Sve što vam treba za bolesnu bebu

Djeci mlađoj od šest godina ne biste trebali davati lijekove protiv prehlade, pa nećete moći učiniti puno da ublažite bebino šmrcanje, kihanje i začepljen nos, ali fiziološka otopina je siguran način za razrjeđivanje sluzi.

Roditeljstvo nije za osobe sa slabim srcem, a to je posebno tačno kada je vaše dijete bolesno. Ne mogu vam reći što nije u redu, ne postoji način da saznate što im treba, a iako želite da se što brže osjećaju bolje, mnogi uobičajeni tretmani nisu sigurni za bebe. Evo popisa svega što vam je potrebno za rješavanje bolesti vaše bebe poput profesionalaca. Ove potrepštine možda neće učiniti da se vaša beba brže osjeća bolje, ali će joj omogućiti da se osjeća udobno i da joj olakšate ozdravljenje.

Kao i uvijek, svakako se obratite svom pedijatru kako biste bili sigurni da imate sve što je potrebno za bolest vašeg mališana.

Termometar za bebe

Sick baby boy in bed with a thermometer under his arm

Na samom vrhu liste proizvoda za bolesne bebe trebao bi biti pouzdani digitalni termometar. Ako nazovete doktora svog djeteta, garantiramo da je jedno od prvih pitanja koje će osoblje postaviti “Ima li vaše dijete temperaturu?” Ovim ćete moći odgovoriti!

Kod beba dovoljno visoka temperatura može opravdati poziv pedijatru ili posjetu najbližoj hitnoj pomoći. Ono što se računa kao temperatura razlikuje se ovisno o dobi vašeg djeteta i vrsti termometra koji koristite (na primjer oralni u odnosu na rektalni).

Rektalna temperatura je zlatni standard tačnosti kod mlađih beba, pa biste trebali razmotriti mogućnost mjerenja temperature na više načina.

Protuupalni lijekovi

Ibuprofen i acetaminofen za bebe uglavnom su sigurni za primjenu kada vaša beba osjeća nelagodu. (Doktori ne preporučuju upotrebu lijekova za smanjenje temperature, osim ako vaša beba ima problema sa jelom ili spavanjem jer im je neugodno.)

Ibuprofen se može davati bebama starijim od šest mjeseci, dok se acetaminofen može davati nakon dva mjeseca starosti. Uvijek je najbolje posavjetovati se s doktorom (pogotovo ako prvi put dajete lijek).

Uputstva za lijekove sadrže upute o dozama na temelju dobi i težine, ali uvijek slobodno nazovite svog pedijatra ako niste sigurni. Imajte na umu da temperaturu od 38 stepeni ili više kod svakog dojenčeta mlađeg od tri mjeseca treba što prije prijaviti doktoru, jer to može biti znak infekcije.

Pri ruci neka bude po jedno pakovanje acetaminofena i ibuprofena za bebe. Možda ćete trebati izmjenjivati ​​lijekove danonoćno, ili će vaša beba možda bolje reagovati na jedan.

Budući da bebe i mala djeca ne mogu žvakati ili gutati tablete, kupite tekuću formulu.

Ovlaživač zraka

Suh zrak pogoršat će kašalj, grlobolju i začepljen nos, ali hladni ovlaživač zraka u sobi za bebe tokom spavanja može ublažiti neke od tih simptoma. Ovlaživač zraka koji ispušta toplu maglicu imat će isti učinak, ali pedijatri uglavnom biraju hladnu maglicu u dječjoj sobi kako bi se eliminisao rizik od opekotina (u slučaju da se aparat slučajno prevrne ili povuče).

Fiziološka otopina

Djeci mlađoj od šest godina ne biste trebali davati lijekove protiv prehlade, pa nećete moći učiniti puno da ublažite bebino šmrcanje, kihanje i začepljen nos, ali fiziološka otopina je siguran način za razrjeđivanje sluzi. Također im vlaži nosne prolaze, omogućavajući im malo lakše disanje.

Nabavite nekoliko fizioloških otopina ili sprej za bebe (mlaznice su manje pa stanu u njihove male nozdrve), plus nosni aspirator.

Hidratacija

Održavanje bebe hidriranom tokom bolesti važno je za njezino kompletno zdravlje, ali nije uvijek jednostavno. Možete podsticati dojenje i hranjenje beba da ostanu hidrirane pružajući im više mogućnosti za dojenje ili piće iz bočice.

Starije bebe možda neće biti super zainteresovane za vodu, pa ćete morati biti kreativni i pronaći druge načine kako da im nabavite potrebnu tečnost.

Imajte na umu da većina voćnih sokova sadrži puno šećera pa ne želite pretjerivati, ali razrjeđivanje soka vodom smanjit će količinu šećera i možda bi vrijedilo pokušati ako vaše dijete ne želi piti ništa drugo.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave