Tretman dojki u toku trudnoće i poslije porođaja

Uloga patronažne sestre u dojenju

Dojke su više od samog dijela tijela. Mlijeko iz njih je prva hrana svakom od nas po dolasku na svijet. To su parne mliječne žlijezde sastavljene od žljezdanog, masnog i vezivnog tkiva. Žljezdano tkivo je raspoređeno u 12-20 režnjeva tj.lobusa. Trouglastog su oblika i svaki ima po jedan izlazni kanal na bradavicu kroz koju ističe mlijeko.

Piše: Semira Sajdinović, patronažna sestra

Samira Sejdinović rođena je 1974. god u Banovićima. Srednju Medicinsku školu završila u Tuzli. Prvo radno iskustvo je bilo u Dom zdravlja Banovici. 2009 godine radni odnos zasnovala u Domu zdravlja Tuzla-SOPM, Očna poliklinika, a od 2011.god kao patronažna sestra u Polivalentnoj patronaži. Završila PAT ( doedukacija iz porodične medicine ) te projekat JAČANJE SESTRINSTVA U ZAJEDNICI čijim certifikatom potvrđujem sposobnost samostalnog rada na terenu. Aktivan učesnik konferencija, simpozija, edukacija vezanih za sestrinstvo i patronažu.

 

Na rođenju i sve do puberteta nema razlike u dojkama tj.bradavicama dječaka i djevojčice.
Tek u pubertetu kad prorade jajnici i kad poraste nivo hormona počinje razvoj mliječnih žlijezda kod djevojčica. Sljedeća velika promjena na dojkama, nakon puberteta, javlja se tek u trudnoći.

 

Promjene u trudnoći

Između šeste i osme sedmice trudnoće grudi postaju znatno veće,osjetljivije,bolne, a bradavice i okolna koža postaju tamnije. Javlja se povećanje Montgemeryjevih žlijezda. To su male izbočine koje se nalaze na koži areole i luče tvari kojima podmazuju bradavicu i štite je od infekcije. Grudi postaju iscrtane poput „auto-karte“ jer se  povećava obskrba krvlju, samim tim vene koje su blizu površine dojke postaju vidljive. Dobijanjem na težini prsni mišići se uvećavaju,koža se rasteže i nastaju strije. Dodatna količina progesterona može uzrokovati dlačice oko bradavice.

Između dvanaeste i četrnaeste sedmice počinje stvaranje kolostruma tzv. prvog mlijeka čiji sastav (proteini,minerali,antitijela) štite bebu od infekcije.

U zadnjem tromjesečju trudnoće dojke se još povećavaju zbog većeg broja mliječnih žlijezda i kolostruma.

 

Kako olakšati našim grudima put kroz ovo važno i teško „putovanje“

Nekoliko je osnovnih savjeta koji mogu pomoći svim trudnicama da ovo važno i teško putovanje prođu što lakše. Potrebno je ograničiti unos soli kako bi se smanjilo zadržavanje vode u tijelu samim tim i oticanje grudi. Pojava strija se može spriječiti mazanjem prirodnim preparatima koji sadrže neven poput velede, nevenovog ulja, koje je bez mirisa za nježno masiranje dojke. Ono sprečava iritaciju dojke i upalu. Za bolne i vrele grudi preporučuje se hladan oblog.Poželjno je masirati grudi u smjeru prema gore.  Također, vrlo je važno nabaviti odgovarajući grudnjak koji pruža stabilnu potporu vašim grudima. To može biti pamučni grudnjak, bez žice koji neće ograničavati krvotok i neće oštetiti kožu.

Vježbe su preporučljive u ovom periodu jer je potrebno pojačati mišiće leđa kako bi grudi ostale ispupčene.

 

Vježba – Sjedite uspravno, laktove priljubite uz tijelo, podlaktice ispružiti pod pravim uglom, polagano širiti ruke ne pomičući laktove a lopatice gurati jednu prema drugoj.

 

Priroda je obdarila ženu da nakon poroda producira savršen biološki dar- majčino mlijeko.
To je najbolji izbor hrane za novorođenče jer je savršenog hranljivo-imunološkog sustava, potpuno prihvatljivo za probavu, sterilno i BESPLATNO.
Neposredan kontakt sa majkom tokom dojenja razvija jaku psihološku vezu, duboku trajno zapamćenu kroz čitav život. Tužno je ako čovječanstvo taj veličanstveni dar prirode odbije.

 

Beba se rodila! Dojke su preživjele promjene i spremne su za dojenje!

 

Koraci za prvo dojenje i povezivanje majke i bebe

1.Odmah nakon rođenja bebu staviti na majčin stomak, blizu grudi i prvo dojenje obaviti u toku bebinog  prvog sata života.

2.Naučiti pravilan položaj bebe na dojci:

  • Bebino tijelo okrenuto ka maminom tijelu
  • Uho,rame i kuk u istoj liniji
  • Bebina brada dodiruje dojku a nosić je slobodan
  • Donja usna prekriva veći dio areole od gornjeg
  • Bebine usne su izvrnute ka vani i opuštene
  • Bebin jezik se vidi između donje usne i dojke(viri)

3.Ukloniti stres iz vaše okoline (to je izrazito važno za refleks opuštanja i nadolaženja mlijeka).

4.Piti tekućine toliko da se zadovolji osobni osjećaj žeđi.

5.Često stavljane bebe na dojku-na svaki njen zahtjev.

6.Ne davati adaptirane mliječne formule.

