Stvari koje trebate napraviti prije začeća
The fine pregnant woman supports hands a stomach.

Stvari koje trebate napraviti prije začeća

Dolazak djeteta je donosi brojne promjene u život partnera. S tim promjenama će se može lakše nositi ako se fizički, psihički i praktično pripreme.

Promisliti svoju odluku:

Imati dijete je doživotna obaveza. Prije nego što odlučite imati dijete, važno je da da vi i vaš partner razmotrite što vas očekuje i jeste li spremni za to. Neka od ključnih pitanja su:

-Jeste li oboje jednako predani tome da postanete roditelji?
-Ako imate religijske razlike, jeste li razgovarali kako će to utjecati na vaše dijete?
-Jeste li razmislili kako ćete izbalansirati posao i obitelj?
-Jeste li spremni da postanete roditelj djetetu sa posebnim potrebama?
-Jeste li spremni da nađete nekog svaki put kad želite izaći bez djeteta?

 

Ugovoriti sastanak kod ginekologa:

Ginekolog će vas pitati  pitanja o tvojoj vlastitoj i obiteljskog zdravstvenoj povijesti. Treba provjeriti štete li neki ljiekovi koje se koristi zaćeću ili trudnoći, razgovarati će se o prehrani i vježbi, preporučiti će se prenatalni vitamini, pitati će se i o dječijim bolestima koje su se preboljele u djetinjstvu. Obaviti će se i uobičajni ginekološki pregled: Papa test, palcipacija i bris rodnice.

Povećati unos folne kiseline:

Čak i ako jedete uravnoteženu prehranu, teško da ćete uspjeti unjeti sve nutriente koji su vam potrebni, posebno su neki bitni. Uzimanjem 400 mg folne kiseline dnevno najmanje mjesec dana prije nego što se počnete truditi i tijekom prvog tromjesjećja, možete smanjiti mogućnost da vaša beba ima neural tube defect kao spinia bifida do 70%. Folna kiselina se može kupiti kao dodatak ili unutar nekih multivitamina. Ako uzimate multivitamin provjerite da ne sadrži više od dnevne količine (770 mcg) vitamina A osim ako nije u formi beta karotena da ne dođe do nekog defekta embrija. Postoje i posebni dodaci za trudnice i dojilje.

 

Izračunati plodne dane:

Neke žene jednostavno prestaju koristiti kontracepciju i svejedno im je kad će zatrudniti. Neke puno razmišljaju i računaju dan ovulacije mjereći bazalnu temperaturu ili gledajući iscjedak. Bilježeći to dvoje nekoliko mjeseci može se prilično točno doći do prilično točnog dana ovulacije.

 

Prestati koristiti kontracepciju:

Prestati koristiti kondome je vrlo lagano. Prestati piti pilule može zahtjevati više planiranja. Ako je to slučaj pametno je završiti tu tablicu da se sprijeći nepravilno krvarenje. Može potrajati nekoliko mjeseci da se ciklus vrati u normalu, ali su žene plodne već prvi mjesec nakon prestanka uzimanja pilula.
Kad prestanete koristiti kontracepciju dobro je početi voditi menstualni kalendar. To će pomoći da znate kad imate ovulaciju ili kad će ti biti termim rođenja.

 

Paziti na mentalno stanje i izbjegavati stres:

Žene koje pate od depresije imaju duplo veću mogućnost da imaju problema sa neplodnošću od ostalih žena. Preporučuje se da sve žene, a pogotovo one koje u obitelji imaju depresiju odu kod stručnjaka radi pregleda prije nego zatrudne. Ako imate simptome depresije (gubitak interesa ili zadovoljstva u stvarima koje ste voljeli, promjena u apetitu ili spavanju, gubitak energije, osjećaji beznađa i bezvrijednosti) obavezno je potrebno otići specijalistu zbog moguće terapije. Neke terapije neće onemogućavati začeće. Dobro je koristiti i antistresne tehnike.

Reći ne zabavama:

Zbog dima cigarete, alkohola i droge koja se nudi. Pušenje i udisanje dima može dovesti do težeg začeća, spontanog pobačaja, preranog rođenja, i niže porođajne težine bebe. Preporuča se da trudnice uopće ne piju alkohol, a dobro je ne piti i kad se pokušava ostati trudna.

 

ringeraja.hr