STRIJE U TRUDNOĆI: ŠTA SVAKA TRUDNICA TREBA DA ZNA

STRIJE U TRUDNOĆI: ŠTA SVAKA TRUDNICA TREBA DA ZNA

Mnogo toga se mijenja u životu žene tokom trudnoće i kada se rodi beba: organizacija, spavanje, ishrana, emocije i sl. Osim toga, puno je i fizičkih promjena koje su primjetne. Jedna od uobičajenih i veoma čestih su i strije koje nastanu kod 70 do 90 odsto trudnica. Evo šta sve treba da znate o strijama:

Kako i zašto nastaju strije?

Strije su linearne, crtaste atrofije kože koje se javljaju na mestima gde se koža najviše rasteže. Strije nastaju kada tijelo raste brže nego što to koža može da prati. Ovo izaziva pucanje elastičnih vlakana ispod površine kože i nastajanja linija koje su nam poznate kao strije. Osim rastezanja kao mehaničkog faktora značajno mjesto zauzimaju i hormonske promjene tokom trudnoće.

Najugroženija mjesta za nastajanje strija su stomak i grudi, ali se lako mogu pojaviti i na butinama i gornjem dijelu ruku. Strije su na početku crvene ili ljubičaste, a nakon trudnoće polako izblijede i postanu bijele ili sive.

Ko dobija strije?

Oko 90 odsto trudnica će uočiti strije negdje nakon šestog ili sedmog mjeseca trudnoće. Ako je vaša majka imala strije, veća je vjerovatnoća da ćete ih i vi imati jer veliku ulogu ima i genetika.

Žene svjetle puti će imati rozikaste strije dok će se kod onih sa tamnijom kožom pojaviti uočljive svjetle linije.

 

Kako spriječiti strije?

U trudnoći strije se uglavnom pojavljuju na mjestima na kojima se koža rasteže zbog povećanja obima tijela. Zbog toga, jedna od prvih stvari je da pazite na povećanje kilaže u trudnoći tako što ćete slušati savjete doktora, zdravo se hraniti i biti aktivni.

Kako će koža svakako da se rasteže dok beba raste, važno je da mislite i na njenu elastičnost. Najbolja stvar je preventivna njega već od četvrtog mjeseca trudnoće svakodnevnom upotrebom specijalnih emulzija ili krema. Poželjno je da ove preparate nanosite ujutro i uveče poslije tuširanja. Utrljavajte ih blagom masažom kako bi se krema bolje upila, odnosno dubinski reagovala. Pojačana cirkulacija ojačaće kolagenska vlakna u koži i tako je učiniti elastičnijom i sačuvati je od neprijatnih i trajnih oštećenja.

Hidriranje kože nije važno samo iz estetskog razloga već i zato što ćete se bolje osjećati, koža vas neće svrbiti i biće nježnija. Osim krema, u ovom cilju važno je i unošenje vode.

Šta ako su se strije već pojavile?

I pored svih predostrožnosti i njege, ne postoji garancija da se strije neće pojaviti. Ako ih ugledate, nemojte odmah odustati. Nastavite da mažete kremu i vodite zdrav život i tako ćete utjecati da se crvenilo smanji i spriječiti nastajanje još većeg broja strija na kritičnim tačkama.

 

najboljamamanasvetu.com