SUPER ZABAVNE IGRE ZA RAZVOJ FINE MOTORIKE

SUPER ZABAVNE IGRE ZA RAZVOJ FINE MOTORIKE

Fina motorika se odnosi na upotrebu sitnih mišića ruke, prstiju i palca. Razvojem ovih pokreta dijete je u mogućnosti da ispuni važne zadatke kao što su pisanje, hranjenje, zakopčavanje i sl.

Dobra vijest je da je zabavne aktivnosti za razvoj fine motorike jako lako organizovati kod kuće, i to sa stvarima koje već imate. Pogledajte ideje koje smo izdvojili i igrajte se sa vašim dijetetom:

 

POVLAČENJE TRAKE

Upotrebite bilo kakav stalak ili korpu sa rupicama za aktivnost provlačenja ukrasne trake. Jako korisno a jako lako organizovati.

SJECKANJE PO LINIJI

Pripremite šarene papiriće na kojima ste iscrtali raznorazne krive linije. Možete ih položiti u kutiju za escajg i tako imati organizovane na jednom mestu. Dajte dijetetu makaze i zabava može da počne. Najbolje je da koristite diječije makaze.

ZAKOPČAVANJE DUGMIĆA

Napravite ove slatke trake sa dugmićima od filca različitih boja. Biće malo posla oko ušivanja, ali je ovo igra koja će dugo trajati. Spajanjem i uplitanjem trakica dete može da pravi različite oblike.

UBACIVANJE PERLICA

Još jedna jako jednostavna a veoma korisna aktivnost za vaše dijete je sastavljena samo od tegle sa izbušenim poklopcem, perlica i poslužavnika za uredniju igru. Dijete će uposliti prstiće i uživati.

POSTAVLJANJE KLIKERA

Slaganje sitnih predmeta je aktivnost koja stimuliše pokrete mišića ruke ali i koordinaciju pokreta oka i prstiju. Za izvođenje ove igre potreban vam je dodatak protiv klizanja u kupatilu i klikeri. Dajte zatim dijetetu zadatak da reda klikere. Fantastično!

UBACIVANJE LOPTICA

Pripremite loptice ili kićanke veličine koja im omogućava da prođu kroz rolnu toalet papira. Obojite rolne, pripremite poslužavnik i hvataljku i igra može da počne.

SLAMČICE I PERLE

Iseckajte šarene slamčice kroz koje može da prođe pertla i obezbedite detetu sate zabave.

LEGO I PIPETA

Pipeta je odlična za razvooj fine motorike a za dodatnu stimulaciju koordinacije pokreta ruke i oka odličan je zadatak polaganja kapljice vode na Lego kockice.

 

VEZIVANJE PERTLI

Dijeca obično savladaju vezivanje pertli oko 5. ili 6. godine. Možete vježbati sa njima i na ovaj jednostavan način. Dovoljna je kutija od maramica, par rupa i pertla.

 

 

najboljamamanasvijetu.com