Trudnoća – Drugo tromjesečje

Drugo tromjesečje trudnoće od 14. do 27. nedjelje trudnoće donosi olakšanje nakon mučnina i povraćanja i Vaš organizam se adaptirao na trudnoću. Plod još nije toliko velik da vam pravi pritisak u trbuhu, ali ipak neki novi simptomi trudnoće su na horizontu. Evo što možete očekivati

Vaše tijelo
Tokom drugog tromjesečja vaše tijelo se mijenja od “ glave do pete“.

Grudi – Pod uticajem hormona grudi se povećavaju, možete primijetiti i povećane masne naslage. Bradavice su osjetljivije, mogu biti i bolne, i vjerovatno će vam smetati grudnjak.

Povećan trbuh – Materica se povećava, a samim tim primijetit ćete i povećanje trbuha (oko 18. nedjelje trudnoće pa nadalje) koje vam se može činiti i preveliko.

Braxton Hicksove kontrakcije – Vaša maternica može početi sa „ vježbanjem“ i dobijanjem snage za porod koji vas očekuje. Možete osjetiti kontrakcije (grčeve) u donjem dijelu trbuha i preponama (one se zovu Braxton Hicksove kontrakcije). Obično slabe i dolaze i odlaze bez pravila. Obratite se svom ginekologu ako kontrakcije postanu bolne i redovite (ponavljanje u pravilnim vremenskim intervalima).

Promjene na koži – Cirkulacija krvi u kožu se povećava i pod uticajem hormona u određenim područjima koža može postati tamnija, oko bradavica, na licu, te linija koja ide od pupka do stidne kosti. Ove promjene mogu trajati i do godinu dana nakon poroda. Koža je osjetljivija na sunce, pa izbjegavajte sunčanje.

Strije – Tokom drugog tromjesečja trudnoće možete primijetiti roza, crvene ili ljubičaste crte uz svoj trbuh, prsa, te na bedrima i stražnjici. Ove promjene vas mogu i svrbiti. Strije ne mogu nestati, ali će izgubiti na intenzitetu nakon poroda. Prirodne kreme mogu ublažiti tegobe.

Nosni i problemi s desnima – Kako se u trudnoći povećava cirkulacija više krvi prolazi kroz sluznice. To je uzrok da sluznice nosa i dišnih putova nabubre i mogu ograničiti protok zraka i dovesti do hrkanja, začepljenja i krvarenja iz nosa. Desni postaju osjetljivije i mogu se javiti krvarenja. Koristite mekše četkice i vodite redovnu usnu higijenu.

Vrtoglavica – Pod uticajem hormona trudnoće krvne žile se rašire, krvni tlak će pasti i, ponekad, možete osjetiti vrtoglavicu. Pripazite pri naglom ustajanju i, ako imate problema s vrtoglavicom, pijte dovoljno tečnosti i lezite na bok.

Grčevi u nogama – Mogu se javiti zbog oslabljene venske cirkulacije. Možete primijetiti i lagano oticanje u predjelu zglobova stopala. Izbjegavajte duže stajanje te odmarajte i podignite noge. Ukoliko su otoci veći i ne smanjuju se nakon odmora i ležanja, javite se svom ginekologu.

Kratkoća daha – Zbog povećanih potreba za kisikom i rasta materice možete primijetiti da vam „nedostaje zraka“ i da ubrzanije dišete.

Vaginalni iscjedak – Može se pojačati u trudnoći. Ukoliko primijetite promjene boje i mirisa ili vam se javi crvenilo, iritacija ili svrab, svakako se javite svom ginekologu.

Infekcija mjehura i bubrega – Hormonske promjene usporavaju protok urina, te povećana materica koja „pritišće“ mjehur povećava rizik od infekcija mjehura i bubrega. Kontaktirajte svog ginekologa ukoliko češće mokrite, primijetite bol ili peckanje pri mokrenju ili imate povišenu temperaturu i bol u leđima i trbuhu.

U ovoj fazi osjetit ćete prve pokrete bebe, u početku „leptiri u stomaku“, a kasnije i lagani udarci nožicama i rukicama. Možete osjetiti i „štucanje“ bebe. Intenzivno se razvija koštani i mišićni sustav te mišići lica, tako da na 4D ultrazvuku možete vidjeti pokrete, crte lica, osmijeh i mrštenje bebe. Genitalije su razvijene tako da ćete na rutinskom ultrazvučnom pregledu saznati pol vašeg djeteta. Krajem ovog perioda, bebica izgleda onako kako će se i roditi i teška je oko 900 gr.

Predstoji Vam treće tromjesečje i pripreme za porod i prinovu.

Piše: prim. dr. Taib Delić, specijalista ginekologije i akušerstva

direktor Poliklinike Sunce Agram Sarajevo

roditelj.ba

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave