U kojim zemljama roditelji najviše troše na dječije igračke?

U kojim zemljama roditelji najviše troše na dječije igračke?

Dječije igračke svakim su danom sve više tehnološki napredne, a samim time i skuplje

 


Kupujemo igračke i mislimo da djeca već imaju dovoljno svega, no onda nas oglašivači bombardiraju novim oglasima i predstave nam nešto još novije i bolje. Proizvođači će učiniti sve da uvjere roditelja kako njegovo dijete treba te igračke kao što treba zrak koji diše. Jednako tako nastojat će uvjeriti i djecu da moraju dobiti te igračke ako ne žele zaostajati za svojim prijateljima.

Obzirom da se svota novca potrošenog godišnje po djetetu iz godine u godinu povećava, čini se da industrija igračaka dobro vuče svoje poteze. Procjenjuje se da industrija igračaka uprihodi oko 80 bilijuna dolara svake godine u cijelom svijetu. Četvrtina tih prihoda dolazi iz Sjeverne Amerike. Tamo se godišnje na igračke troši oko 23 bilijuna dolara. Većina igračaka pritom je uvezena s kineskog tržišta, njih čak 85 posto.

No, čak ni Sjeverna Amerika nije najbolji “kupac” dječjih igračaka.

Lista zemalja u kojima se najviše troši igračke po djetetu godišnje

Velika Britanija – 438 dolara

Sjeverna Amerika – 371 dolar

Francuska – 358 dolara

Njemačka – 336 dolara

Rusija – 300 dolara

Italija – 187 dolara

Španjolska  – 176 dolara

Proizvođači kritički smatraju da roditelji u Francuskoj i Italiji više potiču svoju djecu da se igraju vani te stoga u tim zemljama manje troše na kupovinu igračaka, no da ipak ima prostora za pomak. Zato nije ni čudo da oni, kao i dizajneri svakodnevno pomiču granice svoje mašte kako bi smislili nešto još privlačnije i tehnološki naprednije. Samim time povećava se i cijena igračaka.

Roditelj ipak u današnje vrijeme teško svojoj djeci kažu “ne” kada je kupovina igračaka u pitanju, posebno u vrijeme blagdana ili rođendana. Usto, niti sami roditelji nisu zanemariva publika kada je prodaja u pitanju jer se sve veći broj njih pronalazi zadovoljstvo igrajući tehnološki napredne video igrice.

 

djecjaposla.com