 

Draga mama novorođenčeta reci glasno

„Ja želim da dam svom djetetu najveću blagodat, želim da svoje dijete hranim sopstvenim mlijekom i hoću da budem dojillja“.

Teškoće i problemi u dojenju

Mnoge majke imaju poteškoća i problema u dojenju na samom početku. Ali majka koja je sigurna u sebe i koja ima potporu okoline prebroditi će sve teškoće i krize s kojima se susreće  u prvim danima nakon poroda.

Bolne bradavice je poptrebno ublažiti masažom s kockicom leda umotanom u tkaninu.

Ispucale bradavice možete oprati mlakom vodom, osušiti na zraku petnaest minuta te potom mazati lanolin,balzamom. Također, poželjno je  nositi udoban pamučni grudnjak i upojne jastučiće. Naravno, upojne jastučiće redovno mijenjati jer mokri jastučići dodatno iritiraju već oštećenu kožu.

Ukoliko su oštećenja prevelika, bradavicu zaštiti silikonskim šeširićem. To su nastavci oblikovani poput bradavice koji smanjuju bol i nelagodu pri hranjenju.

Ako ipak ni jedan od načina njege ne dovede do poboljšanja situacije, izdajati mlijeko izdajalicom ili ručno i bebi davati kašikicom, kako bi se bradavice oporavile. Nakon toga nastaviti sa dojenjem.

Za uvučene i ravne bradavice, upotrijebiti pumpicu za izdajanje koja će pomoći da bradavice izvuku. Postupak podrazumijeva da se Prisloni na bradavice nešto hladno, ali vrlo kratko. Potom palcem i kažiprstom lagano pritisnuti tkivo dojke „u dubinu“ dojke na grudnom košu da bradavica lakše izađe. Stavljati bebu na dojku da sisa, bebina usta su idealna „spravica“ za izvlačenje bradavice.Vrlo je važno da sve mame zapamete da je potrebno vrijeme i strpljenje. Bradavice će se naviknuti na ovaj položaj izvučenosti.

Zastojna dojka

Zastojna dojka nastaje kada se jedna ili obje dojke prepune mlijekom, što je popraćeno otečenošću, tvrdoćom i bolnošću dojke. Javlja se prvih nekoliko dana nakon porođaja mada može nastupiti i kasnije.

Zastoj mlijeka možete spriječiti tako što jako vodite računa o osobnoj higijeni koja podrazumjevana pranje ruka prije podoja, tuširanje dojke toplom vodom (omotati toplom oblogom prije podoja), masirati dojke. Također, poželjno je što češće dojiti, naravno na zahtjev djeteta.  Dojenje u različitim položajima omogućava da mlijeko ističe iz svih dijelova dojke. U toku dojenja dlanom pritisnuti mjesto zastoja mlijeka,vrh bolnog područja jačinom da se bol može izdržati. Za smanjenje boli preporučeno je između podoja stavljati hladne obloge. I naravno, ne izdojiti do kraja, jer na taj način podstičemo dodatnu proizvodnju mlijeka.

Mastitis

Mastitis je infektivna upala dojki a razvija se kao rezultat uvećanja ili blokade mliječnih kanala. Upaljena dojka je crvena, topla i bolna. Kod mastitisa žena ima temperaturu i do 40 stepeni C i osjeća se vrlo loše. Zahvaćen je samo dio dojke i često je samo na jednoj.

Do upale dolazi prilikom nepravilanog položaja dojenja, zbog kojeg se dojke ne prazne efikasno. Kada je dijete premalo ili prekratko na dojci, kao i kada se propuštaju podoji može doći do upale.  Slučajan udarac u dojku, odnosno neka trauma dojke, može oštetiti tkivo koje je onda podložno razvoju upale. Pritisak na dojku uslijed uskog grudnjaka i odjeće. Oštećenje na bradavici (ragada), koja može biti mjesto ulaska bakterija. Mastitis može da prouzrokuje dohrana adaptiranim mlijekom i naglo odvikavanje od dojke kao i stres i umor majke.

Ovaj problem se može prevazići, slično kao i kod zastojne dojke. Potrebno je mirovati, uzimati dovoljno tekućine, regulisati povišenu tjelesnu temperaturu i uzimati sredstva protiv bolova. Naravno, potrebno je pomoži liječnika.

ZAPAMTITE:
DOJENJE SE NE PREKIDA!

Apsces dojke

Apsces dojke je lokalizirana upala s razaranjem tkiva i stvaranjem šupljine ispunjena gnojem.
Nastaje ukoliko se upala zapusti odnosno ukoliko se ne upražnjavaju prethodno opisani postupci njege i ukoliko se pravovremeno ne zatraži pomoć liječnika.
Opće stanje majke je loše, povišena tjelesna temperatura, povraćanje, iscrpljenost, klonulost.
Zahvaćeni dio dojke je otečen, bolan, crven, topao.

Za saniranje apscesa dojke  potrebno je primijeniti već opisane mjere njege al i obratiti se liječniku radi hirurške obrade i daljeg tretmana rane.

Neke majke ove prepreke ne pređu uspješno što dokazujemo činjenicom iz knjige „Smjernica za ishranu djece do 3 godine“ izdata 2012 godine,koja govori da u BiH 15,1% djece do 6 mjeseci je isključivo dojeno.

Veliku ulogu ima rad i angažovanost patronažne sestre na terenu,u kući trudnice-porodilje.

Edukaciju, demonstraciju postupaka, potporu u dojenju patronažna sestra pruži tokom svoje posjete svakoj trudnici-porodilji.

ZA MAJČINO SRCE I MAJČINO MLIJEKO NEMA ZAMJENE.

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave