Tanja Milić-Radić: Carski rez je postao poprilično popularan zadnjih godina

Nije rijetka pojava da trudnica već na prvom pregledu kojim se potvrdi trudnoća izrazi želju da se želi poroditi carskim rezom, što često nije medicinski indikovano.

dr. Tanja Milić Radić, specijalista ginekologije i akušerstva

Zvanje doktora medicine, dr. Milić-Radić stekla je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Banja Luci 2006.godine, a specijalizaciju za ginekologiju i akušerstvo 2014. godine. Nagrađena JE od strane Komore doktora medicine Republike Srpske za najbolje rezultate postignute tokom studiranja

Dr. Tanja Milić Radić je specijalista ginekologije i akušerstva zaposlena na Kliničkom centru Banja Luka. Dr. Milić Radić je veliki profesionalac i osoba za koju žene imaju samo riječi hvale. Upravo pozitivni komentari pacijenata bili su jedan od povoda našeg razgovora sa dr. Milić Radić. Sa njom smo razgovarali o značaju pregledam tokom trudnoće, zašto je to važna prevencija kao i planiranje trudnoće.

Pacijentice imaju samo riječi hvala za Vas i Vaš rad i profesionalnost. Na koji način sve to postižete?

Drago mi je što pacijentkinje prepoznaju moju posvećenost poslu. Smatram da je najvažnije da radimo posao koji volimo a tu pozitivnu energiju pacijentkinje osjećaju i cijene. Često pacijentkinje nakon pregleda kažu da se vidi da radim posao koji volim, što mi je najveća profesionalna satisfakcija. 

Koliko je važno povjerenje između pacijenta i ljekara?

Povjerenje između pacijentkinje i ginekologa je osnova našeg posla. Tek kada se izgradi povjerenje i pacijentkinja prihvati savjete i preporuke ginekologa, daljnja saradnja se može uspješno razvijati. 

Naš časopis čitaju trudnice, mame, ali i mlade žene koje planiraju trudnoću. Kada partneri planiraju trudnoću koje preglede je neophodno napraviti tj. na koji način treba pripremiti svoj organizam za trudnoću?

Prilikom planiranja trudnoće potrebno je uraditi kompletan ginekološki pregled što obuhvata bimanuelni pregled, PAP-a test i ultrazvuk. U zavisnosti od PAP-a nalaza odlučujemo se za dodatne pretrage, kao što su cervikalni brisevi i kolposkopski pregled. Pacijentkinje često i same dolaze na pregled sa zahtjevom da se uradi sve što je potrebno da bi mogle bezbrižno ostvariti trudnoću, a što je za svaku pohvalu jer na taj način pokazuju da brinu o svom zdravlju. 

Tokom trudnoće trudnice znaju izostati sa redovnih pregleda. To se najčešće javlja kod žena kojima je to druga ili treća trudnoća. Zašto je važno ne izostajati sa pregleda i koji su to pregledi obavezni?

Redovni pregledi tokom trudnoće su od izuzetne važnosti i potrebno je da trudnice na preglede dolaze redovno u terminima koje im preporuči ginekolog jer se na taj način brojna patološka stanja mogu na vrijeme otkriti i blagovremeno tretirati. 

Tokom trudnoće se kod određenog broja trudnica može pojaviti preeklampsije. Kako dolazi do preeklampsije i koji su najčešći uzroci i kako se liječi?

Preeklampsija je multisistemski poremećaj koji se javlja u trudnoći i koji karakteriše hipertenzija i proteinurija poslije 20. nedjelje gestacije, kao i poremećaj bubrežne i jetrine funkcije i smanjen broj trombocita u krvi. Klinička slika varira od blage do teške, koja potencijalno ugrožava život. Na godišnjem nivou zastupljena je kod 2-8% trudnica. Uzroci preeklampsije nisu u potpunosti razjašnjeni, a u osnovi je poremećaj funkcije posteljice. Terapija preeklampsije je završetak trudnoće, odnosno porođaj. Najvažnije je tokom svih redovnih pregleda kod ginekologa tokom trudnoće izmjeriti vrijednosti krvnog pritiska i tjelesnu težinu, te redovno raditi preporučene laboratorijske nalaze. Takođe je neophodno i razgovarati sa pacijentkinjom i pitati da li ima određene tegobe, prvenstveno glavobolje, zujanje u ušima, oticanje ruku i nogu. Ukoliko postoje simptomi i znaci koji vjerovatno ukazuju na mogućnost nastanka preeklampsije detaljan razgovor sa pacijentkinjom će nam omogućiti da ih otkrijemo na vrijeme. Takođe danas postoje i određeni angiomarkeri koji se rade iz uzorka krvi, a koji nam mogu blagovremeno ukazati na potencijalni razvoj preeklampsije i prije pojave težih simptoma i znakova. 

Danas se jedan broj trudnica odlučuje na carski rez. Šta može biti indikacija da se radi carski rez?

Carski rez je postao poprilično popularan zadnjih godina i nije rijetka pojava da trudnica već na prvom pregledu kojim se potvrdi trudnoća izrazi želju da se želi poroditi carskim rezom, što često nije medicinski indikovano. Carski rez je ozbiljan operativni zahvat koji sa sobom nosi i veću mogućnost komplikacija u odnosu na porođaj prirodnim putem, kako za majku tako i za plod. Indikacije za carski rez su apsolutne, relativne i proširene, a mogu biti od strane majke i od strane ploda. Iskren razgovor sa ginekologom će pomoći da se otklone strahovi prema nepoznatom i da se urade potrebni pregledi i pretrage ukoliko postoje medicinske indikacije za carski rez. Priroda uvijek sve uredi na najbolji mogući način, a mi smo tu da pomognemo ukoliko je to potrebno. 

Nakon poroda vrlo su važni redovni ginekološki pregledi. Kada porodilja treba da dođe na pregled nakon poroda i kada je sljedeći naredni pregled?

Porodilje dolaze na redovnu kontrolu ginekologa šest sedmica nakon porođaja ukoliko su se porodile prirodnim putem, odnosno mjesec dana nakon porođaja ukoliko su porođene carskim rezom. Na prvom pregledu nakon porođaja radi se ginekološki bimanuelni i ultrazvučni pregled, a naredna kontrola je nakon 4-6 mjeseci kada se radi i PAP-a nalaz. 

Za kraj koji je Vaš savjet za sve žene kada je u pitanju reproduktivno zdravlje?

Porodilje dolaze na redovnu kontrolu ginekologa šest sedmica nakon porođaja ukoliko su se porodile prirodnim putem, odnosno mjesec dana nakon porođaja ukoliko su porođene carskim rezom. Na prvom pregledu nakon porođaja radi se ginekološki bimanuelni i ultrazvučni pregled, a naredna kontrola je nakon 4-6 mjeseci kada se radi i PAP-a nalaz. Želim da preporučim svim ženama da redovno idu na ginekološke preglede. Ginekološki pregled nije nikakav bauk, uz prijatan razgovor i izgrađen povjerljiv odnos sa ginekologom cijeli proces se odvija lako. Najčešći razlog nedolaska na redovne preglede je strah od ginekologa ili samog pregleda, što nije opravdano. Redovne kontrole nam omogućavaju da blagovremeno prepoznamo i tretiramo različita patološka stanja, koja ako se ne prepoznaju i ne liječe na vrijeme mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. S druge strane, ukoliko se patološka stanja prepoznaju blagovremeno mogu se uspješno izliječiti.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave