Tehnika kupanja bebe i njega kože

Autor: Melisa Okanović

Kupanje novorođenčeta a i dojenčeta je najefikasniji način za održavanje lične higijene. Kupanjem, topla voda i neutralno sredstvo za kupanje skida prljavštinu sa tijela, ali se kupanjem postiže i opšta otpornost organizma. Trljanjem i drugim potezima ubrzava se cirkulacija krvi kojom se hrane udaljeni dijelovi tijela i vitalni organi. Za vrijeme kupanja dijete je mnogo aktivnije, te tako jača i mišiće.

Pitanje koje se često postavlja je:

KOLIKO ČESTO TREBA KUPATI BEBU?

Novorođenče i dojenče se ne znoji i ne prlja na način na koji se prljaju djeca. Najčešće kritične situacije su kada jako procuri pelena ili se beba malo više isplja dok jede.

Bebama se i ostaci hrane mogu sasušiti oko usta, a kako jedu u poluležećem ili ležećem položaju, ostatke mlijeka često ćete pronaći i iza uha.

Bebu ne treba kupati svaki dan, ali svaki drugi dan ili u opisanim kritičnim situacijama bilo bi poželjno.

Za kupanje bebe je potrebno:

 • Kadica
 • Voda prilagođena temperaturi tijela
 • Neutralno sredstvo za kupanje
 • Peškir kojim ćemo posušiti bebu
 • Sredstva za njegu koze nakon kupanja

Nakon kupanja pri ruci treba imati čistu oblaku, pelenu i kremu za tretiranje kože bebe, čime ćemo upotpuniti ritual kupanja. Ukoliko beba ima normalnu kozu preporučuje se korisiti hidratantno mlijeko ili losion, a pelensku regiju treba tretirati specijaliziranim kremama koje sadrze cink-oksid kako bi se prevenirao pelenski osip. Bebe koje imaju suhu kožu najbolje je kupati sa uljima za kupanje jer ce se spriječiti dodatno isušivanje kože, a poslije kupanja treba koristiti kreme namijenjene za njegu suhe kože.

POSTUPAK KUPANJA!

 • Kadicu je potrebno postaviti na čvrstu površinu
 • Kadicu ne treba napuniti do vrha vodom, dovoljno je nekih 10-ak centimetara od dna
 • Temperatura u prostoriji treba da bude u prosjeku 24 stepena, a temperatura vode prilagođena tijelu (ako nema termometra da postignemo temperaturu od 37 stepeni poslužiti se starom metodom provjere temperature laktom.)
 • U vodu istresti dva čepa sredstva za kupanje. Rukom promješati vodu.
 • Bebu prebaciti preko dlana okrenutu ka vodi. Natopiti je vodom da se tijelo prilagodi. Pranje počinje od kosmatog dijela glave kružnim pokretima od čela prema potiljku. Zatim se pere vrat, ruke-šake, pazušna jama, leđa i noge. Nakon to se beba okrene na drugu stranu, tačnije leđima se položi na dlan te se dodatno opere vrat grudni koš i trbuh, a na posljetku se peru polni organi i analni dio. Čistom vodom bez sredstva za kupanje se natopi dlan i blago pređe preko lica bebe čime uklanjamo nečistoće odnosno umijemo bebu.
 • U posebnoj posudi pripremiti cistu vodu iste temperature kao i u kadici, te sapiremo bebu od glave prema dole
 • Bebu staviti na predhodno pripremljen peškir i blagim tapkanjem posušiti. Naročitu pažnju treba obratiti na prevoje, jer zaostale kapi vode mogu da oštete kožu.
 • Glutealni dio se namaže kremom za pelensku regiju, a ostali dijeloivi tijela hidratantnom kremom/losionom uz blagu masazu koja ce prijati bebi. Posebnu paznju treba obratiti na sve prevoje na ekstremitetima, te oko vrata, iza ušiju i pazušne jame.
 • Bebu ne treba sušiti fenom jer to dodatno isušuje kožu. Izuzetak su bebe koje imaju vise kose

Ukoliko pupčanik kod bebe nije sasušen do kraja i još uvijek je u fazi odvajanja potrebno ga je obraditi sredstvoma za dezinfekciju i posuti antibiotskim prahom. Prije stavljanja pelene pupcanik se treba zastiti sterilnom gazom ili kompresom.

Bebu obući u čistu presvlaku, koju smo predhodno pripremili, te obavezno na glavu staviti pamučnu kapicu nekih sat vremena ili do prvog buđenja koja će imati ulogu sakupljanja vlage iz kosmatog dijela glave.

Ritual kupanja treba da bude ugodan za bebu nakon čega će utonuti u san.

Sponzor teksta: Amicus pharma

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave