Trudnoća? Prvi simptomi!

Da li sam trudna? Nijedno drugo pitanje ne izaziva tolika osjećanja kod žene kao ovo. Kako znati da li je zaista tako? Navodimo česte i sigurne znakove koje potvrđuju trudnoću i kada oni nastupaju

 Umorni, osjetljivi i imate vrtoglavicu? Trudnoća ili nešto drugo?

Da li ima nešto uzbudljivije nego dani prije “tih dana“, kada žena želi bebu? Da li će ti dani zaista doći ili neće? Da li je zatezanje u stomaku i grudima možda već prvi znak jedne, za život ogromne, promjene? Da li je pospanost uzrok nastale trudnoće ili posljedica previše rada? Koji su prvi znakovi? Kako prepoznati da li ste trudni?

Neke žene znaju vrlo brzo nakon začeća da je uspjelo, druge dobiju prve slutnje tek kada njihova mjesečnica izostane. Postoje mnogi znakovi trudnoće, koji su kod jednih više, kod jednih manje izraženi i koji ukazuju na čudo koje se događa u vašem tijelu.

Izostanak mjesečnice je jedan od najsigurnijih znakova. Jer nakon što je jajašce oplođeno, neće doći do hormonskog pada i naknadnog prolijevanja endometrije.

Oprez: Mjesečnica može izostati i iz drugih razloga, npr. zbog stresa, hormonskih promjena ili organske bolesti. Suprotno tome, u rijetkim slučajevima se može dogoditi da u vrijeme mjesečnice dođe do malog krvarenja iako ste trudni.

Promjene u grudima žene često prve doživljavaju. Povećaju se, zatežu a bradavice postaju osjetljivije. Razlog tome je povećana proizvodnja hormona koji preko hipofize majke već rano potiču rast mliječnih žlijezda. Ali: zatezanje grudi može biti najava skorašnje menstruacije.

Mučnina također spada u prilično jasne indicije uspjele oplodnje. Ali je vrlo različito izražena. Kod nekih žena se javlja ujutro, kod nekih tokom čitavog dana u valovima ili kontinuirano. Kod nekih će se zadržati samo na mučnini, dok će neke žene povraćati više od deset puta. Odgovoran za mučninu je hormon trudnoće Human-Chorion-Gonadotropin (HCG).

Umor kod većine žena nastupi tokom rane faze trudnoće. Pospanost također može upućivati na trudnoću. Ali naravno da razlozi mogu biti i sasvim drugačiji. Na primjer, mnogo žena se osjeća više umorno nego inače nekoliko dana prije menstruacije.

Promjene raspoloženja: potpuno oduševljenje ili razočarenje – kao i tokom menstruacije, hormonske promjene mogu na početku trudnoće uzrokovati haos osjećanja zbog razdražljivosti organizma.

•Zatezanje u trbuhu, kao i u preponama, također mogu upućivati na trudnoću. Razlog je istezanje i rast maternice. Na početku trudnoće činit će se kao da mjesečnica treba da nastupi.

•Izrazito veliki apetit i možda averzija prema nekim jelima, a žudnja za drugim su tipični znakovi trudnoće.

Sigurnost kroz testove

Svi testovi trudnoće temelje se na otkrivanju hormona trudnoće “humanes Chorion-Gonadotropin“.

U apoteci postoje testovi urina, koji već u periodu dvije sedmice nakon oplođenja mogu dati vrlo pouzdane rezultate. Većinom je za to potrebna jutarnja mokraća. Promjena boje pokazuje da li je trudnoća u pitanju ili ne. Pošto brzina kojom se hormon trudnoće proizvodi nije jednak kod svih žena, može se desiti da duže traje dok jedan test ne ispadne pozitivan. Naravno da se testovi urina mogu uraditi i kod ginekologa. Neki proizvođači reklamiraju i da test može biti urađen i ranije. Ali testovi prije očekivane menstruacije nisu pouzdani. Mogu pokazati da trudnoća nije nastupila iako je realnost drugačija, samo što hormon trudnoće nije još dovoljno prisutan.

I test krvi doktor može uraditi u iznimnim slučajevima. On je osjetljiviji od testa urina i moguće ga je čak i ranije uraditi.

