Stvarno ćeš tako nazvati dijete?! Ti se šališ!

Stvarno ćeš tako nazvati dijete?! Ti se šališ!

Buduće mame koje su pune „trudničkih hormona“ i presretni budući tate koji su spremni pristati na sve trebali bi dva puta razmisliti prije nego ime djeteta stvarno upišu u rodni list.

Znate onu situaciju kada se zateknete u trgovini i netko od roditelja s kojima stojite u redu na blagajni prokušava svoje dijete smiriti riječima: „Valiant, smiri se već jednom“ (vjerovali ili ne, doživjela sam), a vi morate jednostavno upotrijebiti svu svoju samokontrolu da ne puknete od smijeha, okrećete se na sve strane kako biste skrenuli pozornost na neku drugu stvari i kako biste se pribrali.

Možda da živimo u neko drugo vrijeme i na nekom drugom mjestu Behlul, Valiant, Archibald, Fiona i Ksena ne bi bila neobična imena, ali u današnje vrijeme, ovakva imena obilježe vaše dijete za cijeli život i to ne u pozitivnom smislu. Buduće mame koje su pune „trudničkih hormona“ i presretni budući tate koji su spremni pristati na sve, pa tako i na neobično ime svoje bebe, trebali bi dva puta razmisliti prije nego stvarno upišu ime u rodni list.

Kako biste odabrali pravo ime evo nekoliko savjeta koje biste trebali uzeti u obzir priliko odabira.

Imena trgovačkih centara i brandova

U posljednje vrijeme trend je davati imena po brandovima i trgovačkim centrima primjerice Zara, Kika, Nike i sl., imenima mjesta i gradova kao što je Paris, jer se sretan bračni par sreo baš upravo na tom mjestu ili im je to jedno od omiljenih mjesta.

„Molim – sričite svoje ime“

Vjerojatno nitko osobe koje se zovu Martina, Maja, Petra, Goran i Tomislav nije pitao kako se pišu njihova imena, no u današnje vrijeme budući roditelji se često odlučuju za strana imena koja se drugačije pišu, a drugačije čitaju.
Noah – Noa
Ian – Ijan
Nickolas – Nikolas
Martha – Marta

Krive konotacije

Bez obzira koliko vam se sviđalo neko ime, morate razmišljati da li ono izaziva negativne ili smiješne konotacije, zbog kojih bi vaše dijete u školi, ali i kasnije u životu moglo biti predmet sprdnje. Prvo što morate paziti da ime pristaje prezimenu, te da primjerice dijete ne nazovete Pofuk Ana, Draga Guzo, Degen Erika, Vesela Lešina i sl. odnosno da ime i prezime zajedno ne daju još više negativnih konotacija nego što je to potrebno. Također, vrlo je bitno da kada izabirete ime da ono vas ne podsjeća na određene osobe. Primjerice, sviđa vam se ime Davor, no tada se sjetite svoje prve ljubavi koja nije najbolje završila ili na susjeda koji je vrlo neuljudan.

Imena ljubimaca

Možda Lola, Leni, Lina, Astra, Nera i slična imena jesu slatka, ali za šnaucere, ne za djecu. Ne vjerujemo da želite da vaše dijete ima isto ime kao i susjedov pas.

Obiteljska imena

Kako se približava dan rođenja vašeg djeteta, svaki član vaše proširene obitelji vjerojatno će imati ideju kako bi se trebalo zvati vaše dijete pa ste tako sigurno čuli prijedlog da se vaše dijete zove po djedu, baki ili imenima kojima se zove nekoliko pokoljenja vaše obitelji. Sve to može biti lijepo, ali osim administrativne zbrke koje su sigurno doživjeli članovi vaše obitelji s istim imenom i prezimenom, neka obiteljska imena možda su toliko arhaična, da mogu jednako izazivati podsmjeh. Imbro, Rudolf, Trpimir, Zdeslav, ili pak Ivka, Stjepanka, Štefica, Zdenka i sl. jednostavno nisu baš toliko dobro prihvaćena u današnjem svijetu iako su u nekim drugim vremenima bila uobičajena. Nemojte pristajati na takve kompromise, osim ako vam se ime zaista sviđa.

Imena slavnih

Možda možete biti fan neke slavne zvijezde, no to ne znači da po njoj morate dati ime Lady Gaga, Beyonce, Brad, (po Bradu Pittu) i tako dalje. Iako kod nas to možda i nije izražen trend, jednostavno smo to morali spomenuti. Zaboravite neobična imena slavnih. Neka ona ostanu slavnima, jer vaše dijete neće vam kasnije biti zahvalno.

Rima i sličnosti

Nemojte za svoju djecu birati preslična imena istim početnim slovom, jer će njihova imena uskoro početi miješati svi, od djedova i baka, vaših prijatelja, pa čak i vi. Tako, ne preporučamo da svoje kćerke nazovete Lana i Lara, Mirko i Marko, ili pak Martina i Martin, Tihana i Tihomir. To se posebno odnosi na blizance koji će mnogo vremena u životu provesti zajedno. Imena koja se rimuju ili zvuče slično nisu nešto što vam preporučamo.

Ime kao boja

Možda je u redu da se poznata pjevačica zove Pink (ružičasta), jer to joj je na kraju samo umjetničko ime, no pokušajte izbjegavati svoje dijete nazvati prema spektru boja – Roza, Rozalija, Lila…

Nadimci kao imena

Možda je za preslatko kada djevojčicu nazovete Niki, ili dječaka Tomi, ali kada te osobe odrastu trebat će im ozbiljnija ime kao što su Nikolina i Tomislav.

Serije i filmovi

U posljednje dvije godine Amerikanci luduju za imenima kao što su Bella i Jackob, a ona pripadaju glavnim protagonistima serije knjiga i filmova „Sumrak“, ili našim inačicama imena Bela i Jakob. Kod nas možda upravo ta imena nisu toliko popularna, ali recimo imena iz meksičkih ili turskih sapunica, kao što su Miguel, Juan, Onur, Esmeralda…

Možda vam se u tom trenutku to ime baš čini savršeno za vaše dijete, no bolje bi bilo da dobro razmislite o tome. Možda su vam prije 15-ak godina i imena Eden i Cruz (iz serije Santa Barbara) bila lijepa, ali sigurno sada ne biste nazvali tako svoje dijete. Posebno izbjegavajte nazvati svoje dvoje djece prema nekom ljubavnom paru iz filmova ili knjiga.

Očekivanja od djece

Mislite da će vaše dijete biti pjevač poput Elvisa ili poželjan kao Romeo? Naravno, sve to neće tako zvučati smiješno, ako će vaša djeca imati neke karakteristike osoba po kojima su dobile ime, ali što će se dogoditi ako budu baš suprotno od toga? Zadirkivanju njihovih kolega u školi i podsmjehu njihovih kolega s posla neće biti kraja…

Zapeli ste?

Bez obzira na sve, zapeli ste za određeno ime? Nemojte biti previše tvrdoglavi, postoji sigurno desetak imena koja vam se sviđaju i koja bi mogla doći u obzir. Razgovarajte ponajprije s ocem djeteta, roditeljima, prijateljima i tražite njihovo iskreno mišljenje, ma kako ono boljelo. Možda ćete vidjeti određeno gledište koju do sada niste vidjeli.

„Proguglajte“ ime koje ste zamislili, izvadite rječnike stranih riječi i što ono znači na drugom jezicima, iz kojeg korijena dolazi? Zapamtite ime koje date svojem dijetetu, nosit će da cijeli život. Nemojte pogriješiti na samom početku.

 

ringeraja.hr