Suparništvo između djece: Proces odrastanja

Suparništvo između djece: Proces odrastanja

 

Ono što radite kad se vaša djeca ne bore jednako je važno kao i kada jesu. Budite uzor zdravim vezama i socijalnim vještinama.

 

Suparništvo između djece događa se u većini porodica i za to postoji mnogo razloga. Ali obično postaje bolje kako djeca rastu. Važno je imati jasna porodična pravila i zaustaviti bilo kakvu svađu prije nego što počne plakanje ili maltretiranje.

Šta je rivalstvo braće i sestara?

Borbe između braće i sestara su činjenica iz života, jer se djeca još uče kako da se slažu.

Suparništvo među djecom proizvodi osjećaj napetosti. Možete ga vidjeti, na primjer, između vašeg djeteta i vaše nove bebe. Ili između mlađeg i starijeg djeteta.

Rivalstvo između braće i sestara često uključuje svađe oko nečega što oboje žele, ali to također može biti privlačenje pažnje. Djeca se mogu takmičiti za vašu pažnju kroz zadirkivanje, prepirku ili govoreći o nečemu lošem koji je drugi učinio. Oni situaciju mogu smatrati nepoštenom i žele se žaliti. Iako vam to može biti neugodno, rivalstvo može biti važan način da djeca nauče kako biti fer i raditi kroz probleme.

Suparništvo kod djece često je između 2 i 4 godine. Kako djeca postaju starija, situacija se često poboljšava.

Dob i borbe

Način na koji se djeca bore ovisi o njihovoj dobi i stepenu razvoja. Djeca mlađa od dvije godine imaju tendenciju da se svađaju oko predmeta poput igračaka i čiji je red na nju. U ovoj fazi djeca ne mogu razumjeti drugu djecu tako da imaju veću vjerojatnost da će učiniti nešto fizičko kao što je guranje ili grickanje.

Neki sukobi između braće i sestara su normalni. Ali to može postati problem ako borbe izmaknu kontroli.

Zašto se djeca bore?

Ponekad djeca vide stvari iz različitih perspektiva. Na primjer, starije braće i sestre mogu smatrati zadirkivanje smiješnim mlađeg brata ili sestre. Djeca posebno imaju vrlo intenzivne i sirove reakcije na stvari. Braća i sestre mogu se svađati ili osjećati ogorčenje zbog vremena i pažnje svojih roditelja. Djeca, posebno mlađa, mogu se boriti jer nemaju jezik i komunikacijske vještine da bi riješili problem. Oni se mogu svađati ili boriti između sebe iz ljubomore ili jednostavno vidjeti kakvu reakciju izazivaju.

Ako imate novo dijete, vašem starijem djetetu to može biti teško. Djeca ne mogu razumjeti zašto se osjećaju ljubomorno ili kako se nositi sa svojim osjećajima prema novom bratu i sestri. Oni će se možda početi vraćati unatrag, poput ne korištenja toaleta iako su već naučili ili  traženje bočicom ili skakati na vas dok dojite.

To ponekad može biti ometajuće i početi će utjecati na porodični život. Prepirke mogu zaustaviti porodične aktivnosti i djeca bi se mogla fizički povrijediti.

Savjeti za upravljanje ovim problemom

Ono što radite kad se vaša djeca ne bore jednako je važno kao i kada jesu. Budite uzor zdravim vezama i socijalnim vještinama. Razgovarajte sa svojom djecom o upravljanju ljutim osjećajima. Ako vas vide kako riješavate probleme na pozitivan način, pomoći ćete im.

Važno je razmišljati o tome što je potrebno svakom djetetu. Istina je da djeca trebaju osjećati da ih oboje volite, ali to ne znači i da uvijek postupate na isti način. Djeca trebaju drugačija pravila i granice ovisno o njihovoj dobi i osobnosti. Moraju naučiti dijeliti, ali im je također važno da osjete neke svoje stvari koje su posebne.

Imati jasna porodična pravila važno je i roditeljima olakšava život. Najbolja su pravila najjednostavnija – djeca trebaju znati što je u redu, a što nije. Možete podsjetiti svoju djecu na pravila kada se pojave nesuglasice.

Pokušajte pravila staviti na pozitivan način – što bi trebali, a ne ono što ne bi trebali raditi. Na primjer, “koristimo ljubazne riječi” umjesto “ne govorimo ružne stvari”. Recite svojoj djeci kada čine nešto dobro. Obavijestite ih da ste primijetili. Također, možete biti dobar uzor u načinu na koji se možete slagati s drugima i kako rješavati probleme bez deranja ili slično. Budite smireni.

Važno je zaustaviti svađu prije nego što počne plakanje. Recite starijoj djeci da ćete o tome razgovarati kasnije kada su svi mirniji. Tretirajte svako dijete pošteno. Ne uspoređujte djecu na negativan način, na primjer, okrivljujući jedno dijete za to da je problematično. Otkrijte razlog borbe i smislite plan akcije. Koristite porodična pravila.

Za malu djecu može biti korisno pronaći posao za njih tako da se osjećaju uključenima u pporodični život. Ako se obratite svom djetetu, pomaže im da se osjećaju posebno. Možete ih pitati za savjet, na primjer, što bi možda mogla nositi njihova braća i sestre. Ako vaš mališa kaže “ne”, nemojte forsirati problem ako to nije važno.

Kada potražiti pomoć

Dobro je potražiti pomoć ako stvari postanu previše agresivne, prečeste i previše bolne. Ako djecu zastrašuju, maltretiraju ili fizički povrijede braću i sestre, borbe treba odmah zaustaviti.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave