mišljenja o tome kako ono utječe na dijete. Dok neki roditelji tvrde da povremeno udaranje po guzi nije toliko pogrešno, drugi jasno ističu kako nikada nije prihvatljivo i ne opravdavaju ga ni u kojem slučaju, a rezultati novog istraživanja definitivno su se priklonili protivnicima udaranja po guzi.
Istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu Developmental Psychology otkrilo je da djeca koja su kažnjavanja udaranjem po guzi sa svojih 15 mjeseci imaju gori temperament i ponašanje kasnije u djetinjstvu i u svojim tinejdžerskim godinama. Istraživači su proučavali 15-mjesečnu djecu i pratili njihovo ponašanje kroz ankete do njihovog petog razreda osnovne škole. Negativne posljedice pokazale su se točnima kroz rasne i socioekonomske grupe. Novije istraživanje objavljeno u časopisu Child Abuse & Neglect, pratilo je utjecaj udaranja po guzi sve do odrasle dobi. Istraživači su proučavali 8300 ljudi između 19 i 97 godina, a gotovo 55 posto priznalo je kako su bili udarani po guzi kao djeca – muškarci više nego žene, a upravo je u tih 55 posto bilo više onih koji su imali depresiju i druge psihičke probleme, kao i probleme s konzumiranjem alkohola i droge.

“Jako je važno da se roditelji suzdrže od bilo kakvog fizičkog kažnjavanja jer je jasno da može imati dugotrajne posljedice”, objasnio je Gustavo Carlo, psiholog i autor istraživanja i dodao kako roditelji trebaju dijete naučiti kako upravljati svojim ponašanjem u ranoj dobi, žele li njegovati pozitivno ponašanje kod djece.  Prijašnja istraživanja pokazala su da je fizičko kažnjavanje povezano s kratkotrajnim utjecajima na razvoj djeteta kroz djetinjstvo, ali ova nova istraživanja ukazuju kako udaranje po guzi može imati negativne posljedice i u daljoj budućnosti. “Ovo je posebno važno jer je istraživanje iz 2014. godine pokazalo kako roditelji udaraju djecu po guzi u sve ranijoj dobi”, govori psiholog Carlo i objašnjava kako je oko 30 posto djece mlađe od godinu dana udarano po guzi.

Postoji mnogo načina kako disciplinirati dijete bez fizičkog kažnjavanja, a taktike koje su se pokazale od najviše pomoći uključuju ‘pauze’, jasno iskomunicirana ograničenja i pravila, kao i kvalitetna komunikacija s djetetom. Važno je da roditelji budu realni i strpljivi s djecom jer mališani još uvijek uče i istražuju svijet oko sebe.  Psihologinja Ana Mužak objasnila je kako roditelji ponekad izmoreni od dječjih nepodopština pribjegavaju fizičkoj kazni, ali naglašava kako to ne rješava problem i ne govori djetetu što nije dobro ili što treba popraviti. “Fizička kazna omalovažavajuća je za dijete i narušava odnos s roditeljima, jer u toj situaciji odrasla osoba samo naglašava svoju moć i autoritet. Tako učimo dijete da je nasilje opravdan način rješavanja konfliktnih situacija. Različita istraživanja govore da fizičko kažnjavanje nije učinkovita odgojna metoda i ne djeluje dugoročno na ponašanje.”

klokanica.24sata.hr