Trudnoća u dvadesetim, tridesetim ili četrdesetim

Pravo vrijeme za osnivanje porodice danas je postala i zapravo je uvijek bila individualna stvar. Teško je reći kada je pravo vrijeme za poduzimanje ovog velikog koraka. Sve što mi možemo jeste saopćiti vam neke od prednosti i nedostataka veznih uz trudnoću u dvadesetima, tridesetima i četrdesetima. Sve ostalo je na vama.

pregnant-woman-in-40s_gipyhy

Dvadesete

Najplodnije godine s najmanjim rizicima u trudnoći poput povišenog krvnog tlaka, razvoja dijabetesa i razvoja nekog defekta kod djeteta radi mladih jajnih stanica, lagan porod, smanjen rizik raka dojke i raka maternice. Nedostaci su financijska nesigurnost, strah oko odgoja djeteta radi pomanjkanja životnog iskustva i odgoda karijere.

Tridesete

Žene u ranim tridesetima se emotivno osjećaju potpuno spremne za osnivanje obitelji. Fertilitet im postupno  počinje opadati radi čega dolazi do tretmana liječenja neplodnosti pri čemu je uspjeh liječenja veći nego u kasnim tridesetima. Postotak porođaja carskim rezom je veći u odnosu na dvadestogodišnjakinje, a povećava se i rizik spontanog pobačaja kao i rizici rađanja djeteta s nekim poremećajem. Rizik povišenog krvnog tlaka sve je veći. U kasnim tridesetima se povećavaju šanse rođenja blizanaca radi hormonalnog utjecaja i oslobađanja više jajnih stanica.

Četrdesete

Žene koje u ovom razdoblju zatrudne prirodnim putem žive duže od prosjeka. Trudnoća i porođaj ovise o životnom stilu, tjelesnoj kondiciji, zdravim navikama te da li je to prvo dijete. Umor i iscrpljenost su izraženiji nego kod mlađih trudnica. Trećina trudnoća završi pobačajem, a čak polovica nakon 45-e godine. Djeca koja se rode su manje tjelesne težine i s visokim postotkom nošenja nekog od kromosomskih poremećaja.

S obzirom da se češće govori o ženama i biološkom satu, dobije se dojam da su muškarci pošteđeni Majke prirode, ali istina je da i muškarcima opada plodnost ulaskom u tridesete, a ulaskom u četrdesete se povećava rizik od pobačaja kod žena radi slabije kvalitete sperme. No, s godinama se ne smanjuje samo kvaliteta sperme nego se i povećava rizik rođenja djeteta s poteškoćama.

 

obitelj.hr