Super hrana za bebe i manju djecu 

Dajte svom djetetu hranjivu podršku unoseći ove proizvode u njihovu ishranu.

Bebe ne jedu mnogo jer imaju male stomake, ali je i dalje bitno da jedu ono što im treba. 

Kada beba može jesti super hranu? 

Općenito, hrana s ove liste odgovara djeci starijoj od 6 mjeseci, ako se pripremi na odgovarajući način. Određeni proizvodi, poput pirea od mesa, voća i povrća, mogu se postepeno uvoditi i prije 6 mjeseci ako je beba spremna. Samo zapamtite da se čvrsta hrana ne smije davati prije 4 mjeseca. Posavjetujte se i s pedijatrom o tome kada i koju hranu trebate davati djetetu. 

Već od prve godine tvrda hrana će zamijeniti većinski dio bebine ishrane – mlijeka. Pokušajte je upoznati s raznolikom hranom, pripremajući je na primamljiv način i ohrabrujući dijete da se samo hrani. 

Ova hrana će vašem djetetu dati potrebne vitamine, nutrijente i minerale. 

Banane

Banane su pune ugljikohidrata za zadržavanje energije, ali i vlakana koji pomažu zdravlju digestivnog trakta. Savršena su hrana za bebe koja se može nositi bilo gdje jer imaju svoj sopstveni omot koji se lako skida. Ako dajete bananu mlađem djetetu gledajte da bude zrela i zgnječena. Starije bebe mogu jesti bananu u komadićima. 

Slatki krompir 

Slatki krompir sadrži kalij, C vitamin, vlakna i beta karoten – antioksidans koji sprječava neke vrste karcinoma i čisti od slobodnih radikala. Većina beba voli slatki krompir više od drugog povrća zbog prirodno slatkastog ukusa. Kada se skuha i zgnječi, slatki krompir daje glatki pire koji se lako jede, pa čak i za bebe koje tek počinju jesti čvrstu hranu.  

Avokado 

Od sveg voća, avokado sadrži najviše proteina, i bogat je mononezasićenim mastima – „dobrim“ vrstama masti koji pomažu kod sprječavanja srčanih bolesti. Bebi dajte samo zreli avokado. Operite vanjski dio, ogulite i dobro izgnječite.

Jaja

Bjelanca jaja imaju protein u sebi, dok žumanjce sadrži cink i A, D, E i B12 vitamine. Žumanjce također sadrži holin, za koji istraživanja pokazuju da je veoma bitan kod razvoja mozga. Inače se jaja ne preporučuju prije prve godine, zbog mogućih alergijskih reakcija. Međutim mišljenja se stalno mijenjaju, zbog čega je najbolje da se posavjetujete s pedijatrom. 

Mrkva

Mrkva sadrži velike količine beta karotena, antioksidansa koji im daje narandžastu boju. Beta karoten se pretvara u A vitamin i igra ulogu u razvoju i zdravlju vida. Kuhanje mrkve izvlači njihovu prirodnu slatkoću, zbog čega su privlačne bebama koje vole slatke ukuse. Bitno je samo da se mrkva dobro skuha i bude veoma mekana. Napravite pire od njih ili ih služite u kolutićima koji su dobro skuhani. 

Jogurt

Jogurt vašoj bebi daje kalcij, protein i fosfor – svi su bitni za zdravlje kostiju i zuba. Također sadrži probiotike, vrstu dobrih bakterija koji pomažu kod probave i podržavaju imunom sistemu. Bebama treba masnoća u ishrani, pa možete uzeti punomasni jogurt. Izbjegavajte kupovati jogurt s okusima, jer je pun šećera.

Sir

Ne samo da sir sadrži protein, također povećava kalcij i daje veću dozu riboflavina (B2 vitamin), koji pomaže pretvoriti protein, masti i ugljikohidrate u energiju. Švicarski sir posebno je slatkastog ukusa koji bebe vole. S obzirom da sir može uzrokovati dušenje, isijecite ga na sitne komadiće.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave