Treba li vaše dijete pomoć fizioterapeuta?
Woman supporting her daughter learning to walk, Image: 33504224, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Onoky

Treba li vaše dijete pomoć fizioterapeuta?

Primjetili ste odstupanje ili razliku u stavu, hodu ili držanju svog djeteta? Postoje li razlike u stranama tijela vašeg djeteta? Žali li se ono na bol ili neugodnost pri nekim pokretima? Saznajte što možete poduzeti sami, a kada je potrebno potražiti stručnu pomoć.

Primijetili ste da se vaše dijete nepravilno drži, nakrivljeno hoda s podignutim ramenom, staje stopalima i koljenima ususret, možda je pogrbljeno te se žali na bolove u području leđa, vrata ili je stalno umorno?
Ako ste na neko od ovih pitanja u podnaslovu odgovorili pozitivno, vrijeme je da se obratite stručnjaku i svoje dijete odvedete na fizioterapijsku procjenu. Ali prije toga isprobajte savjete fizioterapeutkinje Jadranke Brozd.

Evo jednostavnih kućnih testova kojima možete provjeriti je li potrebno vaše dijete odvesti fizioterapeutu:

  • Ostavite dijete u gaćicama ispred sebe i započnite mjerenje stopala zabavnom igrom. Pripremite čist bijeli papir na koji će dijete zakoračiti, a taban djeteta obojite nekom izražajnom vodenom bojom (crveno, plavo ili tamno). Upotrijebite kist ili vaticu i bojom pređite preko prstiju, prednjeg i srednjeg dijela stopala i svakako pete. Kada obojite cijelo stopalo odmah je potrebno zakoračiti na bijeli papir i dobit ćete lijep otisak za svaku nogu. Usporedite ih po izgledu i veličini odnosno širini otiska. Provjerite je li se dijete oslonilo prstima i palcem, kojim dijelom pete.
  • Također provjerite oslanja li se dijete samo prednjim i petnim dijelom tabana (bez srednjeg), ili se ne oslanja svim prstima, ako je otisak jedna široka mrlja jer je dijete oslonilo i unutarnji dio stopala pa se ne nazire luk između prednjeg i petnog dijela.
  • Svakako pogledajte stoji li vaše dijete mirno i ravno pred vama, ima li jednako podignuta ramena ili savija glavu uvijek u jednu stranu, a to rame gura malo naprijed i dolje.
  • Još jedan kreativan način za kućnu procjenu je: još se malo zaigrajte bojom pa na vrhove kralježnice koje možete napipati stavite jarke točkice sve od glave do donjeg dijela kralježnice (do gaćica). Provjerite je li kralježnica kao ravna crta od glave do donjeg dijela ili malo skreće u neku stranu, možda i u drugu stranu pa se ispravlja.

Ako nalazite bitne razlike, potražite stručnu pomoć fizioterapeuta koji će za vaše dijete napraviti procjenu na podoskopu kojeg uključuje fizioterapijska procjena pa ćete zajedno sa stručnim fizioterapeutom vidjeti eventualne razloge za potrebne aktivnosti kao što su vježbe, tretman ili možda ortopedski ulošci – savjetuje Jadranka Brozd, fizioterapeutkinja Privatne prakse fizikalne terapije Jadranka Brozd s 25 godina iskustva.

Izvor vijesti: roditelj.hr