Trovanje kod djece

Trovanje kod djece

Do trovanja hranom dolazi kada se u organizam unesu toksini bakterija putem hrane u kojoj se nalaze. Bakterije dospijevaju u hranu tijekom prerade, transporta ili za vrijeme pakiranja, a mogu doći i kod pokvarenih namirnica koje se nisu čuvale na odgovarajući način. Saznajte što učiniti ako se dogodi trovanje kod djece.

Za vrijeme ljetnih mjeseci su češća trovanja hranom zbog visokih temperatura i zbog većih konzumacija svježeg povrća i voća koje nije dobro oprano.

Kako prepoznati trovanje

Trovanje se lako prepoznaje jer već nekoliko sati nakon unosa namirnice u organizam dijete postaje slabo, malaksalo i počinje se znojiti. Malo nakon toga slijedi povraćanje koje ne staje sve dok dijete iz organizma ne izbaci sve što je organizam prepoznalo kao otrov.

Vrlo brzo se može javiti i proljev koji je obilan i čest. Svi ti simptomi jako iscrpljuju dijete, zbog čega je djetetovo opće stanje loše. Dogodi li se trovanje kod djeteta potrebno je što prije reagirati.

U početku dijete može biti uznemireno, ali vrlo brzo se javlja pospanost i malaksalost koja je rezultat nedostatka tekućine u organizmu. Takvo stanje zahtijeva hitnu medicinsku njegu.

Ako je kod djeteta dijagnosticirana crijevna infekcija prilikom čega se simptomi pogoršavaju, važno je što prije obratiti se liječniku.

Liječnik će najbolje sam procijeniti po uzrastu i stanju djeteta je li potreban nadomjestak tekućine venskim putem ili je dijete samo sposobno izboriti se za oporavak.

Za vrijeme dok dijete jako i uporno povraća davanje tekućine neće dati rezultate, pa je s davanjem tekućine najbolje započeti kada povraćanje prestane na način da se daju male količine tekućine svako malo.

Jednu do dvije žličice je dovoljno davati djetetu svakih 5 minuta kako bi se tekućina malo po malo nadoknadila. Nikako djetetu ne smijete davati veću količinu tekućine, iako ono bilo žedno jer će se povraćanje vratiti.

Za vrijeme trajanja najjačih tegoba dijete treba biti u polusjedećem položaju kako bi rjeđe povraćalo, pola sata nakon povraćanja ne davati djetetu nikakvu tekućinu i potrebno je voditi računa o broju puteva koliko je dijete povraćalo i koliko je puta imalo vodenastu stolicu. Nikada na svoju ruku nemojte djetetu davati lijekove protiv mučnine ili za sprečavanje proljeva.

savjetnica.com