TAKTIKE KOJE POMAŽU BEBI DA SPAVA CIJELU NOĆ

TAKTIKE KOJE POMAŽU BEBI DA SPAVA CIJELU NOĆ

Neprospavane noći su naporne za svakog roditelja, a za veliki broj njih one traju mJesecima. Ako ste u potrazi za metodom koja će ovaj period skratiti i pomoći vašem djetetu da spava bar malo duže pročitajte ove prijedloge.

Možda i vi pronađete rješenje i uspijete da se odmorite čak i sa bebom u kući.

Promijenite vaš stav

Realna očekivanja će vam pomoći da preživite buran noćni život sa bebom. Teško je da će beba stara četiri sedmice spavati cijelu noć, iako vas svekrva ubjeđuje u suprotno. Novorođeno dijete spava između 15 i 18 sati ali je ovo vrijeme raspoređeno na 4 do 7 perioda spavanja. Predvidljiv raspored spavanja možete da očekujete negdje između drugog i šestog mjeseca starosti. Ali, imajte u vidu da je svaka beba različita i nemojte se nervirati što baš vaša nikako ne uspijeva da uspostavi ritam. Neke bebe će mirno spavati cijelu noć dosta rano dok će se druge buditi dva, tri puta noću da bi jele. Sve ovo je sasvim normalno.

Uvježbajte uvijanje

Medicinske sestre koje uvijaju bebe u takozvane “vekne” dobro znaju svoj posao. Naime, sasvim male bebe se lako probude i zbog sopstvenih pokreta. Ovakvo uvijanje će spriječiti ova iznenadna buđenja i pomoći bebi da se osjeća udobnije. Ovakvo uvijanje za spavanje se preporučuje u prva 4 mjeseca života, a beba će vam sama staviti do znanja da ga više ne želi vađenjem ručica.

Nemojte praviti tišinu

Mnogi roditelji, prije svega kod prvog djeteta, misle da je mališanu za dobar san neophodna apsolutna tišina i plaše se da će dijete probuditi bilo kakav zvuk. Međutim, bebe vole malo buke u pozadini jer ih ona podsjeća na “siguran dom” u maminom stomaku gde je buka konstantna. Uobičajeni zvukovi u kući, nisu nikakva prepreka za miran san. Stalna buka normalnog intenziteta, na primjer usisivača ili zvukova prirode sa cd-a, obezbjeđuju blokadu zvukova koji u stvari mogu da probude osobu koja spava, kao što je na primjer glas ukućana.

Isprobajte hranjenje u snu

Ako morate da ustanete iz kreveta da biste nahranili bebu samo pola sata nakon što ste legli probajte da nahranite bebu iako spava kako biste dobili na vremenu. Hranjenje u snu ne bi trebalo da probudi bebu već samo da joj da rezervu hrane da bi mogla da produži san. Ova metoda neće funkcionisati kod svake bebe ali vredi pokušati.

 

najboljamamanasvetu.com