Tanja Stojnić, dip. fizioterapeut -MASAŽA BEBA

Obuka roditelja za masažu beba(IAIM)

Piše: Tanja Stojnić, dip. fizioterapeut, certifikovan instructor za masažu beba (IAIM) i djece (MISP).

Tanja Stojnić, dip. fizioterapeut, certifikovan instructor za masažu beba (IAIM) i djece (MISP).

Tanja Stojnić, dip. Fizioterapeut. Majka je dvoje djece od 7 i 1 godinu. Diplomirala na radu: ”Fizioterapija kod stres inkontinencije”. Usavršavanje je nastavila u Zagrebu završivši za “Voditelja tijesnih aktivnost kod trudnica”, tj. psihofizička priprema trudnice, kao i program “Mame i bebe vježbaju”. U Beogradu je završila program masaže beba (IAIM), program masaže djece (MISP), zatim masaža trudnica, limfna drenaža i Kinezio tajping. Tanja Stojnic ili poznata kao “FIZIOTANJA”.

IAIM-International Association of Infant Massage je najveća organizacija koja se bavi masažom beba i ima prestavnike preko 70 zemalja. IAIM u sklopu svog dijelovanja nudi obuku roditelja za masažu beba, svi roditelji su dobrodosli,i bebe uzrasta od 0 mjeseci do 12 mjeseci, obuku izvodi certifikovan instruktor IAIM TANJA STOJNIĆ (BANJA LUKA). U toku obuke roditelji uče načine masaže i dodira u cilju upoznavanja promjena kroz koje beba prolazi u prvoj godini života. Za časopis Roditelj o ovoj temi piše Tanja Stojnić.

DODIR KAO SREDSTVO KOMUNIKACIJE

Dodir je veoma moćan element vezivanja. Masaža novorođenčadi obuhvata i podržava sve aspekte vezivanja. Masaža kao dodir može biti korisna za vezivanje bebe i roditelja, kako dalje djeca rastu. To može  olakšati dublje razumjevanje, interakciju i vezu. Masaža pruža očevima šansu da se povežu i komuniciraju sa bebom na dubljem nivou nego što je to obično. IAIM instruktori uče roditelje rutinu masaže, da se naglasi instruktor ne masira bebu, ukoliko nije njena. Instruktor koristi uglavnom veliku lutku tokom obuke. Dodir snižava razinu hormona stresa kortizola u ljudskom mozgu. Kada se priča o IAIM masaži govorimo o dodiru i njegovom djelovanju. Jedna od bebinih najvažnijih potreba je da bude dodirivana i nošena. Bebe uživaju u fizičkoj bliskosti danju i noću i ova vrsta povezanosti je esencijalna za sigurno povezivanje. Bebama je potrebna veza i usklađenost da bi izgradili sigurnu povezanost. One pozivaju na povezivanje kroz pogled, pokret, vokalizaciju i kasnije osmjehivanje. Usklađenost je kada beba iskazuje emocije, a roditelj ponovi isto. U prvih devet mjeseci roditelj uglavnom uzvrate bebi izraz emocije na isti način na koji to beba radi. Ovo je od neizmerne važnosti i ukazuje bebi da su njena osećanja shvaćena i uzvraćena. Grljenje i dodir kožu na kožu između majke i njihovih beba može da umanji bol, pokazuju najnovija istraživanja. Da bi zagrljaj bio efikasniji majke moraju biti opuštene, da drže bebe blizu svog tijela, uz blag ali siguran pritisak na leđa.

BENEFITI ZA BEBU  I RODITELJE

ZA BEBU:

– Masažom stimulišemo glavne sisteme u organizmu

– veća koncentracija

– masaža ublažava gasove, grčiče

– smanjuje nelagodnosti pri nicanju zuba

– utiče pozitivno na reflekse bebe

– na psihomotorni razvoj

– na opuštanje,bolje spavanje,manje plača

– smanjuje koncentraciju hormona stresa

ZA RODITELJE:

