U svakodnevnu rutinu uvedite hidrataciju vaše kože 

Osobe koje imaju suhu kožu koja uzrokuje svrab obično ne piju dovoljno vode. Jedna od najvažnijih stvari koju možete uraditi za zdravlje kože i njen izgled je hidratacija.

Koža se sastoji od tri sloja: vanjski sloj – epidermis, disnji sloj – dermis i potkožno tkivo. Kada vanjski sloj kože ne sadrži dovoljno vlažnosti, koža gubi elastičnost i postaje gruba na dodir. 

Hidratacija će osvježiti kožu i dati joj ono što joj treba da bude mekana i glatka. To je zato što epidermis treba vlažnost da bi se isprali toksini i doveli nutrijenti do ćelija kože. Koža koja je dobro hidrirana je također manje osjetljiva na iritante koji probiju barijeru. Ako ne sadrži dovoljno vlažnosti javlja se svrab, koža se počinje guliti, postaje crvena, čak i upaljena. Suha koža može istaći i postojeće linije i bore zbog upadanja ćelija kože. 

Pored toga što trebate piti puno vode (6-8 čaša dnevno), postoji još nekoliko načina na koji možete održati vlažnost koja joj treba uključujući:

  • Hidratantnu kremu – nanošenje hidratantne kreme nekoliko minuta nakon tuširanja ili kupanja pomoći će koži da upije izgubljenu vlažnost dok su pore otvorene. 
  • Jedite hranu bogatu potrebnim masnim kiselinama – to je hrana poput lososa, maslinovog  ulja, oraha i sjemenki bundeve, tako da možete održati zdravlje kože i nahraniti je, te joj dati nivo potrebne hidratacije. 
  • Topla voda dok se tuširate – ako se kupate vrućom vodom koži možete oduzeti njenu vlažnost, koja joj je potrebna da bi bila zdrava i mekana. Smanjite temperaturu vode. 
  • Smanjite temperaturu grijanja u domu – Vrlo je moguće da vam sam dom oduzima hidrataciju kože. Ako grijanje palite zimi, a ljeti hlađenje, zrak u domu se isušuje, zbog čega se isušuje i vaša koža, pa postaje iziritirana i počinje svrbiti. Najoptimalnija vlažnost u domu je 30-50%. Pokušajte ograničiti korištenje uređaja za grijanje i hlađene i podesite na optimalne temperature. 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave