Svađe između braće i sestara – kako ih spriječiti?
Young couple scolding little daughters in the living room. Focus on woman

Svađe između braće i sestara – kako ih spriječiti?

Možete puno učiniti kako biste spriječili svađe braće i sestara pomažući svojoj djeci da nauče da se slažu i vodeći ih ka boljim načinima rješavanja sukoba. Postavite temelje sa naših par savjeta.

1. Pazite na potrebe svakog djeteta

Vaša djeca trebaju osjećati da ih volite i cijenite podjednako – na ovaj način neće osjetiti da se moraju natjecati za vašu naklonost i pažnju. Ta osjećanja možete potaknuti:

provodeći posebno vrijeme sa svakim djetetom

pružajući obilje zagrljaja i osmijeha svima

pokušavajući ne upoređivati ​​djecu jedni s drugima.

Također može pomoći ako djeca imaju neke svoje posebne stvari koje ne moraju dijeliti s braćom i sestrama. I malo privatnog prostora – čak i samo ladica u koju braća i sestre nemaju pristup – dobra je ideja.

Djeca će se osjećati cijenjenima ako im jasno date do znanja da mlađa djeca ne smiju dirati aktivnosti starije djece, i obrnuto. To može pomoći u stvaranju prostora ili vremena za djecu da rade stvari bez svoje braće i sestara.

2. Postavite jasna porodična pravila

Pravila djeci daju do znanja šta je u redu, a šta ne. Ako imate porodična pravila, lakše ćete podsjetiti djecu na to kako očekujete da se ponašaju jedni prema drugima.

Evo nekoliko savjeta za funkcionisanje pravila:

Uključite djecu u postavljanje pravila. Kada djeca pomognu donijeti pravila, veća je vjerovatnoća da će ih pamtiti i poštovati.

Napišite pravila koja uključuju pozitivne izjave o tome kako se želite ponašati jedni prema drugima – na primjer, ‘Koristimo pristojan ton kad razgovaramo s drugima’.

Stavite kopiju kućnog reda na frižider ili negdje gdje ga svi mogu vidjeti.

Slijedite pravila svaki put kada djeca zabrljaju ili krše pravila. Započnite prijateljskim podsjetnikom – ‘Zapamtite, trebate lijepo razgovarati jedni s drugima’. Zatim dajte novu priliku. Ako djeca i dalje krše pravila, koristite dogovorenu posljedicu.

3. Postavite rutine

Mnogo je lakše riješiti nesuglasice oko svakodnevnih stvari kada imate porodičnu rutinu. Znači da svi znaju na kome je red da odabere film, ko radi koje poslove i u koje dane i ko je prvi na redu za PlayStation, trampolinu ili kupatilo itd.

4. Pohvalite ih kada se dobro ponašaju

To znači primijetiti i dati pozitivne povratne informacije svojoj djeci kada se dobro ponašaju. Kad djeci jasno i konkretno kažete šta dobro rade, puno je veća vjerovanoća da ćete opet vidjeti takvo ponašanje.

Evo nekoliko primjera jasnih i konkretnih pohvala i ohrabrenja:

‘Stvarno mi se sviđa kako se oboje izmjenjujete na trampolinu.’

‘Svi zajedno jako lijepo dijelite i igrate se.’

‘Hej, stvarno ste dobro riješili taj problem. Šta kažete na to da večeras proslavimo uz film? ‘

5. Pokažite djeci kako da se slažu

Vi ste uzor svojoj djeci broj jedan. Vaša djeca će primijetiti ako rješavate probleme bez muke.

Ako želite da vaša djeca to rade mirno i s poštovanjem, oni moraju da vas vide kako to radite. Ako želite da se mogu drugima izviniti, moraju vidjeti da se i vi izvinjavate. Djeci je također korisno da vide razlike u mišljenjima uz poštovanje. To im pomaže da shvate da neće svi stvari vidjeti na isti način, i to je u redu.