– Povezuju se na poseban način

– smanjuje hormone stresa

– olakšava laktaciju

– olakšava razumjevanje bebe

– umanjuje posporođajne simptome

– olakšava samopuzdanje

DODIR KAO SREDSTVO KOMUNIKACIJE

         Dodir je potreban za rast i život. Potreba za dodirom prisutna je  cijelog života, ali najitenzivnija je tokom prve godine, te je važna kao i hrana. Dodir potiče fiziološke promjene koje pomažu rast, stimulaciju živaca i mozga, a dokazano je da snižava i razinu hormona stresa rezultirajući jačim imuno sistemom. Stimulacija kože ubrzava proces sazrevanja živaca. Pošto se koriste hladno presana ulja ili organska, koja imaju vitamine E, A, B1, B2 i B6 te kalcijum, koja hrane kožu i omogućava njeno disanje. Terapija dodirom djeluje na cijelo tijelo, te su interakcija, stimulacija, eliminacija i relaksacija tri osnovne beneficije masaže beba, što je i zdravstveno dokazano. Razvija se komunikacija sa bebom, osjećaji poštovanja, ljubavi, tolerancije i empatije, potiče se cirkulacija, probava, hormonalni i limfni imuni sistem, poboljšava se stolica, olakčavaju kolike itd. Neka vam masaža bude sredstvo kojim ćete održavati zdravlje djeteta, pomoći mu da stvori sliku svijeta opuštajući bol i tugu, strah te naučiti se umiriti. Ljubavlju, emotivnom toplinom i grade emotivnu vezu maženjem roditelji u djetetu stvaraju osjećaj sigurnosti. Emotivna veza roditelja i bebe prestavlja bazu povjerenja, hrabrosti nade i ljubavi.

PRIJEVREMENO ROĐENE BEBE I BLAGOTVORENI DODIR

Svaka beba rođena pre 37.gestacijske nedjelje se smatra prijevremeno rođenom. Ove bebe teže da održe biološko zdravlje i razvoj u uslovima koji su mnogo drugačiji od očekivanih. Prilagođavanje ovim raznoraznim parametrima svakoj pojedinačnoj bebi i porodici je složeno i zahtjeva visok stepen vještine, a od esencijalne je važnosti za zdraviji razvoj i bolju njegu prevremeno rođenih beba. Iako je masaža cilj, na neonatalnim odeljenima su prioritet dodir i kontakt. Mislim prvenstveno majke i bebe. Moramo da znamo da prijevremeno rođene bebe imaju dvije starosti. Jedna je hronološka, od kada se beba rodila, a druga je korigovana ili prilagođena starost. Neonatalna odeljenja su u bolnici gdje borave prijevremeno rođene bebe. Roditelji su od vitalnog značaja u procesu njege svojih beba u neonatalnim odjeljenjijma. Grljenje i dodir na kožu između majke i beba može da umanji bol, pokazuju najnovija istraživanja. Da bi zagrljaj bio efikasniji majke moraju biti opuštenije. Naravno nemoguće je provoditi potpunu obuku roditelja na neonatalnim odeljenjima, ali treba dati smjernice i politika odeljenja bi trebala biti drugačija. Majka mora imati kontakt sa bebom da li da je ušuška ili dodirne stopalo, rukicu. Postoji projekat MASAŽA ZA PREVREMENO ROĐENE BEBE, sproveden u Danskoj bolnici, gdje su se naglasile dobrobiti masaže čak i slučaju kada su bebe i u inkubatoru. Ukazivali su da bebe treba ušuškavati, signali prevremeno rođenih beba su drugačiji od terminskih. Umjesto masaže ukazivano je na sljedeće:

-Roditeljima treba dosta pričati o signalima i govoru tijela beba;

-Osoblju treba dati instrukcije o staranju prijevremeno rođenih beba;

-Svakako odeljenje treba biti reorganizovano, a sve zavisi o države do države.

Prilikom studije gdje su roditelji ušuškavali bebe, dokazano je da je nivo kiseonika rastao i da su bebe bile više budne. Roditelji su bili pozitivno iznenađeni reakcijam svojih beba. Roditelji su postali svjesniji invidualnosti svojih beba, stvari koje vole i koje ne vole, što im je omogućilo da razviju dublji osjećaj prema svojoj dijeci. Tokom studija data je sugestija za poboljšanje neonatanih odeljenja. Edukacija roditelja i osoblja ne treba da opterećuuje ni bebu ni roditelje koji su pod stresom. Dodir, ukoliko se pravilno koristi prestavlja terapeutski pristup rastu i razvoju kod prijevremeno rođenih beba. Posmatrajući govor tijela i vitalne znake bebe, možemo jasno da utvrdimo nivo tolerancije na dodir. Nježnim, brižnim rukama i otvorenog srca roditelji i osoblje mogu da pomognu prevremeno rođenim bebama na putu rasta i blagostanja. Ovo je samo uvod, a pravoj masaži se pristupa kada beba izađe iz bolnice kroz različite korake koje daje instruktor roditeljima. Ali svakako edukacija u toku bolničkog liječenja i boravka, olakšaće i roditeljima da budu smireniji, a i bebama i njihovom napretku. Svakako to je povezivanje roditelja sa bebom što je ključno, a to ćemo dobiti dodirom i instrukicijama kako to reaguju bebe i kako to mogu da prepoznaju. Kući kada dođu postoji velika zbunjenost roditelja kakva treba da bude njihova beba, i kako to da znaju. Dodir je ljubav! Majke bi trebale da pričaju svojim bebama pored inkubatora, da se beba navikne na taj glas. S obzirom da se sa masažom kreće od nogica, gdje su određene tačke i preko kojih dijelujemo na sisteme. Za ove bebe su bitni imunološki sistem, svakoko respiratorni.

OBUKA RODITELJA ZA MASAŽU ( Terminske bebe)

Sastoji se od 5 sedmica, jednom sedmično po 90 minuta. Obuka datira od 1986. i zastupljena je u preko 70 zemalja. Masaža beba po IAIM podrazumjeva da se beba masira od prvih dana do 12. mjeseci. Međunarodno priznati instruktor obuku izvodi na lutki, a roditelji prat na svojim bebama. Zanimljivo je da bebama pristupamo kao velikim, pitamo je za dopuštenje da je masiramo, naravno ona će svojim signalima odobriti ili ne, što je jedna od tema koje prolazimo sa roditeljima. Naravno, proćićemo na svakoj obuci i uvodni dio istorijata IAIM masaže beba. Zatim prolazimo benefite masaže koje imaju 3 grupe:  

1. BEBA

2. RODITELJ

3. DRUŠTVO.

Neke benefite prolazimo pojedinačno pogotovo kada se radi o bebinim. Razgovaramo kako to masaža djeluje na imuni sistem, kako poboljšava psihomotorni razvoj, vrste plača kod bebe prepoznati i uočiti na vrijeme, kako da se borimo sa kolicima-grčićima. Učimo pokrete za masažu koja je sačinjena od indijske i švedske masaže, naučimo pokrete za stopala, noge, leđa, ruke, stomak i lice. Kasnije roditelj ima skriptu sa sobom pa se može prisjetiti. Ono što je predivno da ako beba krene rano da se masira, blagodeti će biti više, zato i zovemo blagotvoreni dodir. Na kraju svakog časa zahvalimo se svojoj bebi što ste je masirali, a ona će to da vam vrati. Zapamtite bebe su mali ljudi koji su njačistija bića i najiskrenija, koja ne znaju slova, ali će odlično da komuniciraju, a na nama je da se povežemo i razumijemo bebeći jezik. Divno je i to da tokom obuke očevi mogu da učestvuju tako da se rano povežu sa svojom bebom. Roditelj dobije početkom obuke ulje, poklon bonbonćić na kojem je ispisano bebino ime, a na kraju obuke dobije beba svoju prvu diplomicu.

 Ono što je dobro da sam se odlučila na kućnu posjetu, jer razumijem roditelje i bebu pogotovo u prvim danima. Kada majka dođe kući sa bebom i prođe nekih 1 mjesec dok se ne naviknu na promjene. Slobodno me zovnu i dogovorimo termin za obuku. Majke najviše zanima kako masirati bebu koja je nemirna i plače. To je jedna o tema koje se prolaze tokom obuke, kako pratiti bebino ponašanje i kako ona to nama kaze: Da ili Ne! Pre početka pokazivanja pokreta mama pita bebu, kao da je odrasla:da li želiš da te masiram? Sačekamo i vidimo reakciju! Naravno beba prije obuke na bar 1 sat mora biti nahranjena i da podrigne obavezno te da je presvučena. Nekada će i tokom obuke majka morati da uzme u naručje ili presvuče. Dosta uglavnom me pitaju kako to utičemo na neredovnu stolicu, grčiće i tegoba nicanja zubića, da li stvarno pomaže da masiram svoju bebu? Masažom krećemo od stopala, na kojima se nalaze odredene tačke za dijelovanje na određene organe i sisteme. Tako se i beba počinje smirivati. Koža kod bebe je tanka i ona brzo upija i prenosi inpulse koje se dobijaju samom masažom. Na stopalima počinjemo da dijelujemo na sve sisteme, pa onda idu nogice itd. Tako da dok dođemo do lica beba će biti umirena i sa manjim tegobama. Masažom samog lica dijelujemo također na zubiće kao i sama stopala. Svaki čas se odradi jedan dio tijela i naredni se ponavlja. Kod masaže stomačića zbog samih pokreta dijelujemo na cirkulaciju i rad samih crijeva tako isto na same kolike. Desi se i tokom same masaže da beba stimulacijom dobije stolicu i mame budu iznenađene. Što ranije se krene na obuku to je svakako bolje da li beba imala ili ne tegobe, jer poslijee obuke sa instruktorom mama i naravno tata nastavljaju da masiraju svoju bebu kada to hoće sve do bebinih 12 mjeseci. Beba se i navikne na samu masažu. A divno je to sto bebe na kraju ljepo spavaju i duže. Masaža je jedan divan način da bebu uspavate.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave