Tegobe i bolovi u trudnoći

Tegobe i bolovi u trudnoći

Bolovi u leđima

Mogu se pojaviti u bilo koje vrijeme, ali se obično događaju kad se, zbog težine djeteta, pokušavate ispraviti naginjući se unazad što pritiska mišiće i pršljenove u donjem djelu leđa. Pokušajte izbjegavati podizanje teških predmeta, saginjati se savijenih koljena, a dok sjedite leđa neka vam budu dobro poduprta.

Krvarenje desni
Hormonske promjene mogu prouzrokovati nagomilavanje naslaga na vašim zubima što može dovesti do krvarenja desni. Važno je posebno pripaziti na higijenu usne duplje i izbjegavati grickanje slatkiša i zašećerena pića. Dok ste trudni, slobodno možete liječiti zube i pregledajte ih za to vrijeme najmanje dva puta.

Grč
Možete osetiti iznenadnu oštru bol u nogama ili stopalu, često noću. Pokušajte saviti nožne prste nagore prema gležnjevima i trljajte zahvaćeni mišić. Redovno lagano vježbajte što će pomoći da se grč ne pojavljuje.

Zatvor 
Neki dodatni hormoni koji se javljaju u trudnoći mogu prouzrokovati opustanje crijeva i njihovu manju učinkovitost. Pomoći će ako se jede puno voća, povrća i pije voda.

Nesvjestica
Možete se osjećati klonulo ako predugo stojite ili ako prenaglo ustanete. To se događa zato što u vaš mozak ne protiče dovoljna količina krvi, ako nivo kiseonika padne prenisko, možete se onesvestiti. Polako ustajte, bilo iz sjedećeg ili ležećeg položaja i, ako stojite, sjednite i spustite glavu prema koljenima.

 

mamaibeba.rs