U kojem položaju beba treba da spava?

Preporučuje se da se zdrava dojenčad stave na leđa kada krenu na spavanje, jer je ovo najsigurniji položaj za dojenče. Uspavljivanje bebe na leđima smanjuje joj šansu za sindrom iznenadne smrti novorođenčadi (SIDS), koji je odgovoran za više smrtnosti novorođenčadi u SAD-u od bilo kojeg drugog uzroka tokom prve godine života. Tačan razlog ove pojave nije siguran, ali može biti povezan s nalazima koji sugeriraju da dojenče koje spava na trbuhu dobiva manje kisika ili se manje rješava ugljičnog dioksida jer “udiše” zrak iz malog džepa posteljine navučene do nosa.

Pored toga, nedavna otkrića sugeriraju da su određeni dijelovi mozga možda nerazvijeni kod beba koje umiru od SIDS-a. Kada se ove uspavane bebe nađu u situaciji koja predstavlja izazov njihovom zdravlju, mogu se propustiti probuditi i ukloniti opasnost. Budući da je nemoguće utvrditi koje se bebe možda neće normalno uzbuditi, a budući da je veza između SIDS-a i položaja spavanja tako jaka, doktori preporučuju da se sva dojenčad stave spavati na leđima. Neki su doktori smatrali da bi spavanje na boku moglo biti razumna alternativa položaju na leđima ali nedavni dokazi pokazali su da spavanje na boku također treba izbjegavati iz sigurnosnih razloga. Ova preporuka stavljanja bebe na leđa odnosi se na novorođenčad tokom prve godine života. Međutim, to je posebno važno tokom prvih šest mjeseci, kada je incidencija SIDS-a najveća.

Čak i kada ste sigurni da vaša beba leži na leđima dok odlazi na spavanje, također je važno izbjegavati postavljanje na mekane, porozne površine poput jastuka, jorgana, prekrivača – čak i mekanih materijala koji se koriste za punjenje igračaka – koje joj mogu začepiti dišni put ako u njih zakopa lice. Izbjegavajte i spavanje na vodenim krevetima, sofama ili mekanim madracima. Čvrsti madrac za krevetić prekriven čaršafom najsigurnija je posteljina. Sve mekane igračke i plišane životinje držite dalje od dječjeg krevetića tokom cijelog djetinjstva. Neka temperatura u bebinoj sobi bude ugodna i ne stavljajte je u blizinu otvora za klimatizaciju ili grijanje, otvorenih prozora ili drugih izvora propuha. Koristite odjeću za spavanje (poput jednodijelnih gegica) bez ikakvog drugog pokrivača, kao alternativu pokrivačima. Za dodatni sloj sigurna je alternativa nosač-deka za spavanje ili ruksak.

Dude takođe mogu pomoći u smanjenju rizika od SIDS-a. Međutim, ako vaša beba ne želi dudu ili ako joj ispadne iz usta, nemojte je forsirati. Ako dojite, prije upotrebe dude pričekajte dok se dojenje dobro ustali, obično oko treće ili četvrte sedmice starosti. Dok je spavanje na leđima važno, vaša beba bi također trebala provesti neko vrijeme na trbuhu kada je budna i pod nadzorom. To će joj pomoći razviti mišiće ramena i kontrolu glave.

Kako stari, a trbuh raste, vaša će beba moći duže vremena provesti između hranjenja. Zapravo, ohrabrujuće je da znate da više od 90 posto beba spava tijekom noći (šest do osam sati bez buđenja) do treće mjeseca života. Većina novorođenčadi može izdržati toliko dugo između hranjenja kad dosegnu 5,44–5,89 kg, pa ako je vaša beba vrlo velika, sa ovim može početi čak i prije tri mjeseca. Koliko god ovo zvučalo ohrabrujuće, ne očekujte da se borba sa snom završi odjednom. Većina djece lijepo spavaju nekoliko sedmica, pa čak i mjeseci, a zatim se naglo vraćaju u kasnonoćni raspored buđenja. To može imati veze s ubrzanim rastom koji povećava potrebu za hranom, ili, kasnije, može biti povezano sa nicanjem zuba ili razvojnim promjenama.

Povremeno ćete trebati pomoći bebi da zaspi ili se vrati na spavanje. Pogotovo kao novorođenče, vjerojatno će najlakše zadrijemati ako joj se daje nježna kontinuirana stimulacija. Nekoj djeci pomažu ljuljanje, hodanje, tapšanje po leđima ili duda u ustima. Za ostale, muzika s radija ili CD playera može biti vrlo umirujuća ako se svira uz umerenu jačinu zvuka. Međutim, određena stimulacija iritira svaku bebu – na primjer, zvonjenje telefona, lajanje pasa itd.

Nema razloga da ograničite spavanje vaše bebe na njen krevetić. Ako iz bilo kojeg razloga želite da vam je bliže dok spava, upotrijebite njezinu kolijevku kao privremeni krevetić i premjestite ga sa sobom po kući.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave