Suludi savjeti o spavanju novorođenčeta s kojima ćete se sigurno susresti

Kada beba dođe iz bolnice počinje sasvim nova životna faza za svaku mamu. Komšije, prijatelji, porodica, čak i potpuni stranci počinju imati svoje mišljenje o svakom vašem pokretu. Nažalost, imat će ga potrebu podijeliti s vama.

spavaju

Kao da umor, nervoza i potpuno novo okruženje nisu dovoljni, često će vam oni s iskustvom, ali i oni bez djece davati savjete o spavanju vaše bebe. Danas vam donosimo najčešće zablude s kojima ćete se susresti.

Položaj bebe tijekom spavanja

Bebi neće smetati ležanje na trbuhu ili ležanje na boku. Danas čak postoje i jastuci za novorođenčad koji olakšavaju stabilnost dok beba spava na boku. Možda vam bude preporučena i još koja poza, no stručnjaci se slažu u jednom, tako malene bebe trebale bi spavati isključivo na leđima kako biste smanjili rizik od SIDS-a.

Ritam spavanja

Svi pričaju o uvođenju rutine od prvih dana bebinog života. No realnost je ipak drugačije. Još neko vrijeme možete samo maštati o rutini i rasporedu spavanja i hranjenja. Svaka beba je drugačija. Sve spavaju kada su umorno, no bude se ovisno o svojim potrebama za hranjenje ili presvlačenjem. Nema tu puno mudrosti, osluškujte samo potrebe svog djeteta.

Povijanje bebe

U današnje vrijeme gotovo je potpuno nestalo povijanje bebe u malenu štrucu. Zapravo, gotovo svi povijanje vezuju uz korištenje platnenih pelena. Realnost je nešto drugačija, jer čvrsto povijanje bebe doista može umiriti bebu i pomoći joj da se kvalitetnije odmori. Čak je dokazano da povijanje može bitno olakšati probleme s grčevima.

Hranjenje bebe

Mnogi su uvjereni da će njihova beba prespavati noć ako se navečer dobro najede. Često se susreću sa savjetima da bebine obroke treba “pojačati”. No, to je potpuna zabluda. Tako malene bebice ne mogu fizički u svoj mali želudac unijeti dovoljno hrane da bi uspjele ostati site cijelu noć, pogotovo u periodu ovog vrlo intenzivnog razvoja.

 

trudnoca.hr