Većinom skoro odmah nakon izostanka mjesečnice moguće je trudnoću ustanoviti pomoću specijalnog ultrazvuka – vaginalna sonografija. Ovaj pregled pri ustanovljavanju trudnoće određuje i da li je embrio implantiran u maternicu ili jajovod ili trbušnu šupljinu. Na ultrazvuku se čak tri ili četiri sedmice nakon oplodnje mogu vidjeti otkucaji srca embrija.

Kada ste trudni – princip „Sve-ili-Ništa“

Žene koje su tek ustanovile da su trudne, često se brinu da li su bebi nesvjesno i neželjeno naštetili u prve dvije sedmice nakon začeća – možda nekom ludom zabavom, tabletama ili cigaretama. Ali priroda se pobrinula. U periodu kada žena još nije svjesna svoje trudnoće vrijedi princip „Sve-ili-Ništa“. Studije pokazuju da se trudnoća na vrijeme završi ukoliko se u prvoj fazi nešto neplanski desi. Žena to doživi kao možda nešto jaču ili lagano pomjerenu menstruaciju. Drugačije rečeno: O prve dvije sedmice nakon oplodnje ne trebate brinuti. Tek nakon toga počinje vrijeme kada bi majke trebale prestati s konzumacijom cigareta, alkohola i lijekova.

Leksikon trudničkih simptoma

Nizak krvni pritisak

Tokom trudnoće krvni pritisak se smanjuje kod većine žena. Pogotovo mršave žene imaju poteškoće izjutra da krenu u novi dan. Pri niskom krvnom pritisku prije svega pomaže puno kretanja i sport. Preporučljive su i promjene toplote pri tuširanju ili barem hladan tuš po čitavom tijelu nakon tople kupke.

Hemoroidi

Hemoroidi su rastegnute i otečene krvne žile. Bebina glava pritišće velike vene u zdjelici. Pod tim pritiskom otiču krvne žile i povratak krvi do srca je smanjen. Tvrda stolica i zatvor pogoršavaju problem. Hemoroidi mogu biti vrlo bolni, ali obično nestaju bez liječenja nakon porođaja. Ono što možete uraditi jeste: izbjegavati zatvor, dobiti od doktora  propisanu mast za ublažavanje boli, kod bolova možete deset minuta sjesti na pakovanje leda ili zaleđeni grašak koje zamotate u krpu, raditi vježbe za mišiće dna zdjelice koje sprječavaju hemoroide.

Valovi vrućine

U trudnoći prolazi više krvi kroz organizam. Mnogim ženama je tada često jako vruće i više se znoje. Budući da metabolizam radi najvećom brzinom, sve se više topline stvara. Pogotovo se proširuju krvne žile kože. Tako pogotovo ljeti nastaju toplotni valovi. Ne možete ništa učiniti protiv toga, osim nositi tanku, široku odjeću i češće se hladiti tuširanjem ili hladiti područje iznad podlaktice hladnom vodom. Obratite pažnju da što više pijete.

Proširene vene

Među najčešće žalbe trudnica spadaju proširene vene. Ako zatrudnite u starijim godinama, imate višak kilograma ili su proširene vene u vašoj porodici prisutne, povećana je mogućnost da se i kod vas pojave. U tom slučaju budite oprezni. Ono što možete uraditi: Podignite noge što je češće moguće visoko. Postavite sebi podnožje ispod stola. Čak i pri spavanju dignite noge, izbjegavajte dugo stajanje, nosite hulakopke, radite vježbe stopala i redovno se krećite.

Bolovi u leđima

Skoro sve trudnice su upoznate s ovim problemom. Šta ih izaziva? Trudnički hormoni opuštaju ligamente i zglobove. Tako nastali elastičniji ligamenti se protežu kako bi olakšali proces rađanja. Također može težina djeteta oslabiti trbušne mišiće i stvarati pritisak na lumbalnom dijelu. Mnoge trudnice naginju tome da se naslone nazad što dodatno opterećuje donji dio leđa. Ali mogu se i popeti i tako stomak šire prema naprijed, kako bi izjednačili s težinom djeteta. Ono što možete uraditi: Pazite na pravilno i uspravno držanje. Čak i onda kada morate nešto dizati, držite leđa što pravilnije možete. Pri bolovima u leđima pomaže i kurs joge za trudnice. Oni treniraju snagu i izduženje a ujedno dobijete i pomoć pri uvježbavanju pravilnog držanja tijela. Uz to je joga jako zabavna i opušta. Neke babice nude tretman akupunkture za sprječavanja bolova u leđima.

 

 

schwangerschaftsbeschwerden jk