Stvari koje ne trebate raditi kada zatrudnite, iako vam drugi govore suprotno…

Stvari koje ne trebate raditi kada zatrudnite, iako vam drugi govore suprotno…

Šta smijete kada zatrudnite – mitovi i istina


Kada zatrudnite svi oko vas prepuni su znanja, savjeta, pitanja i prijedloga. Kako u takvom moru znati što je dobro za vas, a na što se ne obazirati. Evo kako riješiti neke dileme:

Jesti za dvoje

Da, nosite u sebi drugo ljudsko biće, ali ne znači da vam se količina unesene hrane treba poduplati. Oni koji vam znakovito savjetuju da sada “hranite dvoje usta” nisu baš posve u pravu. Naime, teško da beba u vašem trbuhu treba čitavu porciju ćevapa i još jedan kolač.

U stvari, istraživanja pokazuju da žene sve do šestog mjeseca trudnoće trebaju jesti jednaku količinu hrane kao i onda dok nisu bile trudne, a potom trebaju lagano povećati porcije i to za samo 200 kalorija dnevno!

Izbjegavati seks

Seks je za većinu žena siguran do samog termina poroda. Određene poze mogu biti neudobne i nepraktične, no ako je s trudnoćom sve u redu, nema razloga za apstinenciju. Pred kraj trudnoće i sam će ginekolog savjetovati da ga više ne prakticirate.

Naravno, ako postoje opravdani i medicinski razlozi za suzdržavanje, kao visoki rizik od pobačaja, krvarenje, višeplodna trudnoća itd, seks se ne preporuča.

Ići na trudnički tečaj

Trudnički tečaj je dobrovoljan, nikako ne obavezan. Netko vam može savjetovati da odete na njega jer možete naučiti puno korisnih stvari, ali jednako tako bez problema ćete se poroditi i bez njega. Neke bolnice ne puštaju da očevi prisustvuju porodu bez završetka trudničkog tečaja, pa se eventualno možete o tome informirati ako želite da muž bude uz vas.

Saznati što prije djetetov spol

Iako su nam danas dostupna čuda tehnologije te djetetov spol možete saznati pomoću ultrazvuka ili pretragama krvi, ne žele svi prije poroda znati hoće li dobiti dječaka ili djevojčicu niti im je to i malo važno.

– Kako ćeš urediti sobu ako ne znaš spol, kako ćeš izabrati odjeću za bebu? Zaboga, u 21. smo stoljeću – možda su samo neki od komentara iz vaše okoline, ali ne dajte se smesti. Niste tu da biste zadovoljili tuđu znatiželju.

Nabavite unisex stvarčice ili pričekajte s kupovinom do bebinog rođenja.

Promijeniti prehranu

– Pazi što jedeš, izbaci slatko, izbaci slano, nemoj jesti ovu ribu, zaboravi na svježi sir…

Postoje zaista brojni popisi koji nam savjetuju što je poželjno jesti i ne jesti za vrijeme trudnoće, ali nemojte slijepo slušati ničije savjete jer nitko ne zna bolje od vas što vaše tijelo traži i treba.

Određena hrana proglašena je kao alergena, dok je druga potencijalni nositelj određenih bakterija, no niti sami liječnici nisu usuglašeni treba li se tih prozvanih namirnica striktno odreći.

Također, možda će biti oni koji će vam govoriti da ćete sada žudjeti za nekim ludim kombinacijama kao što su kiseli krastavci sa sladoledom od vanilije ili sendviči s maslacem i senfom, no to uopće ne mora biti tako.

Najbitnije je hraniti se raznoliko i zdravo te svakako izbjegavati dijete.

Izbjegavati fizičku aktivnost

Možda ste već doživjeli da vam savjetuju da trudnoću “presjedite” ili još bolje “preležite” jer ipak se radi o drugom stanju. No, trudnoća nije znak da treba prestati sa svim fizičkim aktivnostima. Možda nije poželjno kupati se u javnim bazenima ili voziti bicikl te trčati maraton, ali postoji niz vježbi i aktivnosti itekako preporučljivih za trudnice. Uostalom, puno ćete se bolje kretati i osjećati ako ostanete u formi.

Za vrijeme vježbanja svakako pazite da ne dehidrirate i da ne idete dalje od onoga što vaše tijelo može podnijeti. U visokorizičnim trudnoćama vježbanje ipak nije preporučljivo.

Izabrati ime prije nego se dijete rodi

Ime djeteta trebali biste imati dok vam je ono još bilo samo u planu, a kada znate da ste trudni poželjno je da već posjedujete čitav popis, naravno za oba spola te da sve svoje prijatelje, bliže i dalje, obavijestite o tome.

Ako nemate ime za bebu, to je isto kao da joj ne znate i spol, no u stvari, imati ime prije poroda apsolutno je nepotrebno i svakako nije nužno. osim, kao što smo već spomenuli, da zadovoljite tuđu znatiželju.

Zato, opustite se i slobodno ne imenujte svog potomka dok se ne rodi ili dok vam god zakon to dozvoljava.

Prestati piti kavu

U svojoj omiljenoj kavi možete uživati, ako vam to mučnine dozvoljavaju, ali trebate pripaziti na dnevni unos kofeina koji se također nalazi u coca coli i čokoladi. Naime, znanstvenici su veliku količinu kofeina povezali s mogućnošću povećanog rizika od pobačaja.

Dakle, dok god ste umjereni, kava je dozvoljena bez grižnje savjesti.

Prestati putovati

Ako u trudnoći nisu utvrđeni nikakvi rizici niti komplikacije, nema razloga da trudnica izbjegava putovanja. Idealno doba za putovanje je drugo tromjesečje jer se tada trudnica najbolje osjeća, prestale su mučnine, a porod je još dovoljno daleko.

Tijekom putovanja pobrinite se za sigurnost i udobnost, pazite kako vežete pojas, ponesite si dodatni jastuk, nemojte ustajati u autobusu dok se kreće…

Putujete li avionom imajte na umu da većina kompanija dozvoljava let u osmom mjesecu trudnoće, dok u devetom neke znaju tražiti pismene potvrde vašeg liječnika da je sigurno da letite.

 

djecjaposla.com