Test na trudnoću – pouzdan partner u otkrivanju uspješnog začeća

Test na trudnoću – pouzdan partner u otkrivanju uspješnog začeća

Koliko žena se bar jednom u životu susrelo s pitanjem, jesam li trudna? Svaka od nas ima to iskustvo i kašnjenje mjesečnice samo dva do tri dana može nas natjerati na razmišljanje kako je riječ o trudnoći, posebno ako je ciklus do tog trenutka bio besprijekorno tačan

Dva su načina kako možete saznati istinu

Pođite ginekologu!

On će vas pregledati. Već samim pregledom ginekolog može primjetiti zadebljanje maternice, zatamnjenje sluznice vanjskog spolovila koje zbog navale krvi u to područje postaje tamnije (kao i areole na prsima) te vidjeti druge simptome trudnoće. Možda će vas poslati na analizu krvi gdje će povišena razina hormona trudnoće (hCG – humani korionski gonadotropin) tačno odrediti radi li se o trudnoći. Ovaj test potvrđuje ili negira trudnoću sa stopostotnom tačnosti.

Ginekolog će vas možda pogledati i ultrazvukom kojim se trudnoća može vidjeti vrlo rano. Ultrazvuk može već u 4. sedmici prikazati gestacijsku vrećicu u kojoj se nalazi plod, a u 5. ili 6. sedmici trudnoće registrovati pulsacije jednog područja unutar gestacijske vrećice, tzv. kucanje “srca” ploda te dati prve informacije o stanju ploda i njegovom razvoju.

Napravite kućni test!

Njega možete upotrijebiti od prvog dana kašnjenja mjesečnice. Što je više dana prošlo od tog dana kad ste trebali dobiti mjesečnicu to će i test biti tačniji. Lažni pozitivni i negativni rezultati mogu se pokazati ako se test radi prije dana očekivane mjesečnice. Što ranije radite test, to je veća šansa za lažan negativan rezultat.

Kako se izvodi test?

U zavisnosti od vrste testa, trakica ili plastičnog štapića, važno je tačno se držati uputstva na pakovanju. Dobro je uhvatiti srednji mlaz urina, a test je najbolje napraviti ujutro s prvom mokraćom jer će u njoj koncentracija hCG-a biti najtačnija. Radite li test tokom dana, pokušajte se suzdržati od mokrenja bar 4 sata. Pojava bilo kakvog obojenja, slabog ili jačeg, u prozoru za očitanje testa (bez obzira na tip testa i prikaza) rezultat ukazuje na trudnoću. Pojava obojenja kasnije od očekivanog vremena ukazanog na pakovanju može govoriti o tome da je razina hormona niska ili na rubnoj granici ili da test nije ispravan. Ponovite ga za dva dana.

Kada kućni test može pogriješiti?

Katkad testovi griješe, a na njihove pogreške utječu različiti faktori:

  • upotreba nekvalitetnih testova koji nisu bili pravilno skladišteni ili im je istekao rok trajanja mogu dati krivi rezultat
  • kod nepravilnosti u radu bubrega može se promijeniti sastav mokraće što također može dovesti do krivog rezultata
  • kod nekih žena u ranoj trudnoći razina hCG-a može biti niža od prosjeka pa test pokaže lažno negativan rezultat. Test treba ponoviti za dva do tri dana
  • kod izvanmaternične trudnoće test može pokazati pozitivan rezultat. Tada hCG raste usporeno i nepravilno

Zapamtite! Kućni test ne može zamijeniti pregled kod ljekara. Njegova tačnost iznosi 98%. Za sigurne rezultate pođite ljekaru.

Šta je to hCG i zašto je važan za trudnoću?

Popularno zvan jednostavno i kratko hCG ili hormon trudnoće predstavlja hormon koji se počne sintetizirati oko 5. ili 6. dana nakon spoja jajašca i spermija odnosno oplodnje. On je važan jer podržava održavanje trudnoće. Zbog toga razloga razina hCG-a naglo raste, udvostručuje se od tog trenutka svakih 48 sati te dostiže vrhunac oko 60. dana razvoja ploda.

Oko 25% hCG-a se izlučuje mokraćom što može biti dovoljno za određivanje trudnoće kućnim testovima mokraćom. Minimalna količina hCG-a dovoljna da bi test potvrdio trudnoću jest 25 mlU. Zato su kućni testovi neprimjereni za žene koje žele saznati prije za rezultat trudnoće. Početak trudnoće se računa kad žena ima hCG 5 mlU. Taj početni iznos test neće moći registrirati. To je važna informacija za žene koje se podvrgavaju različitim postupcima potpomognute oplodnje koje će najtočniju potvrdu rane trudnoće moći dobiti testom krvi. Tek kad hCG naraste iznad 25 tada će trudnoću potvrditi i kućni test.

Za žene koje na prirodan način ne mogu zatrudnjeti i podvrgavaju se postupcima potpomognute oplodnje pravilan rast ovog hormona će biti presudan. Razina hCG-a se treba udvostručavati svaka dva dana što potvrđuje da trudnoća uredno napreduje. Zato se test krvi na hCG kod takvih žena provodi najmanje dva do tri puta uzastopno svaka dva dana. Treba uzeti u obzir da test može biti lažno pozitivan ako je žena u postupku potpomognute oplodnje primila injekciju hormona koja sadrži hCG.

roditelji.hr