Tamara Milutinović: Žena može osjetiti dulu kao neku dobru vilu koja će tu biti za nju

Zbog savršenstva prvog porođaja, poželjela sam ja budem osoba koja će “sutra” nekoj trudnici biti podrška

Tamara Milutinović je po zanimanju master ekonomista -statističar. Tri godine je radila kao asistent na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. A 9 godina je radila u sektoru bankarstva.

Tamara Milutinović je majka dvoje od 5 i 2 godine starosti. Trenutno očekuje treće dijete.   Po zanimanju master ekonomista -statističar. Tri godine je radila kao asistent na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. A 9 godina je radila u sektoru bankarstva. Pored toga što je vrlo uspješna u svom poslu, i kao majka, Tamara je i dula i savjetnica za dojenje. Dule su žene koje trudnicama i porodiljama pružaju podršku. Uz njih su prije, tokom i nakon poroda. Riječ dula je izvedenica iz grčkog jezika, a znači ona koja služi. Ona je i sama prošla porod i zna kako na pravi način da prenese svoje iskustvo poroda i bude podrška trudnici. O pozivu dule i savjetnice za dojenje razgovarali smo sa Tamarom Milutinović, koja nam je detaljno predstavila ova dva poziva.

Kada ste se odlučili za poziv dule?

Tokom prve trudnoće nisam znala niti čula pre toga ni za dule ni za savetnice za dojenje. Krajem prve trudnoće saznajem za savetnice, a za pojam dule, njenu ulogu i svrhu postojanja čula sam tek kada je prvo dete imalo oko 18 meseci. Kako je meni moj muž (mogu slobodno reći) bio i dula i muž i sve tokom prvog porođaja, kao i zbog savršenstva prvog porođaja, poželela sam ja budem osoba koja će “sutra” nekoj trudnici biti podrška koju nema od rodbine, drugarica, partnera i slično a koja joj je potrebna.

Koja je glavna zadaća dula?

Pa, postoji opšte poznata definicija dule, a to je da je dula nemedicinska emotivna, fizička i psihološka podrška ženi tokom porođaja. Ali ja lično verujem i to da prvo ne može svako biti dula, kao i da neće leći ili “kliknuti” trudnica sa svakom dulom, već da žena može osetiti tu dulu kao neku dobru vilu koja će tu biti za nju za sve pre, tokom i posle porodjaja. Koja će znati i poštovati njene želje i verovati u njenu sposobnost da rodi. Nekoj ženi će značiti postojanje samo takve osobe tu u glavi, online da kažemo, drugoj će biti potrebno prisustvo ali iz senke u porođaju dok će nekoj u porođaju trebati i dodir, masaža, da je mazi, peva i ostalo.

Pored toga što ste dula vi ste i majka dvoje djece. Koliko je majčinstvo utjecalo na Vas i Vaš odabir za ovaj poziv?

Tako je, majka sam dvoje sitne dece, uskoro troje i zapravo me baš druga trudnoća i dovodi do ovoga što sam danas mimo svoje struke. Tokom druge trudnoće prvo prijavljujem se za savetnicu za dojenje, a nakon porođaja završavam obuku za dule. Dodatno, često pohađam razne obuke i kurseve o roditeljstvu, kao oblast koja me jako zanima. Moja uverenja zapravo i lepa iskustva što porođaja što dojenja, “terala” su me da svakoj poznanici dam savet, uviđam da je sve to prirodno, da može da rodi, da doji, ne znajući i ne osećajući da to možda čak i ne želi svako. Rešila sam da se ne trošim, već da naučim kako i kome dati savet, da zapravo završim škole potrebne da isključivo onim ženama koje savet i pomoć traže, mogu i želim da pomognem, kao i da to budu verodostojne i edukacijom potkrepljene informacije.

Savjetnica ste za dojenje. Koji je Vaš savjet trudnicama kada je u pitanju dojenje?

Kao što spomenuh, da, ja sam vršnjačka savetnica za dojenje Udruženja Roditelj u Srbiji. Savet koji bih ja dala a koji može biti u par rečenica jedino opšteg karaktera, jeste da svaka majka ima mleka i da jako mali % (do 5%) žena stvarno ne može da doji. Dojenje je prirodno, ali da svaka žena koja stvarno želi da doji ipak mora da se o istom edukuje a da također ako zatreba i zatraži pomoć od savetnice za dojenje. I treće, zapamtite, dojenje ne sme da boli.

Da li sve majke mogu da doje?

U suštini, statistički 95% mama može da doji i ima mleka dovoljno za svoju bebu. Majka ima 2 dojke i organizam ne zna koliko je beba rođeno pa mleka ima odmah dovoljno i za blizance, da znaju majke kojima će suprotno možda biti rečeno. Retki su slučajevi (i uglavnom zdravsteni razlozi) za nemogućnost dojenja. Mleka se u dojkama stvara od 16. nedjelje trudnoće i ono što bih volela da svaka čitateljka zapamti jeste da je to prvo mleko koje se zove kolostrum, zlatno mleko kojeg ima odmah čim se beba rodi i da jeste mleko, spremno je odmah i najbolje je baš za našu bebu. Ima ga malo ali tačno toliko koliko je bebi i potrebno.

Za kraj imate li neki savjet za naše čitateljke?

 Savet kao savetnica za dojenje i dula, zbog čega sam ovde i pozvana, jeste da žene treba više da veruju sebi, svom telu, svojoj bebi, svojoj intuiciji. Da biraju stručnjake kojima će verovati kao i da svaku informaciju provere 2 i više puta ako treba (a posebno statističke podatke). Borite se za ono što verujete. 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave