Teškoće oko začeća druge bebe

Mnogi tjelesni, emocionalni i čimbenici promjene načina života nakon prvog djeteta mogu utjecati na izglede da ponovno zatrudnite. Iako se mnogo više pažnje posvećuje primarnoj neplodnosti, ni sekundarna neplodnost nije tako rijetka. Ona predstavlja situaciju kada partneri ne uspijevaju ostvariti trudnoću nakon godinu dana redovnih, nezaštićenih spolnih odnosa, unatoč tome što su u prošlosti začeli jedno ili više djece bez ikakvih problema. S time se suočava oko 11 posto parova.

Uzroci

Sekundarna neplodnost je uzrokovana istim problemima koji dovode i do primarne neplodnosti. Jedna trećina slučajeva se odnosi na muškarce, druga na žene, a treća na probleme kod oba partnera (ili, rjeđe, ostaje nerazjašnjena). Pojedine mame planiraju imati djecu jedno za drugim, ali u nekim slučajevima je tijelu neophodno i po 18 mjeseci da se nakon porođaja vrati u normalu. Naravno, to je individualno, ali spomenuta se činjenica ipak treba imati u vidu.

Godine

Mogu biti važan čimbenik, posebno ako ste bili mnogo mlađi kad ste dobili prvo dijete, ili ste kasno počeli s osnivanjem obitelji.

Navike

Ako ste stekli ružnu naviku pušenja ili povećali unos alkohola od vaše zadnje trudnoće, to također može biti čimbenik neplodnosti. Tu spadaju i nedostatak sna (potrebno je najmanje sedam sati) i vježbanja, ali i nepravilno disanje (abdominalno – trbušno disanje je bolje nego “plitko” – gornjim dijelom pluća), kao i emocionalna uznemirenost.

Težina

Ako ste znatno dobili ili izgubili na težini od rođenja vašeg prvog djeteta, to može dovesti do sekundarne neplodnosti. Indeks tjelesne mase, koji predstavlja odnos između težine i visine, pokazatelj je stupnja uhranjenosti. Ukoliko je kod vas prekomjerno visok ili nizak, može utjecati na ovulaciju. Zato pokušajte održavati težinu u zdravoj ravnoteži.

Prehrana

Neodgovarajuća prehrana loše utječe na plodnost (posebno dijeta i prejedanje). Otprilike jedna trećina žena ne zadovoljava potrebe organizma za željezom (čija je rezerva smanjena nakon prve trudnoće), a trećina za kalcijem. Međutim, sa zdravim načinom prehrane je potrebno oko tri mjeseca da se vaše “prehrambene rezerve” vrate u normalu nakon što ste dobili dijete. Ako beba doji, to će također potrajati oko tri mjeseca nakon što prekinete s dojenjem. Ne zaboravite na folnu kiselinu, koju trebate uzimati ako želite zatrudnjeti (šest mjeseci prije očekivane trudnoće). Izbjegavajte namirnice s visokim glikemijskim indeksom (brzina kojom se hrana razgrađuje i pretvara u glukozu, koja je pogonsko gorivo za organizam). Tijelo najbrže razgrađuje ugljikohidrate – oni su njegov glavni energent, a njihovo prekomjerno uzimanje se najčešće optužuje za povećanje tjelesne težine. Suprotno tome, hrana s niskim glikemijskim indeksom polako otpušta šećer u krvi, pa se dugo zadržava osjećaj sitosti nakon obroka.

Začepljenost jajovoda

Vaše jajašce i sperma vašeg partnera mogu biti savršeno zdravi, ali dok se ne sretnu i spoje u “idealnom” okruženju, nećete ostati trudni. Posebno ako su vaši jajovodi postali blokirani nakon prve trudnoće. Oštećenje jajnika je odgovorno u oko 15 posto slučajeva sekundarne neplodnosti. Postoje mnogi uzroci, uključujući priraslice uzrokovane carskim rezom, razne komplikacije u trudnoći, infekcije, upalne bolesti u maloj karlici, fibroidi (izrasline u zidu materice), endometrioza.

roditelji.hr

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave