Teže se brinuti o manjoj djeci nego o novorođenčadima

Još se nikada nije desilo da beba pokuša sama navući čarape, gurati svoja kolica ili zakopčati svoj pojas u autu. 

Zlatno pravilo iskusnih roditelja kaže da uživate u periodu dok je beba još mala, jer ako mislite da je to teško, postat će teže kad porastu. Mnogi roditelji ne mogu dočekati da prođe faza novorođenčadi zbog pelena, gubitka sna, plakanja i drugih problema. Evo pet razloga zašto trebate uživati dok je beba još mala.

  • Novorođenčad su uvijek na mjestu gdje ih ostavite

Sigurno da žele da ih ponekad nosite, pa čak i ponoći, ali ako ništa znali ste da možete otići do toaleta ili napraviti brzi čaj bez da mislite gdje je vaše dijete. Starije bebe često se pokušaju penjati stepenicama ili pobjeći s mjesta gdje ste ih ostavili, i to samo u nekoliko sekundi dok ste pokušali staviti sude u mašinu. Bebe čak možete nositi u nosilicama. 

  • Novorođenčad nemaju drugi izbor

Imaju samo tri hobija: spavanje, jedenje i obavljanje nužde, i da – to može biti zamorno za roditelje. Ali pomislite na trenutke kad morate igrati ‘ruski rulet’ s čašama jer niste sigurni hoće li se vašem djetetu svidjeti plava boja. Kad su starije, bebe se često izmiču dok im mijenjate pelene jer se žele radije igrati. Starije bebe imaju izbor, i to ćete tek primijetiti.

  • Novorođenčad ne žele ništa sama uraditi

Novorođenčad ovisi o vama, mali su i ne mogu ništa sami. Iako to zvuči zastrašujuće, vama će biti puno lakše jer možete otići od tačke A do tačke B. Pored toga, uz starije bebe čeka vas raznobojna kuća, ukrašena mrljama i neizbrisivim tragovima jer one ne znaju same vratiti čep na bojice. Imate ljepljiv pod? Dijete samo zna prosuti mlijeko. Zašto je prljava pelena na sred hodnika?

  • Zbog novorođenčadi imate pravo da ne radite ništa

Kad se beba tek rodi, niko vas ne očekuje na poslu ili da čistite kuću, ili da se okupate ili presvučete. Možda čak nećete ni izaći iz kuće. Uvijek postoji neko ko je uz vas i može vam pomoći. Ne morate ništa osim da se protegnete da uzmete daljinski, naručite hranu i da povremeno promijenite pelene. Sad uz stariju djecu, vjerovatno nemate ni trenutak za sebe, a na daljinski i ne pomišljate. Vjerovatno je negdje u cipeli. 

  • Novorođenčad ne ostaju dugo novorođenčad

Briga o malim bebama može biti zamoran period. Ali mnogi roditelji s više djece tvrde da svaka teška faza dođe do kraja. Kako se novorođenčad navikava na vanjski svijet, smanjuju se potreba za hranom. San postaje predvidljiviji, vaše tijelo se liječi. 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave