Trčanje u trudnoći

Trčanje u trudnoći

  • Post Author:
  • Post Category:Novosti

 

Smatra se da je blaga fizička aktivnost u toku trudnoće sasvim prihvatljiva i bezopasna za bebu.Trčanje u trudnoći - fizička aktivnost Trčanje u prvom tromesečju neće vam napraviti bilo koji problem. I u drugom tromesečju će sve biti u redu, ali posljednje tromesečje se ne preporučuje za trčanje. Najvažnije je to da spriječite pregrevanje, jer povišena temperatura preko 38 °C može povećati rizik od defekata ploda. Takođe izbegavajte vruće kupke poslije trčanja.

Ako trčite u ranoj trudnoći, možda će vam biti interesantno da postepeno pređete na vježbe sa manjim udarom u posljednjem tromesečju kao i odmah poslije porođaja. Zbog oslobađanja hormona relaxin-a neki ligamneti (tetive)  mogu da omekšaju. Ovo povećava mogućnost povrede, naročitu u oblasti karlice. Tada pređite na hodanje, plivanje ili trenažer bicikl.

Što se tiče treninga u trudnoći, naročito u od drugog tromesečja, zaboravite dugačke treninge i intervalne treninge. Trčite polako i ne previše, a kontrolišite vašu temperaturu i pijte dosta tečnosti, kako u toku, tako i poslije treniga.

Trudnoća dosta utječe kako se osjećate. Znajte kada je dosta. Čim primjetite da vas grč uhvati, ili ste se zadihali ili vam se vrti u glavi, zaboli bilo šta, odmah potražite pomoć. Ako vam nije tako ozbiljno i samo vam je neprijatno, stanite, sjedite na klupu, odmorite se. Poslije toga ne trčite nego hodajte.

Šta buduća mama može učiniti da se rashladi? Neka vam puls ne prelazi 140 otkucaja/min, trčanje je najbolje napolju, bolje nego na traci. Ako ste ipak unutra, imajte ventilator pored, izbjegavajte topli dio dana i sunce. Trudnice nikad ne treba da dođu do momenta da su se zahidale i ne mogu više. Samo polako trčite, ne smijete preterivati.

Žene koje treniraju intezivno i bile su trudne u posljednje 2 godine konzumiraju manje od 2500 kalorija na dan treba da rutinski prate nivo gvožđa, da nebi došle u stanje anemije, što predstavlja teži oblik nedostatka gvožđa. Umjesto rutinskog testa, potpuni test je bolji koji pored pomenutog uključuje i nivoe seruma ferritina, zasićenost (saturaciju) transferrina i ukupni kapacitet proizvodnje gvožđa.

Ako ste prije trudnoće bili aktivni, možda ćete imati veće dijete – to je dobra vijest jer veća novorođenčad su jača i bolja. Istraživanjem se došlo do podatka da žene koje su nedeljno trošile 1000 kalorija su imale krupniju djecu za oko 5% od mama koje nisu bile fizički aktivne. One koje su sedmično trošile 2000 kalorija su imale 10% krupnije bebe.

To što ste udate i imate djecu i posao ne znači da ne treba da se rekreirate trčanjem. Trčanje je vremenski najefikasniji sport i najbolje eliminiše stres. Vama je ovo vrijeme važno. Iskoristite to vrijeme na najbolji način, neka muž čuva djecu, ili nek ih pričuvaju baba i deda, a vi zajedno trčite. Od svega toga će imati koristi cijela familija.

Poslije porođaja povećana količina plazme u krvi može usporiti vaš oporavak. Pošto ste dugo bili bez trčanja, sve će vam se vratiti i poželjet ćete da trčite. Pošto ćete sada imati manje vremena za sebe jer je beba tu, koncentrišite se na kvalitetnije treninge kojima ćete što prije vratiti svoju snagu. Ali, budite oprezni da se ne povrijedite.

Bebama se ne sviđa ukus mlijeka koje nastaje poslije treninga, jer je bogato laktatima i ima neku gorčinu. Mame koje doje koje su trčale pola sata osjete da im djeca ne vole mlijeko. Zato ili ga sakupite pa idite na trening ili dijete hranite neposredno prije treninga ili dosta kasnije.

 

mamaibeba.rs