Svako dijete bi trebalo na pregled očiju već s četiri godine

Svako dijete bi trebalo na pregled očiju već s četiri godine

Slabovidnost kod djece je moguće izliječiti u 90 posto slučajeva kao se otkrije s djetetovih četiri godine. Od ambliopije ili smanjene oštrine vida pati osam posto pregledanih četverogodišnjaka

Imam dijete od 4,5 godina i željela sam je naručiti na pregled očiju koji je obavezan za četverogodišnjake kako bi se otkrila i spriječila slabovidnost. Poslala sam uputnice na dvije zagrebačke bolnice. Iz jedne su me naručili za 24. svibnja 2018., a i kod ostalih su liste čekanja od 315 do 390 dana. Ne razumijem kako se na nešto što je obavezno toliko dugo čeka“, požalila se jedna zagrebačka mama (podaci poznati redakciji 24sata).

Uvidom u službene liste čekanja objavljenima na web stranicama HZZO-a može se vidjeti da se u sve četiri zagrebačke bolnice mali pacijenti naručuju tek za kraj iduće godine. Stoga smo idejnog začetnika projekta, predstojnika Klinike za očne bolesti i ravnatelja bolnice Sveti Duh, profesora Mladena Bušića pitali što se to događa i kako on vidi rješenje cijelog problema, piše 24sata.

Naime, upravo je on 2011. godine pokrenuo hvalevrijedan pilot projekt “Ambliopija u četverogodišnje djece grada Zagreba”, kojim se u tri godine provjerio vid 16.000 zagrebačkih mališana.

Slabovidnost se može izliječiti ako se otkrije na vrijeme

Rezultati su pokazali simptome ambliopije u oko osam posto pregledanih, a kako se centar za vid razvija do djetetove 7. godineu 90 posto slučajeva slabovidnost je moguće izliječiti ako se na vrijeme otkrije, a u preostalih 10 posto slučajeva značajno ublažiti.

Ministarstvo zdravstva uvelo je 1. lipnja 2015. godine obavezan probir na slabovidnost. Svi pedijatri su od Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju dobili naputak  i zamolbu da prilikom sistematskog pregleda s navršene tri godine dijete s uputnicom Z13.5 naruče na probir za slabovidnost. Pregled je najidealnije raditi s četiri godine i da svi u lancu poštuju naputke ministara ne bi bilo toliko listi čekanja. Mi u našim ambulantama dnevno obrađujemo 24 djece, iako je svjetska praksa 12. Kod nas se ne čeka dugo jer nastojimo obraditi sve više djece“, kaže nam prof. Bušić.

‘Ako naočale dobije tek sa 7 godina, velika je vjerojatnost da se vid neće razviti u punom opsegu’

Ambliopija ili slabovidnost je vodeći uzrok sljepoće na jednom oku. Javlja se kod 3200 djece na 40.000 novorođenčadi. Ne liječi li se u ranom periodu, slabovidno oko više nikad neće moći povratiti dobar vid, a može dovesti i do sljepoće.

Slabovidnost je stanje u kojem naočale više ne mogu pomoći da dijete jasno vidi. Dijete s četiri godine može imati jednaku količinu dioptrije kao i kad napuni sedam, no s četiri godine korekcija vida naočalama pomoći će mu da razvije 100 posto vida. Ako naočale dobije tek sa sedam godina, velika je vjerojatnost da se vid više neće razviti u svojem punom opsegu“, pojasnila je voditeljica Referentnog centra Ministarstva zdravstva za dječju oftalmologiju i strabizam, doc. dr. Mirjana Bjeloš.

Na oftalmološkom pregledu kroz igru sakrivanja sad jednog, sad drugog oka testira se vidna oštrina na blizinu i daljinu, a uz standardizirane testove, ovisno o nalazu, dijete će se dalje terapijski i dijagnostički zbrinjavati. Dr. Bjeloš dodaje kako su pregledi bezbolni i prilagođeni četverogodišnjacima koji već znaju dati odgovore na postavljena pitanja. Do sada se test vida radio samo pri upisu u osnovnu školu, kad je za liječenje ambliopije već kasno.

klokanica.24sata.hr