Taib Delić: Značaj ginekoloških pregleda prije planiranja trudnoće

Uvijek kada je to moguće, trudnoću treba planirati.

Piše: prim.dr.med. specijalista ginekologije i opstetricije Taib Delić

Prim.dr. Taib Delić, dr. med., specijalista ginekologije i opstetricije, radi u Poliklinici AGRAM od 2008 godine. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1991. godine gdje se i zaposlio na naučnom projektu DC XIV. Od 1992. godine zaposlen je u Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika MUP-a BiH. Specijalistički ispit iz ginekologije i akušerstva polaže na Ginekološko akušerskoj klinici u Sarajevu 1998. godine. Završio je niz stručnih tečajeva i škola, među kojima i Ian Donald Inter – University School of Medical Ultrasound, Školu za patologiju cerviksa, vagine, vulve i kolposkopiju kao i edukacije iz oblasti primjene lasera u ginekologiji. Na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu završio je dva nivoa SHCE 1,2 iz oblasti zdravstvenog menadžmenta. U Poliklinici AGRAM 2009. godine je prvi u BiH uveo metode laserskog liječenja premalignih promjena na grliću materice, području u kojem se 2014. godine uvodi i nova metoda laserskog liječenja stresne urinarne inkontinencije. U aprilu 2010. godine dodijeljeno mu je počasno zvanje primarijus. Predsjednik je Zdravstvene komisije Olimpijskog komiteta BiH i Direktor Ian Donald Inter – University School of Medical Ultrasound za Bosnu i Hercegovinu. Član upravnog odbora Svjetske Asocijacije Perinatalne Medicine (WAPM). Ultrazvuk u ginekologiji i perinatologiji, primjena lasera u ginekologiji. Taib Delić obavlja funkciju Ravnatelja Poliklinike AGRAM od 2008. godine.

Planiranje trudnoće skup je metoda kojima pokušavamo osigurati optimalne uvjete za razvoj ploda i prije samog začeća te smanjiti rizik od nepoželjnih ishoda, kako u trudnoći tako i dalje tijekom života. Planiranje trudnoće vrlo je složena tema o kojoj za naš časopis piše prim.dr.med. specijalista ginekologije i opstetricije Taib Delić.

Prevencija neželjene trudnoće (kontracepcija) i priprema prije trudnoće (prekoncepcija – zdravstvena njega  prije začeća) su dvije osnovne tačke planiranja porodice. Idealno bi bilo napraviti vlastiti reproduktivni životni plan i donijeti odluku o kontracepciji ili planiranju potomstva. Cilj prekoncepcijske njege je da intervencijama prije trudnoće kratkoročno i dugoročno poboljšamo zdravlje majke koje je istovremeno i dobrobit za buduće dijete. Razgovor sa obiteljskim ljekarom ili ginekolologom je prvi korak koji trebate poduzeti. Otvoreni razgovor te iscrpna zdravstvena  anamneza o bolestima, tegobama, lijekovima koje uzimate, vakcinama, ranijim trudnoćama su korisne informacije za ljekara .

Bolesti – Ako imate bilo koju bolest (dijabetes, visok krvni pritisak, epilepsiju, bolesti štitne žlijezde, spolno prenosive bolesti, druge nasljedne bolesti…) bitno je da razgovarate sa svojim ljekarom kako bi bolest stavili pod kontrolu i prilagodili terapiju trudnoći.

Životni stil ponašanja – Pušenje, konzumiranje alkohola  i opojnih droga mogu uzrokovati malformacije, prijevremeni porod i smrt novorođenčeta tako da sa ovim porocima treba prestati prije trudnoće. Ljekar može pružiti podršku, savjet ili liječenje.

Lijekovi – Mnogi lijekovi pa i oni biljni koji se izdaju bez recepta mogu uzrokovati ozbiljne urođene mane tako da savjetujem da se svakako porazgovarate sa ljekarom o štetnosti određenih lijekova i prilagodite terapiju trudnoći.

Vakcine – Razgovarajte sa ljekarom koje vakcine se preporučuju prije, za vrijeme i poslije trudnoće.

Folna kiselina – Tri mjeseca prije trudnoće  400 mikrograma folne kiseline, odnosno aktivnog folata, jednom dnevno, prevenira neke od neuroloških malformacija.

Otrovne supstance u okruženju – Izbjegavajte toksične supstance kao što su sintetičke hemikalije, metali, đubrivo, sprej protiv buba i izmet mačaka ili glodara.

Tjelesna težina – Žene koje imaju prekomjernu težinu ili gojaznost imaju veći rizik od komplikacija u trudnoći, kao i od razvoja srčanih bolesti i dijabetesa. Žene koje imaju manju težinu takođe su u opasnosti od ozbiljnih zdravstvenih problema. Ako imate manju težinu, prekomjernu težinu ili ste gojazni – razgovarajte sa svojim liječnikom o tome kako postići i održati zdravu težinu prije i u toku trudnoće

Porodična anamneza – Podijelite sa svojim ljekarom istoriju zdravlja vaše porodice. Na osnovu ovih informacija,  može se preporučiti poduzimanje određenih mjera opreza, genetsko savjetovanje ili testiranje.

Kada saznate da ste trudni preporučujem da se javite svom ginekologu te zdravi, sretni  i radosni uživate u trudnoći i tako dočekate svoju bebicu.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave