Trudnoća: tegobe i bolovi

Bolovi u leđima – se mogu pojaviti u bilo koje vrijeme, ali se obično događaju kad se, zbog težine djeteta, pokušavate ispraviti naginjući se unazad što pritiska mišiće i pršljenove u donjem dijelu leđa. Pokušajte izbjegavati podizanje teških predmeta, saginjati se savijenih koljena, a dok sjedite leđa neka vam budu dobro poduprta.

Krvarenje desni – hormonske promjene mogu prouzrokovati nagomilavanje naslaga na vašim zubima što može dovesti do krvarenja desni. Važno je posebno pripaziti na higijenu usne duplje i izbjegavati grickanje slatkiša i zašećerena pića. Dok ste trudni, slobodno možete liječiti zube i pregledajte ih za to vrijeme najmanje dva puta.

Grč – možete osjetiti iznenadnu oštru bol u nogama ili stopalu, često noću. Pokušajte saviti nožne prste nagore prema gležnjevima i trljajte zahvaćeni mišić. Redovno lagano vežbajte što će pomoći da se grč ne pojavljuje.

Zatvor – neki dodatni hormoni koji se javljaju u trudnoći mogu prouzrokovati opustanje crijeva i njihovu manju učinkovitost. Pomoći će ako se jede puno voća, povrća i pije voda.

Nesvjestica – možete se osjećati klonulo ako predugo stojite ili ako prenaglo ustanete. To se događa zato što u vaš mozak ne protiče dovoljna količina krvi, ako nivo kiseonika padne prenisko, možete se onesvijestiti. Polako ustajte, bilo iz sjedećeg ili ležećeg položaja i, ako stojite, sednite i spustite glavu prema koljenima.

mamaibeba.rs

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave