Trudna sam. Koliko se smijem udebljati?

Nekad prije vrijedilo je sljedeće pravilo: između 9 i 12 kilograma. No, ta su vremena prošla. Ako je žena na početku trudnoće vitka, smije se udebljati više nego punija žena – ali u redu je sve između 7 i 18 kila.

Nemojte se zabrinuti ako ćete u prvim tjednima trudnoće više mršavjeti nego se debljati jer uzbuđenje ili jutarnja mučnina utječu na želudac: dobivanje na težini za očekivati je tek od četvrtog mjeseca trudnoće – oko 300 grama tjedno, u posljednjim tjednima oko pola kilograma. Ako se pak neka žena premalo deblja, postoji opasnost da beba gladuje.

Punašne žene često strahuju od sljedećeg: prekomjerna težina povećava rizik oboljenja od povišenog krvnog tlaka ili trudničkog dijabetesa. Usprkos tome sada nije pravo vrijeme da započnete s dijetom – ona bi mogla dovesti do toga da je beba nedovoljno opskrbljena svim onim što joj je potrebno. Liječnik će vam dati savjet kako najbolje postupiti.

Kako smije rasti moj indeks tjelesne težine?

BMI na početku trudnoće – Preporučeni rast težine tokom trudnoće
Nizak (manji od 19,8) – 12,5 do 18 kilograma
Srednji (19,8 do 26) – 11,5 do 16 kilograma
Visok (viši od 26) – 7 do 11,5 kilograma

Čak i da vam se jako često strašno jede nezdrava hrana, ne morate se brinuti. Vitamini i minerali koji eventualno manjkaju mogu se nadomjestiti sredstvima koja služe kao dodatak prehrani. Multivitaminska tableta doduše nije ukusna kao svježi ananas ili tanjir sirove hrane. Ali u trudnoći je ipak najvažnije da ste zadovoljni i sretni. Tko se stalno opterećuje zdravom prehranom, ne čini uslugu ni sebi ni bebi. Radije se potrudite to nekako nadomjestiti.

Naš savjet: Ne možete obuzdati neodoljivu želju za slatkim? Povremeno sebi priuštite čokoladu. Slastica s nešto manje kalorija svakako je sladoled. K tome još sadrži i kalcij – i zato je gotovo uvijek obvezatan na vašem jelovniku.

Pročitajte više na: roditelji.hr

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave