Stručnjaci otkrili što je ključ uspješnog roditeljstva

Stručnjaci otkrili što je ključ uspješnog roditeljstva

Iako se roditeljstvo često opisuje kao težak posao pun obaveza, stručnjaci su otkrili kako je zabava ono što djecu čini uspješnom i sretnijom. Uspješno roditeljstvo nije rezultat postupanja samo po obavezama i pravilima, jer zbližavanje može i treba biti zabavno

Često se roditeljstvo opisuje kao težak posao. Razumljivo. Treba uštedjeti novac. Treba posjećivati liječnike. Treba ići na roditeljske sastanke. Uz sve obaveze i odgoj, treba naći vremena i za uživanje s djecom, vrijeme za sebe i slično. Sve je to istinito i neporecivo, ali stručnjaci sve više ističu kako je posao oko djece važan, ali je najčešće zabava ono što djecu čini uspješnom, jer zajedništvo znači beskrajno puno.
“Proveli smo toliko vremena govoreći roditeljima o tehnikama koje ponekad zanemaruju tu bitnu vezu između roditelja i djeteta”, kaže Gene Roehlkepartain, istraživač socijalne psihologije, koji proučava razvoj djetinjstva. “Otkrili smo da je kvaliteta tih odnosa uistinu važna u oblikovanju djece i njihovog rada dok rastu.”

Kvaliteta odnosa roditelj – dijete najvažnija za dobrobit djece

2015. godine, Search Institut pregledao je raznoliku skupinu od 1.085 roditelja djece od 3 do 13 godina za izvješće o čimbenicima koji najčešće utječu na uspjeh djeteta, osobine karaktera i osjećaj samopoštovanja. Otkrili su da kvaliteta odnosa roditelj – dijete predviđa dobrobit djece značajno više od demografskih čimbenika, uključujući dohodak, etničku pripadnost, vjeru i rodni grad. Također su pronašli – promatrajući djecu u obiteljima, školama i zajednicama širom svijeta – zajedničke teme koje povezuju roditelje i djecu. Osnovna odstupanja bila su da odrasle osobe koje pozitivno diktiraju uvjete interakcije s djecom podižu djecu spremnijom da se produktivno angažiraju, kako sa sobom, tako i sa svijetom. Pristup sitnicama je važan, ali stvar koja je najvažnija za djecu je emocionalni pristup jednom ili oba roditelja.

5 strategija učinkovitog roditeljstva

Istraživački tim je razradio interakcije kojima su svjedočili i odnose koje su dokumentirali kako bi se odredile specifične strategije koje su funkcionirale. Pronašli su ovih pet: Učinkoviti roditelji pokazali su da su brinuli o djeci i željeli im najbolje. Učinkoviti roditelji inzistirali su na tome da se djeca stalno poboljšavaju i rade na sebi. Učinkoviti roditelji pomogli su djeci dovršiti zadatke i postići ciljeve. Učinkoviti roditelji dali su djeci priliku da donose odluke i slobodno izražavaju svoje stavove. Učinkoviti roditelji pomogli su djeci da stupaju u interakciju s drugim odraslima i proširuju svoje horizonte.

Kako izgraditi trajan i čvrst odnos s djecom?

Roehlkepartain je utvrdio da su roditelji koji su sudjelovali u svim tim ponašanjima imali izuzetno snažne veze sa svojom djecom. Ali, čak i roditelji koji su se donekle držali takvog ponašanja, uspjeli su izgraditi trajnije i čvršće odnose.  Da bi se olakšala poteškoća dopuštanja djeci uživanje u neovisnosti, roditelji mogu implementirati ova ponašanja koja će ojačati odnos i dopustiti djeci da uživaju u njemu. Primjerice, dopuštati djeci da diktiraju kojim putem ići kroz park ili šetnju. Roehlkepartain sugerira male korake. “Često kažemo da je riječ o dijeljenju moći, ne odustajanju od moći. Na primjer, želite dati svom djetetu pravo glasa da odluči o tome što ćete raditi tijekom vikenda. Dopustite da se ovaj proces izgradi s vremenom, kako bi djeca dobila više sigurnosti i povjerenja u donošenje odluka, a i kako biste vi dobili više povjerenja u njih, što je jednako važno.”

Ovisno o interesima djeteta, obitelj bi mogla krenuti prema zabavnom parku, nacionalnom parku, muzeju, igralištu i slično. Kad djeca osjećaju da imaju glas, roditelji se mogu usredotočiti na proširenje svojih horizonta tako što će ih naučiti da budu uzbuđeni oko novih iskustava. I, naravno, tim korakom doći ćete prirodno do sljedećeg.  “Kad odete u park, na piknik, u muzej ili neku drugu odabranu avanturu, isključite telefon i obratite pažnju na svoju djecu tako da imaju vašu nepodijeljenu pozornost”, kaže Roehlkepartain. “Pokušajte slijediti vodstvo vašeg djeteta kada izražavaju znatiželju u otkrivanju nečega. Ta iskustva mogu biti prekrasni načini produbljivanja vašeg odnosa.”
Dobra vijest u srži Roehlkepartainovih zaključaka jest da uspjeh u roditeljstvu nije rezultat postupanja po obvezama i raznim pravilima. Rješavanje domaćih zadaća može izgraditi obveznice, ali osjećaj dužnosti ili posla nije uvjet. Zbližavanje može i treba biti zabavno. Kao što je razvojni psiholog Urie Bronfenbrenner rekao 1970. godine, “Svako dijete treba barem jednu odraslu osobu koja je luda zbog nje ili njega.” Ključna riječ je ‘luda’. Kad je riječ o roditeljstvu, nelogično i logično idu ruku pod ruku.

klokanica.24sata.hr