TRUDNICE NE JEDITE ZA DVOJE

Trudnice koje smatraju da treba da jedu za dvoje, dobiće mnogo više kilograma u trudnoći – to je naučno dokazano. A znate li koji su rizici takvog ponašanja?

 Gojenje-u-trudnoci-u-txt

Naučnici su proučavali navike žena koje su u trudnoći dobile preporučenu težinu, ali i onih koje su preterale.

Prekomernu težinu određuje indeks telesne mase između 25 i 29, a gojaznost veći od 29. Lekari preporučuju trudnicama da se ugoje  između 11,5 i 16 kilograma. Žene sa prekomernom težinom trebalo bi da dobiju manje, između sedam i 11,5 kilograma, a gojazne između pet i devet kilograma. Ženama koje nemju tih problema, već su mršave, preporučuje se dobijanje više kilograma od proseka.

U istraživanju je učestvovalo 29 žena koje su imale višak kilograma ili su bile gojazne i pre trudnoće. Njih 11 se držalo zadatih pravila, a 18 je preteralo sa kilogramima jer su jele obilno i kozumirale su nezdravu hranu. Ispitanice su odgovarale na pitanja o navikama u ishrani, jutarnjoj mučnini i fizičkim aktivnostima za vreme trudnoće.

Onima koje su preterale, izgovor je bio da “jedu za dvoje”. Međutim, čini se da im ista logika i “briga” o nerođenom detetu nije pomogla da više da vežbaju ili da jedu zdraviju hranu.

Podsećamo, lekari trudnicama preporučuju unošenje samo 300 kalorija više na dan da bi zdravo dobile na težini, a svojim nerođenim bebama omogućile pravilan razvoj. Dodatne kalorije se odnose na nemasne belančevine.

Preterano dobijanje težine u trudnoći dovešće do dugoročne prekomerne težine ili gojaznosti zbog kilograma koje će majke mnogo teže da skinu. Valja spomenuti i rizike kao što su prevremeni porođaj i druge komplikacije koje se mogu javiti u slučaju ekstremnog preterivanja u hrani.

Umesto rizikovanja, prekomerne težine i ugrožavanja zdravlja do kraja života, zar nije mnogo lakše da se razmisli pre nego što se nagrne na hranu?

Izvor: pregnancyandbaby.com