Trudnički šavovi

Trudnički šavovi

Šavovima treba desetak dana da zarastu, a potpuno zacjeljivanje može trajati i šest tjedana

Šavovi ili područje oko vagine koje je najviše „stradalo“ tijekom porođaja može boljeti i nekoliko tjedana nakon porođaja, dok ne započne proces zacjeljivanja.

Šavovima treba desetak dana da zarastu, a potpuno zacjeljivanje može trajati i šest tjedana; ostala područja trebala bi biti manje bolna nakon tjedan dana. Stupanj nelagode koju osjećate može varirati budući da nemamo svi isti prag bola, ali savjeti koje možete poslušati uvijek su isti.

Neka to područje bude čisto – idealno je tuširati se nekoliko puta dnevno – a koristite i poseban ručnik kako biste temeljito posušili to područje. Također, perite ruke prije i nakon obavljanja nužde ili mijenjanja bebinih pelena kako biste izbjegli prenošenje bakterija.

Redovito mijenjajte higijenske uloške i nosite udobne gaćice – one koje podsjećaju na Bridget Jones ili na vašu baku bit će vam udobnije od onih minijaturnih. Ako vas još posjećuje patronažna sestra, možete je zamoliti da vam pogleda šavove kako biste bili sigurni da nema znakova infekcije, kao što su crvenilo ili iscjedak snažna neugodna mirisa. Šavovi će se razgraditi, pa ih ne trebate dirati.

Izbjegavajte pudere, kreme ili parfimirane kupke i gelove za tuširanje na tom području, a nakon nužda brišite se od naprijed prema natrag toaletnim papirom.
Prvih nekoliko dana normalno je osjetiti peckanje kad urin prijeđe preko šavova – mokrenje tijekom tuširanja smanjit će iritaciju.

Pijte puno vode: ne samo da razrjeđuje urin nego pomaže zacjeljenju. Osim toga, smanjuje mogućnost zatvora i naprezanja na toaletu, što može dodatno uzrokovati bol šavova.

Prvih nekoliko dana mogu vam pomoći tablete protiv bolova – možete koristiti paracetamol ili ibuprofen, s tim da imajte na umu da se ibuprofen ne izlučuje u mlijeko ako dojite, a paracetamol se izlučuje.
Nemojte nikako prekoračiti dopuštenu dozu. Ako bol ne nestaje ili područje ne zacjeljuje, posjetite ginekologa.